Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Gyerevissza program a családokért

Népszava|2013. jún 21. 05:45
[A+ A-]
A kisgyermekes szülők foglalkoztatásáról és az alkalmazottak iránti felelősségvállalásról szervez tematikus fórumokat és tréningeket a Seed Alapítvány. Az az őszig tartó eseménysorozat célja, hogy a munkaadók ismereteit bővítve elősegítse a gyermekgondozási ellátásokban részesülők visszatérését a munkaerőpiacra, valamint azt, hogy a szülők a gyermekkel otthon töltött idő után könnyebben, zökkenőmentesen állhassanak újra munkába.
A több hónapos oktatást is magában foglaló programra 2013 elejéig folyamatosan jelentkezhettek mindazok a kisgyermeket nevelő, aktív korú, a közép-magyarországi régióban élő felnőttek, akik az elmúlt 12 hónapban gyermekgondozási segélyben (gyes) vagy gyermekgondozási díjban (gyed) részesültek, ugyanakkor más képzési támogatást nem kaptak és nem vesznek részt más munkaerőpiaci programban. Előnyt jelentett az elbíráláskor az alapszintű számítógépes ismeret és az otthoni internet hozzáférés.

- A háromnapos személyiségfeltáró a programban résztvevők szakértők segítségével dönthetik el, hogy vállalkozói vagy munkavállalói képzésben vennének-e részt, illetve, hogy milyen oktatási formában sajátítják el a visszatéréshez szükséges ismereteket - mondta Balázs Tibor, a Gyerevissza programot megvalósító Seed Alapítvány ügyvezető igazgatója. Érdekes, hogy ezeken a tréningeken a legtöbb ötletet egymástól kapják a résztvevők.
A személyre szabott képzéseken túl a konzorcium létrehoz egy kifejezetten ennek a célcsoportnak szóló álláskereső internetes portált, a vállalkozást létrehozókat pedig mentorálással segítik majd. A projektbe 150 olyan munkáltatót is bevonnak, akiknek bemutatják az atipikus foglalkoztatási formákat, illetve a célcsoport alkalmazásával összefüggő előnyöket, hátrányokat, lehetőségeket.

Hollandiában például a kisgyermekes szülők 77 százalékát, vagyis a gyermekvállalás miatt távol levő tíz munkavállalóból közel nyolcat vár vissza korábbi munkahelye. Ez az arány Magyarországon kevesebb, mint egy fő. Az sem teheti túlságosan elbizakodottá a munkavállalókat, hogy hazánkban a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsági rátája messze elmarad az uniós átlagtól.
- A hazainál sokkal kedvezőbb külföldi statisztikákhoz olyan felelős vállalati magatartás párosul, amely lehetővé teszi, hogy rugalmas időbeosztással, kötetlen munkarendben - mégis teljes értékű alkalmazottként foglalkoztassák a kisgyermekes szülőket. Ezek a modellek kis odafigyeléssel adaptálhatóak lennének valamennyi hazai vállalatra is.

A díjmentes fórumok és képzések a HR szakemberek és kkv-k számára számos követendő példát, hasznos ötletet mutatnak arra, hogyan lehet a gyedről és gyesről visszatérőket családbarát módon, a munka és karrier közötti balanszot megtartva, a munkáltató számára is hatékony és gazdaságos módon reintegrálni a munka világába - mondta az ügyvezető igazgató.

A képzés különlegességét az adja, hogy szakemberek bevonásával teszünk kísérletet a családbarát munkahely modelljének felállítására. Megfelelő kommunikációval, odafigyeléssel és a választási lehetőségek megteremtésével valós üzleti előny realizálható újbóli alkalmazásukkal. A programba bekapcsolódhat bármely vállalkozás vagy szervezet tulajdonosa, ügyvezetője, menedzsere, HR-szakembere, illetve az, aki részt vesz a munkavállalók kiválasztásában, felvételében, képzésében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!