Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hagyó pert nyert Strasbourgban

nepszava.hu|2013. ápr 23. 10:46
[A+ A-]
Ítéletet hirdettek Strasbourgban a BKV-per fővádlottja, Hagyó Miklós ügyében. A volt főpolgármester-helyettes még 2010-ben fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, szerinte ugyanis az őt fogva tartó magyar hatóságok többszörös jogsértést követtek el. Megsértették például az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkelyét is, így a szabadsághoz és biztonsághoz való jog biztosítását, az embertelen bánásmód tilalmát, illetve a családi élethez való jogot.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden meghozott ítéletében 12 500 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 6000 euró perköltség megfizetésére kötelezte a magyar államot.

A korrupciós ügy miatt 2010 májusától 2011 februárjáig előzetes letartóztatásban tartott Hagyó azt állította, hogy napi 23 órában egy nyirkos és penészes zárkába volt bezárva, emiatt pedig súlyos egészségkárosodást szenvedett.
Emellett úgy vélekedett, hogy kilenc hónapig tartó fogva tartásának szükségességét nem indokolta megfelelően a bíróság, és korlátozták azt a jogát, hogy feleségével és gyerekével érintkezhessen. Egyedül e legutóbbi állítást nem találta megalapozottnak a törvényszék.

Előzmény

Hagyó szerint 2010 májusában indokolatlanul helyezték előzetes letartóztatásba, és hosszabbították azt meg többször is, romló egészségi állapota ellenére. Állítása szerint "esze ágában sem volt külföldre szökni", és a kezdetektől együttműködött a hatóságokkal. Hagyó azt is sérelmezi, összebeszélés veszélyére hivatkozva idővel megtiltották, hogy élettársa a rendes látogatási időn felül is bemehessen hozzá. Hagyó mintegy 10 hónapig volt előzetesben, ezt követően helyezték házi őrizetbe.\\nAz ítéletet angol nyelven itt olvashatja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!