Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem lesz átütő erejű a mai sztrájk

Népszava|2009. máj 8. 05:36
[A+ A-]
Noha a Gaskó István vezette Liga mára országos sztrájkot hirdetett, melytől a Bajnai-kormány meghátrálását várják, az akció legfeljebb néhány ezer munkavállalót vonz majd, s várhatóan leginkább csak a vasúti közlekedésben lesz érezhető. Kevesebb, mint egy tucat szakszervezet csatlakozott ugyanis, ezek többsége amúgy is Liga-tag. A hatból négy szakszervezeti konföderáció nem támogatja a sztrájkot, inkább tárgyal a kormánnyal.
Munkabeszüntetéssel az intézkedések ellen
Kiszámíthatatlan volt a vasúti közlekedés Magyarországon a LIGA szakszervezeti szövetség által meghirdetett pénteki sztrájk miatt péntek nulla óra és a reggeli, hat és hét óra közötti műszakváltás között.

Both Ferenc, a MÁVINFORM sajtóügyeletese kevéssel hat óra előtt az MTI-nek elmondta: a pályavasúton országosan 1736-an jelentkeztek szolgálatra, közülük 99-en sztrájkoltak hat óráig. A MÁV-GÉPÉSZET 166 dolgozójából hárman nem vették fel a munkát, a MÁV TRAKCIÓ-nál 954-en jelentkeztek be, közülük csak egy mozdonyvezető sztrájkolt. A MÁV-Cargónál a 267 bejelentkező dolgozóból csak egy nem vette fel a munkát. A MÁV-START-nál nem tudták megmondani, hogy hányan sztrájkoltak.

A vonatok a hajnali órákban kiszámíthatatlanul közlekedtek. Budapesten a Nyugati pályaudvaron nem sztrájkoltak, de a Keleti és a Déli pályaudvaron, illetve Kőbánya-Felsőn többen nem vették fel a munkát. A Győr felé közlekedő vonatok csak Martonvásárig közlekedtek, az esztergomi és a szobi vonalon viszont jártak a szerelvények. Az ország keleti részéből Rákos megállóig jöttek a fővárosba tartó vonatok.

Barna István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Hajdú-Bihar megyei területi vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a vonatok mintegy 40-50 százaléka indult menetrendszerűen. Szeleczky Béla, a MÁV székesfehérvári forgalmi csomóponti vezetője közölte, hogy a szolgálatba állt negyven vasutas közül Kápolnásnyéken három lépett sztrájkba, ezért nem közlekedtek a budapesti elővárosi vonatok.

Pécsről elindult a Budapestre tartó InterCity, nem közlekednek viszont a vonatok a Sásd-Komló vonalon. Nem indított és nem fogadott szerelvényeket a miskolci Tiszai pályaudvar, ahol a forgalomirányítás és a mozdonyszemélyzet egy része nem vette fel a munkát. Szegeden a vasutasok fele vett részt a sztrájkban, Győrben a jegyvizsgálók 50-60 százaléka nem vette fel a munkát a MÁV-állomáson. A GYSEV 10 és 12 óra között sztrájkol.

A fővárosban nem okozott komolyabb gond a tömegközlekedésben a LIGA-sztrájk - közölte a BKV fődiszpécsere az MTI-vel. Nem volt fennakadás Ferihegyen sem, a repülőtérről az összes járat időben indult, és valamennyi utasbiztonsági kapu működött.

A LIGA a Bajnai-kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést péntekre. Gaskó István, a LIGA elnöke szerint nincs szükség megszorításokra, helyette a korrupció és a feketegazdaság elleni fellépés erősítéséből kellene előteremteni a szükséges forrásokat. Csütörtökön közölte: több tízezer munkavállalóra, hat ágazatból 15-20 csatlakozó szakszervezetre, a vasúti közlekedésben pedig kaotikus állapotokra számít a sztrájk idején.

A LIGA sztrájkfelhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott.

A sztrájk idején a vasúti bérleteket a Volán-társaságok egyes menetrend szerinti járatain elfogadják, a vonatpótló buszokon a bérlet mellett a vasúti menetjegy is érvényes az adott viszonylatban. A Volán-társaságok mentesítő járatokkal készültek a sztrájkra.

Az oktatásban nem tudni, mennyire lesz kiterjedt a sztrájk, a szaktárcának mindenesetre nincs olyan információja, hogy bárhol gondot okozna majd a német érettségi lebonyolítása. Az egészségügyi intézményekben szinte sehol nem számítanak jelentős fennakadásra az ellátásban. Az előzetes bejelentés szerint kétórás figyelmeztető sztrájk lesz a Zala Megyei Kórházban, illetve az esztergomi kórházban.
Több tízezer munkavállalóra számít a Liga elnöke a mai sztrájkon, melyet a Bajnai-kormány programja ellen országos és minden ágazatra kiterjedő tiltakozó akcióként hirdetett meg. Ezzel szemben várhatóan az ugyancsak Gaskó István vezette VDSZSZ nulla órától este hat óráig tartó vasutas munkabeszüntetése lesz az egyetlen érezhető esemény. Az is csak azért, mert a MÁV-val nem tudtak megegyezni az elégséges szolgáltatásról, így kiszámíthatatlan a vonatközlekedés. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasútnál 10 és 12 óra között sztrájkolnak, de azokon a vonalakon enélkül is kaotikus lenne a helyzet a VDSZSZ miatt.

A legtöbb szakszervezet csak két órás figyelmezető sztrájkkal csatlakozott. Az EDDSZ mindössze az ország két kórházában. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívására szintén két-két órára állhat le a tanítás, de csak néhány iskolában. Valószínűleg csak egy Volán-cégnél, a Körös Volánnál lesz sztrájk. A Munkástanácsok részéről csak a Postának értékszállítás végző kft. és egy repülőtéri szakszervezet sztrájkol, utóbbi legfeljebb kisebb késéseket okozhat a légiforgalomban.

A hat szakszervezeti konföderáció közül négy viszont nem csatlakozott. Ezt egyikük, az MSZOSZ azzal indokolta: az ügynek árt, aki "nem felelősen készít elő egy megmozdulást, és azt azzal próbálja elfedni, hogy alaptalan, rosszindulatú és személyeskedő támadásokat indít mások ellen". Az MSZOSZ arra utalt, hogy Gaskó "a munkavállalók elárulásának" nevezte, hogy a többi konföderáció nem csatlakozott.

Nem hagyta magát zsarolni az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Liga sztrájkjával: középszinten 1 019 helyszínen 26 925, emelt szinten 49 helyszínen 2 034 diák érettségizik német nyelvből. Hiller István oktatási és kulturális miniszter előre közölte, hogy a német írásbeliket a sztrájk miatt nem halasztják el. A PDSZ elnöke, Kerpen Gábor szerint elfogadhatatlan nyomásgyakorlás az az oktatási államtitkár által az iskolaigazgatóknak küldött levél, amiben Arató Gergely arra kíváncsi, várható-e az intézményben sztrájk, az érettségi elmaradása, terveznek-e tanítási szünetet. Erre a szaktárca úgy reagált, kötelessége az intézményvezetők tájékoztatása, a statisztikai célú adatközlés pedig önkéntes. Annak eldöntése egyébként, hogy szükség van-e rendkívüli szünetre, az intézményvezető jogkörébe tartozik.

A debreceni Ady Endre Gimnáziumban 30 diák vizsgázik középszinten, de Rózsavölgyi Gábor igazgatónak egyikük sem jelezte, hogy gondot okozna neki az iskolába bejutás. Az angyalföldi Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója azt mondta, mivel gyerekeik többsége fővárosi, az 50 vizsgázónak nem lesz gondja a beérkezéssel. A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban sem várható fennakadás. Németh László igazgatóhelyettes, aki 100 gyerek német vizsgájáért felel, azt mondta: nem tart attól, hogy a diákok nem jutnak be.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!