Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fodor szerint Orbán ki akar lépni az EU-ból

Népszava-információ|2013. aug 19. 05:27
[A+ A-]
A miniszterelnök az Európai Unió elhagyására készül. Mint azon kevesek egyike, akik személyesen is elég jól ismerik Orbán Viktort, értik a gondolkodását, és tudnak olvasni a mondataiban, egészen biztos vagyok ebben - írta blogján Fodor Gábor.
A Liberálisok pártjának elnöke szerint négy éve még általános vélemény volt, hogy beszéljen bármit Orbán, a nyitott piacgazdaság logikájával nem fog szembemenni, hiszen azzal az ország fejlődési potenciálját, azaz végső soron a saját sikerét veszélyezteti. Fodor azonban úgy vélte, Orbán inkább vállalja a további gazdasági visszaesést, a teljes elszegényedést, ha ezen az áron tovább szilárdíthatja a hatalmát. "Nincs az az uniós forrás, kohéziós alap és nagyberuházás, ami többet érne számára, mint a teljes kontroll az ország egésze felett. És most már különösebb titkot sem csinál ebből" - fogalmazott.

Fodor emlékeztetett, az idei tusnádfürdői beszédben felvázolt orbáni vízióban Brüsszel, az IMF vagy éppen az Egyesült Államok ellenséges nagyhatalom. A miniszterelnök által meghirdetett program pedig ellentmond a kohézió, az egyeztetett szabályok mentén folyó pénzügypolitika, a szubszidiaritás és a szabad verseny elvének, "egyszóval mindannak, ami az Európai Unió lényege". Fodor szerint Orbán már azt sem rejti véka alá, hogy a bankoktól, multiktól beszedett, és magyar lakosságtól kínkeservvel "begyűjtött" különadók célja, hogy megteremtsék a kormány mozgásterét ahhoz, hogy nélkülözni tudjuk az uniós forrásokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!