Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Jó barátok kezében a nagy dohányüzlet

Népszava|2013. ápr 24. 05:00
[A+ A-]
Nagy az esély rá, hogy a Fideszhez közelálló körök fogják működtetni az állami dohányboltokat. Bár eddig csak azt hozták nyilvánosságra, hogy a települések felén mely pályázók nyertek koncessziós jogot, máris látszódnak az összefonódások, az, hogy számos településen néhány vállalkozó, családok, rokonok tarthatják felügyelet alatt a piacot.
Még csak azon természetes személyek nevét lehet tudni, akik az egyes településeken elnyerték az állami dohányboltok működtetésének jogát, máris megkezdődtek a találgatások arról, vajon mennyiben játszottak közre a pályázatok értékelésénél a politikai szempontok. Az eddigi tapasztalatok alapján nagyon. Jól látszódik például, hogy a Lázár-testvérek tulajdonában lévő, köztudottan Fidesz-kötődésű CBA igazgatósági tagjainak többsége nyert. Gyelán Zsolt elnökhelyettes például Budapest XII. kerületében két boltot fog üzemeltetni, és ugyanennyit a II. kerületben.

Mindemellett ugyanilyen vezetéknéven - így erős a gyanú, hogy rokonsági kapcsolat áll fenn - egy hölgy szintén a XII. kerületben három trafik működési jogát nyerte el. Halmschláger Antalnak egy jutott Kesztölcön, Krupp Józsefnek egy Érden és egy a XII. kerületben, Viszokay Árpádnak kettő a III. kerületben és egy a VIII.-ban, Breier Lászlónak pedig a III. kerületben kettő, a XII. kerületben három boltja lesz, míg Lekeny Györgynek Szegeden kettő. Bár Dienes Zoltán nevű nyertes nincs a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. listáján, Dienes Éva Irén két kerületben nyert összesen három koncessziós jogot. De nem ez lehet az egyetlen családi összefonódás, dohányboltja lesz például Halmschlágernénak is, a Krupp-családnak pedig összesen 8 trafikot számoltunk össze.

Budapesten a külföldiek által frekventált Várnegyedben és a Belvárosban több koncessziós jogot is elnyert Csetényi Csaba és Krskó Tibor, a Hamu és Gyémánt Kft. tulajdonosa. A cég nyerte el 2011-ben a Rogán Antal polgármester által vezetett V. kerületi önkormányzat 120 millió forintos kommunikációs tenderét. 2007-ben az Alexandra Irodalmi Kávéházban ők mutatták be Dieter H. Wirtz: A szivarok kézikönyve című kötetet. A nagykanizsai nyertesek között két pályázattal az önkormányzati képviselő, Jerausek István is szerepel - közölte a kanizsahr.hu. A képviselőnek civilben vendéglátóipari vállalkozása van, bisztrót üzemeltet.

A koncesszióért magánszemélyek jelentkezhettek, de meg kellett jelölni azt is, hogy milyen cég fogja üzemeltetni a trafikokat. Ha majd ezt is nyilvánosságra hozzák, és tüzetesen átvizsgálható lesz, hol, kik a tulajdonosok, akkor derülnek ki igazán az összefonódások. A módszerek változatosak: van, ahol zsebszerződést kötnek a "partnerrel", aki a jövedelmének egy bizonyos hányadával vagy az üzlethelyiség bérével fizet a "felső kapcsolatának", de arról is tudni, hogy a trafikok mögött álló betéti társaságok kültagját adják majd a trafikhálózat mögött álló nagyobb vállalkozások. Jó esély van tehát arra, hogy kevés kézben összpontosuljon a nagy üzlet.

Ezt támasztja alá a Budapesti Corvinus Egyetem és az Enrawell közös elemzése is, miszerint Magyarországon összesen 29 olyan pályázó nyert koncessziót, aki egymaga - a kiírás szerinti maximumot - öt darab koncessziót szerzett. A pályázók ráadásul 13 településen, koncentráltan jelennek meg; például Győrben, Pécsett és Szombathelyen. Ezeken a megyeszékhelyeken több ízben is előfordult, hogy a maximális számú koncessziót nyerte egy pályázó. Ily módon például a Szombathelyen kiosztott 40 koncesszió fele 4 pályázó kezében koncentrálódik. 26 településen összesen 49 pályázó örülhet a megszerzett négy engedélynek. Ugyanakkor az elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy az elnyert koncessziók számának összehasonlítása során csupán az egyes pályázókat lehetséges vizsgálni. A névhasonlóság miatt viszont több esetben feltételezhető, hogy egy-egy településen családtagok külön-külön is nyertek koncessziós jogokat, így előfordulhat, hogy egy család kezében akár 6-8 koncesszió összpontosul.
Összesen 4602 nyertes 1473 településen árulhatja majd dohánytermékeit, a települések felén pedig a jelenlegi állás szerint nem lehet majd dohányt kapni. Ennek orvoslására újabb pályázatot ír ki az NDN.

Arra a kérdésre várjuk a választ, hogyan teljesült az a törvényben megfogalmazott cél, hogy a kormány a megváltozott munkaképességűeknek és a tartósan munkanélkülieknek fog segíteni úgy, hogy előnyt élveznek a pályázati kiírásnál - emelte ki érdeklődésünkre Tóth Csaba (MSZP) országgyűlési képviselő. Hozzátette: arra is kiváncsiak, hányan vannak a nyertesek között olyanok, akik korábban valamilyen formában dohányboltot üzemeltettek. Nem utolsósorban: szeretnék látni, hogy az egyes pályázók neve mögött milyen gazdasági társaságok állnak, kik a tagjaik, kik fogják valójában működtetni az üzleteket.

Néhány ismert név a nyertesek listájáról

Borosi Zoltán: minden jel szerint a rendszerváltás időszakában a CBA-vezér Baldauf Lászlóval volt gazdasági munkaközösségben, később pedig a CBA-Baldauf Kft. ügyvezető igazgatói székében is ült.

Hídvégi Bence: a fonyódi polgármester 19 éves fia.

Herczeg Józsefné: az algyői polgármester felesége

Eged István: a Heves-megyei Pétervására Fidesz-KDNP-s polgármestere

Mondok József: Izsák polgármestere

Derecskei Gábor: Gárdony képviselő testületének független tagja.

Jerausek István Péter: nagykanizsai Fidesz-KDNP-s képviselő

Baranyai Tibor, az Azzuro Kft. tulajdonosa. Korábban lapunk ezt írta róluk: "Ez a cég rengeteg megbízást kapott az elmúlt években a Fidesz vezette megyei közgyűléstől, ráadásul a szombathelyi vagyonhasznosító irodaházát és telephelyeit is ők védik, illetve több önkormányzati rendezvényt biztosítottak az elmúlt másfél évben."
(A névazonosság miatt lehetnek eltérések a funkciók feltüntetésékőr, ha ilyen előfordul, azért elnézést kérünk.)

Tarolt az esztergomi család


Esztergomban 16 koncessziós jogot osztottak ki, ebből 10 egy család kezében összpontosul. Információink szerint a Sóron család évekig Mol-kutat üzemeltetett Esztergomban, még egy hónappal ezelőtt is. Most összesen négy trafikra kapott működtetési jogot egy Sóron Tibor nevű úr, Esztergomban, Csolnokon, Piliscséven és Sárisápon egyre-egyre. Sóron Ádámnak négy trafikja lesz Esztergomban, Sóron Tibor Györgynének pedig öt boltja szintén Esztergomban.

Teljes csere Pécsett


A cigarettát régóta árusítók megdöbbentek a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményén Pécsett, ahol szinte teljesen lecserélődnek a kereskedők. A régi boltosok helyett új emberek vihetik a dohánybizniszt. A Pécsma.hu információi szerint olyanok nyertek, akik korábban építőipari céget vezettek, hotelmenedzserként dolgoztak, vagy éppen nem is pécsiek. Az utóbbiak között olyanok is vannak, akik az ország több pontján is nyithatnak trafikokat.

A közel száz éve a Ferencesek utcája végén működő dohányboltos sem került be a kivételezettek közé, pedig ő is pályázott. Káldi Zsolt megdöbbent, mikor megtudta, nem nyert. - Fogalmam sincs miért nem kerültünk be, és szerintem nem szakmai szempontok vezérelték a döntéshozókat - mondta indulatosan Káldi, hozzátéve: a neveket elnézve mindössze három volt ismerős számára, a többiekről nem tudja, kicsodák. Nem csak ő járt így.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!