Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán "ellenséges erőket" vizionál

Népszava|2013. júl 3. 20:34
[A+ A-]
Miközben a Fidesz "bosszút fogadott" az Európai Unió ellen, amely Orbán Viktor kormányfő szerint visszaélt hatalmával, az Európai Parlament (EP) a döntést követően is bízik a magyar kabinettel való megegyezésben. Nagy többséggel - és vélhetően az Európai Néppárt egységének felbomlásával - fogadták ugyanis el a Tavares-jelentést, amire "válaszul" a kormányoldal parlamenti határozatban akarja elítélni az EP-t.
Alaptalannak nevezte azokat az Orbán Viktor miniszterelnök által többször is megismételt, és a Fidesz által is átvett kijelentéseket Rui Tavares, az EP portugál zöldpárti jelentéstevője, amelyek szerint "gyámság alá helyezi Magyarországot" az alapjogok helyzetével foglalkozó EP-állásfoglalás, amelyet szerdán nagy többséggel fogadott el az uniós parlament. Erről sem a határozat, sem az uniós szerződés alapján nincs szó - húzta alá a raportőr. Azt is elmondta: "a magyar demokrácia fontos nekünk, az európai demokrácia szempontjából is". Tavares többször kiemelte: az EP állásfoglalása mindössze ajánlásokat fogalmaz meg, hogyan lehetne jobbá tenni a magyar és az európai demokráciát.

Emlékeztetett: a 2010 óta Magyarországon zajló alkotmányos átalakítások módszerei és tempója, illetve az ellenzék teljes kizárása rendszerszintű probléma, amit a jelenlegi keretek közt nem lehet kezelni. "Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy a nagy képre koncentráljon, ne csak az egyes elemekre, hiszen a jogállamiság bonyolult kérdés" - összegezte a jelentés ajánlásait a portugál képviselő.

Az EP mai, strasbourgi plenáris ülése 370 igen szavazattal, 249 ellenében, 82 tartózkodás mellett fogadta el a jelentést, 701 képviselő jelenlétében. Az összesen 765 EP-képviselőből tehát néhányan részt sem vettek a voksolásban, ám a szavazatok megosztása sem teljesen tiszta, hiszen a Fidesz állításaival ellentétben erősen valószínűsíthető, hogy nemcsak baloldali, vagy liberális pártok szavaztak a jelentésre. Az EP-ben ugyanis 274-en tartoznak az Európai Néppárthoz, amelynek a Fidesz is tagja, és amely hivatalosan támogatta a magyar kormányt, illetve elutasította a Tavares-jelentést. Ám az előzetes bejelentések értelmében nemmel szavazott az euroszkeptikus EFD 33 képviselőjének többsége is, és elutasította a Tavares-jelentést az Európai Konzervatívok és Reformerek 56 képviselőjének jó része is. A brit konzervatívok által létrehozott csoport - melynek Bokros Lajos is tagja - nem a magyar kormány melletti szimpátiája miatt ellenezte az állásfoglalást, hanem mert azzal szerintük az EU a tagállamok belügyeibe szólhat bele.

Miután az európai szocialistáknak, a liberálisoknak, a zöldeknek és az egyesült baloldaliaknak összesen 372 képviselőjük van, vagyis a többségük csak relatív, ráadásul nem is vett részt a plenáris ülésen minden tagjuk, nagy a valószínűsége az átszavazásoknak. Vélhetően tehát jobbról is megszavazták néhányan, de legalábbis a néppártiak közül is többen tartózkodtak a jelentés elfogadásakor, noha ezt az Európai Néppárt hivatalosan cáfolta. "A néppárti képviselőcsoport a Tavares-jelentés ellen szavazott. A dokumentum az európai baloldali pártok kívánságlistája, akik a saját politikai programjukat akarják Magyarországra erőltetni. Az EP nem viselkedhet bíróságként és nem írhatja elő az embereknek, miként éljenek" - mondta Manfred Weber, a pártcsalád képviselőcsoportjának alelnöke.

"Nem akarunk új bíróságot, és mi magunk sem akarunk bírósággá válni" - mondta az EP-re utalva Tavares. A jelentéstevő visszautasította a magyar kormányfő és a Fidesz vádaskodását, és tisztázta: a lisszaboni szerződés kézzelfoghatóan megfogalmazta, melyek az EU alapértékei. Azért kellenek új intézmények, mert az alapvető értékek ügyében nem lehet a napi rutin szerint eljárni, ha ezek veszélybe kerülnek, az "alapjaiban rázhatja meg az EU pilléreit". Tavares hangsúlyozta: ő maga és a jelentés is tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását, épp ezért nem az első, politikai jellegű reakciók alapján igyekeznek megítélni, hogy a magyar kormány együttműködik-e az EP-vel.

Utóbbira azonban kevés esély van, hiszen Orbán Viktor kormányfő teljes letámadásba lendült. "Súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét a Tavares-jelentés" - állította, bejelentve: az EP határozatára válaszul a Fidesz-frakció kezdeményezésére csütörtökön várhatóan határozatot szavaz meg az Országgyűlés, melyben elítéli az uniós parlamentet. Orbán azt is állította: nem kizárólag, és nem elsősorban Magyarország számára, hanem az európai jövő szempontjából igazán veszélyes, amit "ellenfeleink, az országgal ellenséges erők" tettek. Hangsúlyozta: a baloldalnak is meg kellene értenie, hogy az uniós alapszerződést nem lehet felülírni módosítás nélkül, a kormányfő szerint ugyanis ez történt a jelentés elfogadásával.

A jelentés egyebek mellett felszólítja a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy maradéktalanul állítsák vissza az alaptörvény jogrendbeli elsőbbségét, törölve belőle azokat a rendelkezéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek nyilvánított. A jelentés alapján az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy hozzon létre egy úgynevezett "korai riasztórendszert", ami segít észlelni, ha egy tagállamban veszélybe kerülnek az EU-szerződés második cikkében megfogalmazott alapvető értékek (emberi jogok, demokrácia és jogállam). Emellett Tavares háromoldalú egyeztetéseket szeretne Magyarország ügyében az európai szervek között. Szankciók bevezetését azonban nem tartalmazza a határozat, ezek alkalmazása csak akkor kerülhet szóba, ha a kormány nem működik együtt.


Tabajdi: "a számok cáfolják a kormányt"

Az üzenet egyértelmű, az Orbán-kormány elszigeteltté vált, és sajnálatos módon elszigetelte Magyarországot is Európában - mondta lapunknak Tabajdi Csaba a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadását követően. Az MSZP uniós delegációvezetője szerint a szavazati arányok önmagukért beszélnek, hiszen a 249 nem szavazat és a 82 tartózkodás gyakorlatilag egyértelművé teszi, hogy még saját politikai pártcsaládja is kiállt a Fidesz mögül.

A politikus szerint a 249 "nemből" 80-90 érkezhetett a Néppárton kívülről, például az euroszkeptikus nacionalistáktól, és mintegy 60 szavazat a szélsőjobboldali függetlenektől, valamint jó néhány a konzervatívoktól. Így egyértelmű, hogy az EP-ben 274 fős frakcióval rendelkező Európai Néppárt csaknem harmada már vállalhatatlannak tartotta az Orbán-kormány melletti kiállást. Ráadásul - emlékeztetett Tabajdi - ilyen nagy, 124 szavazatos különbség egyetlen Magyarországot érintő határozat ügyében sem volt.

"A számok tehát cáfolják a kormányt, cáfolják a Fidesz meséjét arról, hogy itt pusztán az európai baloldali pártok összeesküvéséről lenne szó, most már a néppártiak sem voltak hajlandóak pártalapon szolidaritást vállalni az autokratikus Orbán-rezsimmel" - fogalmazott a szocialista EP-képviselő. Hozzátette, egyértelmű, hogy maga az EP sem pártalapon osztódott fel a tegnapi szavazáson, hanem értékek, értékvilágok mentén: az európai normák mellett elkötelezettek álltak szemben a hamis párthovatartozásra hivatkozással és a kevéssé burkolt EU-ellenességgel.

Tabajdi arra, hogy a Fidesz a magyar Országgyűléssel egy, az EP-t elítélő határozati javaslatot kíván elfogadtatni, azt mondta: a kormánypártok retorikája és lépései egy teljesen tudatos EU-ellenességet, nacionalizmust mutatnak, ami egyértelműen már a jövő évi választásokat megelőző kampánynak a része. "Csak az a baj, hogy nem tudni, mindez hova vezet, hiszen ez a politika rendkívül veszélyes Magyarország, a magyar állampolgárok számára" - tette egyértelművé Tabajdi, aki azt is tisztázta: a Fidesz-kommunikáció teljes egészében hazugságokra épít, hiszen senki nem akarja gyámság alá vonni Magyarországot, semmiféle kára nem származik az embereknek az uniós eljárásokból.

"Az MSZP végig azért küzdött, hogy semmiféle szankció ne érje a magyar lakosságot és gazdaságot, azzal ugyanis kizárólag az orbáni propagandát szolgálná Európa" - fogalmazott, hozzátéve: nem véletlen, hogy Orbán ismét a magyarok sérelmét hozta fel, miközben egyértelmű, hogy a Tavares-jelentés nem vonja magával sem a szavazat-megvonást, sem pedig az uniós források felfüggesztését.


Gurmai: Európa nem kér Orbánisztánból

Orbán Viktor egy modernkori hidegháborút folytat Európa ellen, ez már csak abból is látszik, hogy kizárólag arra használta az Európai Parlamentet (EP), hogy hazaüzenjen az övéinek - mondta lapunknak Gurmai Zita. Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett: miközben a kormányfő agresszív, EU-ellenes beszédével tüzelte a kedélyeket, Szijjártó Péter "leendő külügyminiszter" lopva odavitt egy lezárt borítékot Martin Schulz-hoz, mondván, a vita tárgyát képzelő jelentésről ez a kabinet álláspontja.

Gurmai feltette a kérdést: miért nem adta elő szóban a miniszterelnök mindezt, miért csak a hadüzenetekre koncentrált egy demokratikus vitában. "Orbán elszalasztotta a lehetőséget, hogy éljen azzal az EP által maximálisan biztosított demokratikus alapjogával, hogy előadja véleményét, és adott esetben tételesen kifogásolja a jelentésben neki nem tetsző, vagy szerinte tényszerűtlen pontokat".

Ráadásul Rui Tavares portugál jelentéstevő másfél éven keresztül készítette a jelentést, számtalanszor konzultált a kormánnyal, így érthetetlen - fogalmazott Gurmai - miért kellett egy memorandumot átadni az EP elnökének ilyen "mutyi-módszerekkel". A szakpolitikus kérdésünkre elmondta azt is: Orbán szavaival szemben ma sem kapták meg az EP-képviselők a kormányzati összefoglalót.

De Gurmai szerint a kormányfő másban is csúsztatott, hiszen Orbán azt állította:
"nem tudjuk elfogadni, hogy azt az alapszerződést, mely alapján - népszavazással is megerősítve - beléptünk az EU-ba, most valaki egyoldalúan felül akarja írni".

Valójában azonban épp ő és Fidesz kormányozta el Magyarországot az uniós alapszerződésben foglalt értékektől - emlékeztetett. Ezt az alapszerződést valóban egy elsöprő népszavazással fogadták el a magyar állampolgárok, jóval nagyobb arányban szavazták meg, mint a Fidesz kétharmados többségét. Ráadásul az emberek nem azzal bízták meg a jelenlegi kormányt, hogy egy "trafikmutyis", közgépes, hűbérúri rendszert hozzon létre, és letérítse az országot a közösen megalkotott, és a magyar nép által elsöprő többséggel támogatott európai útról - fogalmazott Gurmai.

"Orbánból hiányzik Horn Gyula bölcsessége, nem tudja, nem érti, hogy a kétharmaddal élni, nem pedig visszaélni kell" - tette hozzá, egyértelműsítve: a Tavares-jelentésnek semmiféle ártalmas hatása nincs a magyar emberek számára, ellenben az a legfontosabb üzenete, hogy Európa megvédi a magyar demokráciát.

"Nem kérünk, s a határozat elfogadásával kimondódott, hogy Európa sem kér Orbánisztánból" - foglalta össze Gurmai, aki egyúttal kikérte magának a hazaszeretetét megkérdőjelező kijelentéseket, a csaknem 600 fenyegető emailt, és a burkolt kormányzati fenyegetéseket.


Pártreakciók

- MSZP: "Nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort, valamint a magyar kormány antidemokratikus intézkedéseit ítélte el Európa a jelentés elfogadásával".

- Együtt-PM: "Az Európa Tanács és az Európai Bizottság után az Európai Parlament is kinyilvánította, hogy a magyar kormány politikája drasztikusan eltér az európai alapértékektől."

- Demokratikus Koalíció: "Az első mondatától az utolsóig egyetértünk a Tavares-jelentéssel, amely az európai demokraták szolidaritását fejezi ki a magyar néppel."

- Fidesz-KDNP: "A jelentés elfogadásával az EU visszaél hatalmával, az EP döntése mögött üzleti lobbi érdekek húzódnak, Magyarország ellen pedig valójában nem demokrácia-, hanem rezsieljárás zajlik".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!