Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Duna-kanyar 2013

Népszava|2013. júl 31. 06:15
[A+ A-]
Békebeli fotó Auschwitz-Birkenau emlékmúzeumában: egy magyar zsidó nő, valamikor az 1930-as évek elején szerettei körében a Duna-kanyarban strandol. Életerős asszony joviális férjével, kisgyermekükkel. Mellette egy újabb kép ugyanerről az asszonyról a haláltábor felszabadulása után. A nő meztelenül, csont soványan megtörten néz a fényképezőgép lencséjébe hatalmas, kétségbeesett szemekkel...

Békebeli hangulat csaknem hét évtized múlva, ugyancsak a Duna bal partján, az 1689-es folyókilométernél, a strandon. A túl parton a visegrádi Fellegvár sziluettje, szomszédságában Nagyvillám kilátótornya. Emitt, Kismaros strandján elszórtan még fel-feltűnnek az idén botrány nélkül lezajlott Magyar sziget szélsőjobboldali rendezvényének kigyúrt résztvevői. Egyikük büszkén mutatja társainak a kézfejeire tetovált "SS" betűket, másikuk mellkasára varratta a hitleri birodalmi hadsereg légierejének, a Luftwaffe landoló, horogkereszttel jelzett gépét.

A biciklivel érkezők mielőtt megmártóznának a folyóban körülnéznek, az újnácikat meglátva fejüket csóválják, majd sarkon fordulnak. Ez gyalázat! - mondom, és a Duna partján elsomfordálok magam is. A vízen úszó csónakkikötők stégjeinél millós értékű motorcsónakok ringatóznak. Emitt "Viktória" és "Lucius", amott "Tűzvihar". Az egyik úszóház teraszán a birodalmi német zászlót lobogtatja a szél. (Az Árpád-sávosat errefelé már alapkelléknek tekintik.) A vizikunyhóba vezető palló felett ez olvasható: "Arbeit Macht Frei". (A munka felszabadít.) Akárcsak a hírhedt auschwitzi kapu felett.

A holokauszt, a hatmilliós emberirtás fájdalmas mementója. Nem tiltott önkényuralmi jelkép ez a felírat, mint a vörös csillag vagy a sarló és kalapács. Az Alaptörvény IX. paragrafusa szerint ugyan "A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. Az ilyen közösséghez tartozó személyek (...) jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni."
Ez a német nemzetiségi lakosaira büszke település élhetne a jogaival!