Előző
Következő
új cikk

Belföld

Életveszélyben az örömlányok

Népszava|2013. máj 28. 05:15
[A+ A-]
Semmilyen programot nem finanszíroz a kormány, amellyel a hazai szexmunkások más megélhetést találhatnának maguknak - a többi között ezért marasztalta el hazánkat friss jelentésében az ENSZ illetékes bizottsága. A testület szerint ma Magyarországon nem dolgozhatnak biztonságban a testükből élő lányok, ráadásul sok esetben sérül az egészséghez való joguk.
Elmarasztalta hazánkat az ENSZ női diszkriminációval foglalkozó bizottsága, amiért nincs biztosítva a biztonságos munkakörnyezet az örömlányok számára Magyarországon. Bár 1999 óta törvény teszi lehetővé, hogy a lányok szexuális szolgáltatásokat pénzért kínáljanak, a bizottság szerint folyamatosan diszkriminálják a nagyjából 15 ezer hazai szexmunkást. Az ENSZ kritikáit a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) által készített árnyékjelentés alapján fogalmazta meg.

"A legfontosabb probléma, amelyből minden más gond következik, hogy az önkormányzatok nem jelölnek ki türelmi zónákat, így a lányok olyan sötét és elhagyatott helyeken kényszerülnek dolgozni, ahol gyakorlatilag veszélyben van életük - mondta el lapunknak Földi Ágnes. A SZEXE elnöke szerint új törvényre volna szükség, mert a hatályos rendelkezések egyetlen önkormányzatot sem köteleznek semmire. Földi felidézte: a szervezett bűnözésről szóló jogszabály értelmében "az önkormányzat a prostitúció tömeges megjelenése esetén rendeletében egy türelmi zónát jelölhet ki". De mit tekinthetünk "tömeges megjelenésnek" - tette fel a költői kérdést az egyesületi elnök, hozzátéve: volt olyan polgármester, aki azt mondta, majd akkor tekinti tömegesnek a prostitúciót, ha 200 ezer fős városában legalább 200 001 szexmunkás lesz.

"Ha pedig nincsenek türelmi zónák, a rendőrök bírságolnak, ám az utcán dolgozó lányok egy idő után már nem tudják kifizetni az akár milliós összegű büntetést, és külföldre szöknek, ahol emberkereskedők kezébe is kerülhetnek" - vázolta a problémák logikai sorrendjét Földi, aki azt is súlyos veszélyforrásként emelte ki, hogy a legtöbben semmilyen idegen nyelven nem beszélnek. "Így még segítséget sem tudnak kérni, ha minden pénzüket és iratukat elvéve rabszolgaként tartják őket fogva egy bárban" - tette hozzá az egyesületi elnök.

A SZEXE árnyékjelentése szerint az utcán dolgozó szexmunkások azok, akik a legnagyobb veszélynek vannak kitéve a rendőrség bírságolási kényszerével szemben. Gyakori, hogy olyan dolgokkal vádolják őket, amelyeket nem is követtek el, például szemeteléssel. A dolgozatban említést tesznek egy olyan szexmunkásról, akit fél év alatt nem kevesebb mint 80 alkalommal bírságoltak meg, körülbelül négymillió forint értékben. "A Tatabánya környékén dolgozó lányok arról meséltek, hogy minden nap kétszer büntették meg őket, egy rendőr délelőttönként, egy másik délutánonként járt arra, minden esetben 10 ezer forintos bírságot szabva ki rájuk" - idézett fel egy kirívó esetet az egyesületi elnök, aki szerint sok esetben a lányoknak testükkel kell fizetniük. Hozzá kell tenni, az átlagos bírság ennél jóval magasabb, rendszerint 50, 80 vagy 150 ezer forint.
Ám nem csupán új törvényre és világos szabályokra, de több pénzre is szükség volna. Az ENSZ-bizottság szerint egy szexmunkásnak ma semmi esélye nincs az újrakezdésre, nincsenek képzések vagy más támogató programok, amelyek lehetővé tennék, hogy más megélhetést keressenek. "Utoljára 2006-ban kaptunk 21 millió forintot arra, hogy piacképes szakmát adjunk 15 lány kezébe, ám azóta egyetlen pályázaton sem nyertünk" - számolt be róla a SZEXE elnöke.

Amiként három éve már a tájékoztató anyagok kiadását sem támogatja a kormány, holott a biztonságos szexről, a HIV/AIDS-veszélyről, illetve a szexmunkások jogairól és kötelezettségeiről szóló szóróanyagokra továbbra is nagy igény volna. "Emellett egyre kevesebb pénz jut az ingyenes óvszerekre is, pedig rengetegen jönnek be hozzánk gumikért. A biztonságos szex kérdését nem lehet elég komolyan venni, ugyanis nem csak a szexmunkások egészségéről van szó, de a kuncsaftjaik, illetve a kuncsaftok jelenlegi és későbbi partnereinek egészségéről is" - zárta gondolatait Földi.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!