Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Taroltak a magyarok

Népszava|2013. máj 6. 06:33
[A+ A-]
A bécsi székhelyű SozialMarie alapítvány idén május elsején is számos magyar szociális projektet díjazott, s a 15 ezer eurós fődíjat is egy magyar kezdeményezés kapta. Az Igazgyöngy alapítvány megtanította Told község lakosságát brikettet gyártani, amivel a téli tüzelőt elő tudják állítani. De számos olyan kezdeményezést is díjaztak, melyek a művészet eszközeivel igyekeznek például a kirekesztést oldani.
A bécsi székhelyű SozialMarie alapítvány hagyományos május elsején megtartott díjátadóján a legtöbb elismerést magyar projektek vihették el. Mind közül talán idehaza a legismertebb, a Snétberger Zenei Tehetség Alapítvány, akiknek Utolsókból elsők - fiatalok a fiatokért című projektje is elismerést nyert. Snétberger iskolája évek óta támogatja tehetséges roma fiatalok zenei képzését.Az említett program pedig azt célozza, hogy az iskola diákjainak olyan elérhető roma példaképeket mutasson fel, akiknek már eredményeket sikerült elérniük. A projekt a már végzett diákoknak ad lehetőséget arra, hogy mentorként még egy évet eltöltsenek az iskolában, immár társaikat segítve, illetve roma egyetemisták animátori munkáját finanszírozza a nyári zenei kurzusokon.

Szintén a roma kisebbség és a többségi társadalom egymásra találását, az előítéletek oldását és a romák pozitív önértékelésének elősegítését célozza a Romani Platni projekt, mely romákat és nem romákat ültet egy asztalhoz beszélgetni. Az asztalon pedig - a súlyos témák mellett - a roma konyha ínyencségei sorakoznak, melyeket a roma asszonyok és nem romák együtt készítenek el. A közös főzés és étkezés során kerül közelebb egymáshoz a kisebbségi és többségi társadalom - hangsúlyozta kezdeményezést díjazó zsűri.

Közönségdíjas lett az értelmi fogyatékosok zeneiskolája című projekt. Heinrich Ullrich, a Németországban élő gyógypedagógus által kidolgozott módszer nem igényel komplex gondolkodásmódot, sőt még a színek nevének ismeretét sem, csak azok azonosítását. A kotta a különböző hangokat más-más színnel jelöli és ugyanezek a színek jelennek meg a külön e célra kifejlesztett hangszereken is. A gyereknek elég, ha felismerik a kottán és a hangszeren látható színes korongokat. A program segítségével átélhetik a zenélés adta örömöt.

A Szemétálom című kezdeményezés a hulladékgyűjtők, a "lomizók" társadalmát célozza meg. A projekt ötlete a lomtalanításokon született meg, ahol olyan társadalmi csoportok találkoznak, akik máskor talán soha - mondja Illés Márton a kezdeményezés beterjesztője. A lomtalanításhoz kapcsolódóan olyan művésztrénerekkel vették fel a kapcsolatot, akik partnerként kezelték a hátrányos helyzetű gyerekeket, és olyan kulturális formákat tudtak közelebb hozni hozzájuk, amelyek alkalmasak az utcai közösségi művészetre. A hulladék alapú képzőművészet mellett, közösségi dramatikus játékok, zenélés, ékszerkészítés, zsonglőrködés kerültek a fókuszba. A projekt célja az volt, hogy a lomizókat más megvilágításba helyezze, mint akik nem szemetet, hanem későbbi műalkotásokat gyűjtenek, számukra pedig megadni az alkotás élményét, épp ott és azzal, amivel kényszerűen mindennapjainak töltik.

Egy másik, a "Szegények a szegényekért" című projekt lényege, hogy a szegénységet saját tapasztalatból jól ismerők lehetőséget kapnak arra, hogy segítsenek másoknak kitörni a szegénységből. Megszerzett tudásként tekint a megélt szegénységre, és ezt a tudást professzionális keretek között, azaz fizetésért veszi igénybe a szegénység visszaszorítására tett intézkedések során.A legendás Szimplakertben hétvégente őstermelői piac működik, ahol a gazdálkodók jelképes helypénzért kínálhatják a portékájukat. Ehhez kapcsolódik a Közös Lábos nevű, a SozialMarie alapítvány által az előzőkhöz hasonlóan ezer euróval honorált program, mely a civil szervezeteket célozza meg. A szerveződések pályázati úton kaphatnak lehetőséget arra, hogy a piacon kapható alapanyagokból az árusítás ideje alatt ebédet főzzenek, és ezt becsületkasszás rendszerben értékesítsék.

Ez nem csak pénzadományt jelent a nyertes szervezetek számára, hanem lehetőséget tevékenységük megismertetésére a piaclátogatókkal. A 15 ezer euróval jutalmazott fődíjas pályázat is magyar projekt volt, melyet Feldmár Nóra valósított meg. Adott egy mélyszegénységben élő falu, Told, ahol csak néhány ember jár dolgozni. A helységben az önkormányzat a szükséges mennyiségű közmunkát sem tudja biztosítani, a napi betevő, és a téli tüzelő előteremtése jelenti a legnagyobb gondot. Az Igazgyöngy Alapítvány már régóta jelen van a faluban, erre a bizalmi kapcsolatra épített Feldmár Nóra, amikor a harmadik világban már ismert, és jól bevált módszert akart adaptálni a helyi viszonyokra. A kezdeményezés első pillantásra roppant egyszerű: egy emberi erővel működő szerkezet segítségével mezőgazdasági hulladékból és pappírból fűtőanyagot, úgynevezett biobrikettet állítanak elő.

Seress Sándor helyi lakos, aki mára művezetőként irányítja a munkát, elmondja, korántsem egyszerű folyamatról van szó, a papírt - elsősorban az asszonyok - apró darabokra tépik, majd pépet készítenek belőle, kezdetben lábbal taposták, ma már van egy betonkeverőjük. Az alapanyagokat, a papírt és a napraforgószárat felajánlásokból kapják. Elsősorban azokat látják el tüzelővel, akik részt vesznek a munkában. Az önkéntes munkáért fizetség nem jár, de a közmunkához hasonlóan jogosít a későbbi segélyre. Feldmár Nóra elmondta, a következő lépés a kemence és kályhaépítés lesz, illetve a nyílászárók cseréje, javítása.

Somlyódi Nórától a SozialMarie Alapítvány munkatársától azt kérdeztük, vajon miért ilyen sikeresek a magyar projektek? Somlyódi szerint az ok kettős, egyrészt idéntől nem csak osztrák szakemberek döntenek a térségből érkező pályázatokról (Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország) hanem magyar és cseh tagja is van a zsűrinek, de a fő ok szerinte az, hogy a romló gazdasági helyzet kikényszeríti hazánkban az innovatív megoldásokat. Nagyobbak a kihívások nálunk, mint Ausztriában, ahol nincs olyan probléma, hogy egy teljes falu téli tüzelővel való ellátását meg kell oldani.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!