Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hittérítés közpénzből az állami egyetemeken is

Népszava|2013. jún 21. 05:16
[A+ A-]
Az állam finanszírozza majd az egyházak hitéleti tevékenységét az állami és önkormányzati fenntartású köz-, és felsőoktatási intézményekben is - derült ki a várhatóan ma elfogadásra kerülő egyházügyi törvénymódosító csomaghoz - az emberi erőforrás miniszter által - beterjesztett, zárószavazás előtti módosítóból.
Balog Zoltán tervezete úgy fogalmaz: "A bevett egyház és a belső egyházi jogi személy által az állam, a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményben és az állam vagy az országos nemzetiségi önkormányzat által fenntartott felsőoktatási intézményben folytatott hitéleti tevékenységének költségeit (...) az állam biztosítja". A 2011-es egyházügyi törvény alapján még az elismert egyházaknak kellett finanszírozniuk hitéleti tevékenységüket, az államnak csak az állami-önkormányzati közoktatási intézményekben - "a tanulók és a szülők igényei szerint" - indított hitoktatást volt kötelező anyagilag támogatnia. Az állami, nemzetiségi egyetemeknek és főiskoláknak csak a hitélet "dologi feltételeit" - termet, világítást, stb. - kellett eddig biztosítaniuk.

Bőkezű lesz a kormány az egyházi iskolákkal is. A hazai katolikus, a református és az evangélikus egyházak vezetőinek, valamint a kormányzat képviselőinek tegnapi - a kötelező hittanoktatás kérdéseiről tartott - tárgyalása után Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közölte: az állami iskolákban tervezett pedagógus életpályamodell bevezetése után nem kapnak majd kevesebb fizetést a felekezeti iskolák tanárai, mint állami alkalmazott kollégáik. Gáncs azt is elmondta, hogy az eddig ismert 7 helyett 12 fővel indulhatnak majd hittancsoportok, ha ennél kevesebb tanuló jelentkezik, akkor a hittantanárnak a teljes óradíj helyett "arányosan kevesebb" pénz jár majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!