Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Tankolj fel! a gyerekekért

Népszava|2013. máj 10. 06:35
[A+ A-]
A Ferencvárosi Közösségi Alapítványt Szervező Csoport 2010 tavaszán kezdte meg munkáját. Tagjaik között vannak Ferencvárosban élő, dolgozó civil szervezeti munkatársak, művészek, vállalkozók. Azokhoz az emberekhez szólnak, akik jobb közérzettel szeretnének élni és dolgozni a kerületben. Az első időkben fő tevékenységük a támogatásgyűjtés volt és olyan akciók szervezése, amelyek népszerűsítik a helyi adományozást.
Az alapítványon belül négy elkülönített kerületi alapot hoztak létre, egy-egy konkrét ügy vagy kerületrész támogatására: Alap a Belső-Ferencvárosért, a József Attila Lakótelepért, a Ferencvárosi Gyerekek támogatására és a Kerületi Közterek fejlesztéséért. A szervezet időről időre maga is szervez olyan programokat, amelyek népszerűsítik a helyi adományozást, és hozzájárulnak a hazai adományozási kultúra fejlődéséhez.

Többek között az adományokból támogatják kerületiek ötleteit egy-egy konkrét témában, ilyen a Ferencvárosi Gyerekek is. Feltett szándékuk, hogy összehozzák, összeismertessék a támogatókat azokkal a pályázókkal, akik a gyerekek javát szolgáló programokat kitalálják és megvalósítják. A Ferencvárosi Gyerekekért Alap támogatói részt vehetnek a támogatásokról való döntésben, a pályázatok kialakításában és elbírálásában együtt dolgozatnak a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kuratóriumával, képviselhetik véleményüket. "Szeretnénk, hogy idén tavasszal az itt lakó családosok, intézmények, cégek, nagyvállalatok és a civilek közös öröme-gondja, gondolata a ferencvárosi "szomszéd" gyerekek körül forogjon.. A kampány egyébként több akciót foglal magába "- mondja Miklusicsák Aliz kurátor.

A Ferencvárosi Gyerekekért alap olyan, mint egy nagy persely. Olyan ferencvárosiak, IX. kerülethez kötődők adományait gyűjti, akiknek a kerületi gyerekek fontosak. Az ő pénzükből támogatják az őszi pályázat során kiválasztott legszínvonalasabb, gyerekek érdekében megvalósuló terveket, kezdeményezéseket. A közvetlen támogatás személyre szabott lehetőségei a közös alapokban összeadódnak, így minden támogató hozzájárul a legjobb kerületi ötletek megvalósításához.

"Bemutatkozó rendezvényünkre - hagyományteremtő szándékkal - 2011. április 16-án került sor Ferencvárosi "Aput a Kapuba" Kupa címmel, melynek ötlete a kerületi általános iskolák sport- és szabadidős programjainak támogatására született. Azt tapasztaltuk, hogy vannak olyan kerületi szereplők, vállalkozások és magánszemélyek, akik szívesen tesznek "többet" az iskolákért, ha látják, hogy az támogatásuk jól meghatározott célt szolgál, s nem helyettesíti, hanem kiegészíti az állami, önkormányzati forrásokat. A kerületi általános iskolások kispályás focibajnokságára nevező iskolák előzetesen megfogalmazták, hogy mire van szükségük az iskolai sport- és szabadidős tevékenység fejlesztéséhez. Elképzeléseiket kerületi adományozók értékelték és a számukra legmeggyőzőbbeket támogatták. Végül közel 600 ezer forintnyi pénzbeli és több tízezer forintnyi természetbeni adománnyal gazdagodtak a kupán résztvevő. Fontos megemlítenem, hogy első perctől függetlenek vagyunk az önkormányzattól" - tette hozzá a kurátor.

Május 12-én rendezik meg a TANKOLJ FEL! kampányt, amely a Nagycsarnok mögötti új téren várja a "szelíd motorosokat" - ez lesz a fröccsöntött műanyag motorosok versenye. A kisgyerekes családok vasárnap délutáni kétkerekű találkozójára adománygyűjtési akcióval is készülnek, a szülők támogatásukkal feltankolhatják alapítvány "gyerek alapját": a gyerekek törött játékait begyűjtjük újrahasznosításra, amiért a kicsik cserébe ajándékot kapnak, majd ezeket a sérült tárgyakat formatervezők újratervezik, amiből aztán kiállítást rendeznek. A játékokat később elárverezik, így az alap ismét pénzhez juthat.

"A kerületben a vállalkozók igazán nagyszerű emberek. Vannak olyan bicikliboltok, amelyek a mostani programra csengőt, dudát adományoznak, vagy a nyomda, amelyik ingyen csinálja meg a plakátokat, de mondhatnám a helyi szikvízkészítőt és sorolhatnám tovább. Egyre többen jönnek rá, hogy ez a jóérzésen kívül reklám, hiszen a célcsoportjuk a kerületben van. Azokhoz az emberekhez szólnak, akik aztán így vagy úgy, de az ő portékájukat vásárolják meg. Persze mi sem kérünk lehetetlent"- tette hozzá Miklusicsák Aliz.

Az alapítvány nyár elején ismét programot szervez a lakóknak. Júniusi 1-én következik a "Jó tett helyére" Séta, melynek során a gyerekekkel kapcsolatos jótékonyság kerületi hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ezekkel a színes, ferencvárosiak számára ingyenes programokkal hívják fel a figyelmet a kerületben felnövő gyerekekre és a helyi ügyek helyi támogatásának fontosságára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!