Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rügyező fákat vágtak ki

Népszava|2013. ápr 20. 05:15
[A+ A-]
Fél évszázados hársfasort taroltak le tegnap délelőtt a Parlamentnél a Kossuth tér átépítése miatt. A téren néhány civil tiltakozó is megjelent, ám a nagyjából 60-80 fa kivágását 150-200 munkásból álló sorfal biztosította. A Párbeszéd Magyarországért szerint barbárság volt felaprítani a rügyező fákat, ráadásul a pusztítást a tér átalakítása sem indokolta. A Kossuth tér átépítését koordináló Waschler Tamás szerint 17 egészséges fát vágtak ki.
"Nonszensz" - kommentálta lapunknak Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért képviselője az Országgyűlés közleményét, miszerint rossz állapotban lévő fákat vágtak ki tegnap a Kossuth téren, amelyeket a járókelők biztonsága érdekében már régen el kellett volna tüntetni. "Ez a legklasszikusabb hatalmi blöff, amelyet fakivágásoknál szoktak mondani" - tette hozzá a politikus, megjegyezve: aki az utóbbi időben járt a Kossuth téren, láthatta, jórészt egészséges fákról van szó.

A Párbeszéd Magyarországért közleményében hangsúlyozta: a héten nyilvánosságra hozott látványtervek sem indokolták a fakivágásokat. "A tér átalakításának horribilis összegű, 20 milliárdos költségvetésébe, úgy látszik, nem fért bele az ott élő fél évszázados fák megmaradásának biztosítása" - írták, hozzátéve: a Fidesz úgy akarja a maga képére formálni az országot, ahogyan a Kossuth térrel is teszi: "vagdalkozik, pusztít, miközben nem néz sem embert, sem más élőlényt".

Az egészséges fák elpusztítását a tér átalakításáról szóló Steindl Imre Program vezetője, Waschler Tamás is elismerte, aki a Klubrádiónak úgy nyilatkozott: a kivágott fák közül 17 nem volt beteg. A programvezető arról is beszélt, összesen 200 fát daraboltak fel a Parlamentnél, helyettük 130-at ültetnek a téren, további 50-et pedig az Olimpiai parkban, és több mint 200-at a szomszédos kerületekben.
Ugyanakkor az Országgyűlés sajtóosztálya nem sokkal korábban közzétett közleményében az egészséges fákról nem tett említést. Csupán annyit írtak: a generálkivitelező KÉSZ Zrt. "a beteg, menthetetlen fákat" és "a megújuló tér szerkezetébe nem illeszthető növényzetet" távolította el. Megjegyezték továbbá: a fák alkalmas részét tüzelőnek aprítják fel, és jótékonysági szervezetek bevonásával osztják majd szét a rászorulóknak. Végezetül elmondták, összesen 133 egészséges, előnevelt fával gazdagítják majd az új parkot.

"Egy ötvenéves fa elpusztítását csak egy ötvenéves fával lehet pótolni. Olyan nincs, hogy ötvenéves előnevelt fa, évtizedekre lesz szükség, mire létrejön egy ligetes park" - mondta ezzel kapcsolatban Scheiring Gábor, aki szerint az is súlyos probléma, hogy a tervezett munkálatokra 20 milliárdot költenek, amíg például a szociális ellátást mindössze néhány tízmillió forintért is képesek megkurtítani.

Bár az Országgyűlés szerint a fákat az összes engedély birtokában, a jogszabályok teljes mértékű betartásával vágták ki, a Kossuth téren még tavaly februárban elpusztított fák esete bizalmatlanságra ad okot. Szabó Máté ombudsman tavaly lezajlott vizsgálata szerint úgy adták ki a kivágási engedélyt a tér északi részének fáira és cserjéire, hogy nem tartották be a nyilvánosság, az átláthatóság, a jogbiztonság garanciáit. Az ombudsman felidézte, az Országgyűlés Hivatala 2012. február 23-án kért engedélyt az V. kerületi Önkormányzat jegyzőjétől. A jegyző csupán egy nappal később meg is adta azt, majd miután az Országgyűlés Hivatala még aznap lemondott a fellebbezési jogáról, a jegyző az engedélyt jogerőre emelte. Az ombudsman a számos probléma egyikeként emelte ki, hogy a hatóság nem adhat ki engedélyt addig, amíg nem rendelkezett a kivágott fák pótlásának módjáról - ez az engedély kiadásának pillanatáig pedig nem történt meg. Szabó Máté emellett azt is visszásnak ítélte meg, hogy a jegyző mindössze egy nap alatt járult hozzá a fakivágáshoz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!