Előző
Következő
új cikk

Belföld

Passaunál már apad, most Pozsony kerülhet veszélybe

Népszava|2013. jún 4. 21:35
[A+ A-]
Egész Közép-Európát fenyegeti az árvíz. A dél-németországi Passau túljutott az utóbbi 500 év legsúlyosabb áradásán, de a dunai árhullám most az osztrák és a szlovák településeket fenyegeti. Angela Merkel német kancellár kedden Passauban bejelentette: 100 millió eurós gyorssegélyt adnak a károsultaknak.
Robert Fico szlovák kormányfő is árvízi szemlén járt, de ő úgy vélte, a szlovák Duna-szakaszon nem fenyeget katasztrófa, mivel a legutóbbi áradás óta árvízvédelmi rendszert építettek. Eközben az Elba és a Morva folyók áradása Csehországban okoz katasztrófahelyzetet; itt már hét emberéletet követelt az árvíz, négyen eltűntek, és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát.

Szörnyű pusztítást végeznek a folyók Közép-Európában. Csehországban már hét emberéletet követelte az árvíz, négyen eltűntek, és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát. Kedd hajnalra kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására. Az áradás miatt kritikus a helyzet az észak-csehországi Ústí nad Labem városában, amelynek védelmére miniszteri döntéssel mérsékelték a Moldva folyón lévő tárolókból kifolyó víz mennyiségét. Melník és Kralupy városok is kérték, hogy korlátozzák a moldvai víztárolókból kiengedett víz mennyiségét, mert náluk is kritikus a helyzet. Melníkben az áradás miatt leállították a helyi erőművet is, a lakosság nagy része ezért áram, fűtés és melegvíz nélkül maradt. A cseh fővárosban kedden tetőzött a Moldva, ezért újabb kitelepítésekre várhatóan már nem lesz szükség, de Prágában továbbra is súlyos problémát jelent a közlekedés, miután a metró csak nagyon korlátozottan működik. A víz által elöntött déli városrészek tömegközlekedési eszközökkel továbbra is megközelíthetetlenek, de másutt is gondok vannak, az autóbuszok, villamosok mindenütt túlzsúfoltak. A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá.

A bajorországi Passau túl van az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvizének legnehezebb szakaszán. A hírek szerint a városban - ahol a csodálatos kis épületeket, utcákat, a főteret is elöntötte a víz - hétfőről keddre virradóra majdnem fél métert apadt a Duna. Angela Merkel kedden pénzügyi gyorssegélyt ígért a Németország déli és keleti részén pusztító árvíz károsultjainak. A német kancellár Passauban elmondta: a szövetségi kormány első intézkedésként 100 millió eurót különít el az árvízkárosultaknak, a pénzt pedig igyekeznek minél gyorsabban, bürokratikus eljárások nélkül eljuttatni a rászorulókhoz. Passauban ugyan elmúlt a veszély, a Duna regensburgi szakaszán továbbra is kritikus a helyzet. A Regensburg és Passau közötti Deggendorf járás területén átszakadt egy gát és a folyók áradása a közlekedésben is fennakadást okoz, a bajor-osztrák határvidéken átvezető egyik legfontosabb útvonal, a München és Salzburg közötti A8-as autópálya Chiemsee térségében második napja zárva van. Szászországban és Szász-Anhalt tartományban az Elbán és mellékfolyóin levonuló árhullám miatt sokfelé vészhelyzet alakult ki.

Pozsonyban rendkívüli állapotot hirdetett a főpolgármester, a folyamatosan áradó Duna vízszintje ugyanis a szlovák fővárosban már megközelítette a 900 centimétert. A folyó vízszintje óránként átlagosan 10 centimétert emelkedik, előreláthatóan csütörtökön délután 10 méter felett fog tetőzni. A legnehezebb órák a dévényi városrészre várnak, a települést már nem lehetni megközelíteni. Robert Fico kormányfő, aki kedden több miniszterrel együtt árvizi szemlén járt, kijelentette: nem fenyeget katasztrófa, mivel a legutóbbi áradás óta árvízvédelmi rendszert építettek. Továbbra is feszült a helyzet Ausztriában, ahol két halálos áldozatot követeltek az áradások, két másik embert a hét vége óta eltűntként tartanak nyilván.

Alsó- és Felső-Ausztriában újabb településeket fenyeget az ár, noha az áradása lassult hétfő óta. Kritikus a helyzet a Wachau vidéken, a Bécstől 80-100 kilométerre nyugatra található Krems, Grein, Ottensheim és Weissenkirchen településeknél. Kremsnél várhatóan csak néhány centiméteren múlik majd, hogy eléri-e a 2002-es 10,9 méteres rekord szintet a Duna. Miközben Alsó- és Felső-Ausztriában még az árhullám tetőzésére várnak, addig Vorarlbergben, Salzburgban és Tirolban már megkezdődött a takarítás és a helyreállítás. A közlekedési helyzet viszont nem javult hétfő óta, továbbra is mintegy 150 közúton vannak lezárások. Bécsnél már tetőzött a Duna, de az osztrák fővárosban jelentős károkra nem számítanak. Az elmúlt napokban hullott eső és az Alpok magaslatain jelentkező télies időjárás miatt súlyos lavinaveszély alakult ki Tirolban.

Magyarország - Eddig 34 embert kellett kitelepíteni az otthonából

Ahogy tovább nő a Duna vízszintje, egyre többeket kell majd kitelepíteni otthonaikból: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délutáni adatai szerint eddig 34 személy kényszerült elhagyni a lakását, házát. Az árvíz miatt Győr-Moson-Sopron megye Vének, illetve Kisbajcs településeiről, valamint a Pest megyei Szobról kellett evakuálni lakosokat. Előbbi megyében a 21 ember kitelepítését nem a katasztrófavédelem rendelte el, hanem a helyi polgármesterek intézkedtek. Az érintetteket sehol sem kellett az ilyenkor szokásos átmeneti - például iskolák tornatermeiben kialakított - szállásokon elhelyezni, mert mindenki át tudott költözni valamelyik rokonához, ismerőséhez - közölte az OKF.

A katasztrófavédelem szakemberei mellett a segélyszervezetek munkatársai és önkéntesei is segítenek. A Magyar Vöröskereszt a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében van jelen, a Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei pedig Budapesten, a Margitszigeten tevékenykednek. A segélyszervezetek feltöltötték a segélyraktárakat, hogy tartós és azonnal fogyasztható ételekkel segíthessék a rászorulókat, kitelepítés esetén pedig matracokkal és plédekkel is támogatják a bajba jutottakat. Az Ökumenikus Segélyszervezet eközben szivattyúkkal, és a kitelepítettek ellátásához szükséges élelmiszerekkel készül.

Öregek és nem eléggé védenek a fővárosi gátak

A fővárosi gátak nem elég magasak, viszont igen öregek. Ez derül ki egy 2011-es jelentésből, amit a fővárosi önkormányzat kérésére a Fővárosi Csatornázási Művek készített. A "városi védművek kiépítettsége a magassági biztonság tekintetében korántsem teljes körű", és hasonlóan gondot okoz az is, ha nem elég széles gát. A védművek tehát nem tesznek eleget a statikai, szivárgáshidraulikai állékonysági követelményeknek, vagyis veszélyes vízállás esetén gátcsúszás, szivárgás alakulhat ki. A keresztmetszet szempontjából is a Római parti szakasz az egyik leghosszabb rész, de gondot okozhat a gátul is szolgáló HÉV töltés a Mozaik utca és az Árpád híd között. A sürgős javítások tízmilliárdokba kerülhetnek.

Kupacokban áll a homok, az utca végén már ott a víz

"Hogy fönt van, az istenit!" - kiált fel egy anyuka a szentendrei HÉV-en, miután a szerelvény kibújt a föld alól, és előtűnt a margitszigeti fákat nyaldosó folyó. Nagyjából olyan minden, mintha egy gyerekcsoport lennénk a kanizsai vonaton, akik először pillantják meg a Balatont: egy másodpercre elcsöndesedik a vagon, alig van olyan, aki ne a Dunát nézné. "Egy kis eső, és vége" - mondja aztán az előttem ülő asszony, majd a gyermekei felé fordulva fűzi tovább: "akik ott laknak a Rómain, azoknak milyen... oda a szép nyaraló". A Rómaifürdőnél szállok le, a Rozgonyi Piroska utcán közelítek a part felé. Jobbra camping, balra strand, mindkettő zárva, szombatig áll az élet. Platánok között folytatódik az út, napsütés van, és csönd, mintha egy tanösvényen járnék.

Már a második keresztutca is mögöttem, de rendőrök, munkások még sehol, egy lélek nincs az utcán. Már azt hiszem, rossz helyen járok, amikor a Nánási út sarkán szalag és két rendőr zárja el az utat. A kereszteződés után kupacokban áll a homok, úgy másfél-két méter magasságban, mellettük nagyjából egy tucat ember tömi a zsákokat. Közben feltűnnek a figyelmeztető feliratok is, a fákra celluxozott A/4-es papírokon azt olvasni: "2013. 06. 08-án akár 838 cm-es vízállás is várható. Kérjük, értékeikről időben gondoskodjanak." Az önkormányzatnál azonban nem csak a tárgyi vagyonra gondoltak: egy másik figyelmeztetés az állattulajdonosokhoz szól, arra kérik őket, az árhullám levonulásáig megfelelően biztosítsák kedvenceik és haszonállataik elhelyezését.

Nagy kapkodás nincs, mindenki csinálja a dolgát, holott az ár fenyegetően közel van, az utca végén már ott a víz. Az egyik ház kapujában, a parttól olyan ötven méterre, egy idős asszony nézeget, hol a lapátolókat követi, hol a hajóállomás felé néz el. Odalépek hozzá: nem aggódik, hogy feljön idáig a víz? "Hát dehogynem. Már védekeznek, láthatja, próbálnak valamit tenni" - válaszolja Simon Józsefné, és a homoklapátosokra mutatva megjegyzi: "akik itt dolgoznak, azok mind az utcában laknak, a lányom meg az unokám van ott". Megkérdezem, mit szólnak a hírekhez a szomszédok, mit mesélnek, amire azt mondja, mindenki tele van feszültséggel, izgalommal. "Ha rámegy a parkettára, és feldobja a parkettát... itt nincs árvízbiztosítás. Nincs gát, ártéren vagyunk, nincsen kártérítés" - mondja, majd kissé ingerülten teszi fel a kérdést: de akkor miért adnak ki engedélyt rá, hogy építkezzenek?

A néni elmeséli, napokkal ezelőtt szóltak neki a veszélyről, és azt mondták, készüljenek fel. "De hát hogy lehet felkészülni? Én már 80 éves vagyok, a családom segít, hordjuk ide a zsákokat, de ez nem az igazi, mindenki kapkod. Hosszú évek óta ígérgetik, hogy megcsinálják a gátat, de aztán semmi nem lett" - folytatja Simon Józsefné, akitől a 2002-es nagy dunai árvízről is érdeklődünk. "Egészen a teraszig jött fel a víz, csak egy lépcsőt kímélt meg, ha az nincs, mindenünket elöntötte volna" - zárja gondolait az asszony. A hajóállomás már majdnem víz alatt van, vele szemben egy söröző és egy lángosos, de már sem sört, sem sajtos-tejfölöst nem adnak, az értékesebb tárgyakat és berendezéseket cipelik ki éppen.

Mellette egy párakaput állított fel az önkormányzat, ami most megközelítőleg olyan abszurd látvány, mint amilyen mondjuk egy homokautomata volna a Namib-sivatagban. Balra indulnék el, a Kossuth Lajos üdülőpart felé, de messzire nem jutok: nem sokkal később a kiöntött folyó zárja el a sétányt. Így maradok a Római-parton, és sorra veszem a bezárt büféket, sörözőket és csónakházakat. A krétával kiírt árak jelzik, hirtelen jött a víz, az eső még nem mosta el az akciókat. Az Óbudai-sziget felé haladva egyetlen söröző van nyitva, egy garázsban, igaz, kicsit feljebb is van, mint a többieké. Lent a sétányon meggyes belga sört hirdetnek, de reklámra nem sok szükség van, konkurencia híján tömve van a kerthelyiség.
A parton nem sokan vannak, néhány boltos rendezgeti a dolgait, mások egyszerűen csak kiültek, és nézik, hogyan közelít a folyó. A sétányon több katasztrófaturista is van, akik hol egymást, hol a vizet fényképezgetik. A stégek már megközelíthetetlenek, rajtuk az immár feleslegessé vált figyelmeztetés: csak vízre szállás és kikötés céljából. A minikikötőkön emberek nem, csak vadkacsák vannak.

Az összeállítás folytatódik, kérjük lapozzon!
\\n

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!