Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Várakozással egy új korszak kezdetén

Népszava|2009. szept 13. 12:18
[A+ A-]
Kovács Patrícia hat évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor osztályában. Négy évet töltött Egerben, majd szabadúszó lett. A mostani évadtól a Vígszínházhoz köti szerződése. Láthatjuk őt majd egy radikális musicalben és két Molnár Ferenc-egyfelvonásosban is.
? Néhány hete Zsámbékon a volt osztálytársaival együtt az ön életéből készítettek előadást. Intim részleteket is megtudhattunk a szerelemeiről, a családjáról. Nem bánta meg, hogy ennyire kitárulkozó volt?

? Egyáltalán nem, sőt nagyon kíváncsi vagyok arra a Kovács Patríciára, ami ezek után maradt belőlem. Az előadásnak köszönhetően bizonyos súlyoktól megszabadultam, de azt sem gondolom, hogy ezt követően könnyű lesz az életem. A harmincon túl egy új színházban egy új korszakot kezdhetek. Ez a helyzet roppant kíváncsivá tett.

? Már a próbák előtt arra készült, hogy most aztán mindent elmond magáról?

? Azonnal arra törekedtünk, hogy ne legyen tabutéma. Egyébként is engem jól ismernek az osztálytársaim, mert mindig sokat meséltem magamról. Izgatott, hogy ha én kinyitom az összes ajtót, akkor ezzel a lehetőséggel a többiek mit kezdenek, hogyan látnak engem.

? A vígszínházi kollégái látták a zsámbéki előadást?

? Többen is, és azt mondták, hú de bátor vagy. Azt hiszem, szerették. Voltak olyan barátaim, kritikusok, akiknek ez sok volt, az általános visszajelzés azonban pozitív volt. Persze én tudom, hogy egy-egy jelenetnek mennyi a valóságalapja. A munkamódszerünk az volt, hogy én meséltem a többiek­nek például a sze­rel­meim­ről, aztán ezt ?felhangosítottuk? úgy, hogy az alapanyagból színpadi jelenet legyen. Akikről szólt, azok elfogadták. Számomra az a legfontosabb, hogy az előadás óta a családtagjaim és a volt szerelmeim szemébe is bele tudok nézni.

? Miért szerződött a Vígszínházhoz?

? Ez a lehetőség már akkor felvetődött, amikor Eszenyi Enikő beadta a pályázatát az igazgatói posztra. Rögtön azt éreztem, hogy ez nekem jó lesz. Nem volt ezen mit gondolkodni. Engem nagyon érdekel az az energikus, kreatív hozzáállás, ahogy Enikő a Vígszínház jövőjéről gondolkodik. Eger óta, két éve nem tartoztam társulathoz. Hívtak több helyre, de azt éreztem, hogy mindenhol kompromisszumokat kell kötni saját magammal. A Vígszínházzal kapcsolatban ilyet nem éreztem.

? Milyen szerepekre számíthat a Szent István körúti társulatban?

? Nyilván nem Júliának és családanyának kellek. A kettő között: az a harmincas fiatalasszony? Eszenyi Enikő, ahogy szokta mondani, lát bennem egy vígszínházi színésznőt. Ezt én pontosan nem tudom megfogalmazni a magam számára, hogy mit jelent. De amikor beugrottam A Figaró házasságába, akkor azt éreztem, hogy nagyon jó érzés és nagy megtiszteltetés a Vígszínház színpadán játszani. Szerencsére nem ijeszt meg a színház, a színpad nagysága, épp hogy energiát ad.

? A nő vágya című produkcióban mutatkozik be a Pesti Színházban. Ezt a darabot radikális musicalként hirdetik. Ezt hogy kell értelmezni?

? A nő vágya Émile Zola Hölgyek öröme című regényének motívumai alapján íródott. Az egész darabot meghatározza a cseh kultúra. Nem kis realista jelenetekre kell számítani, inkább plakátszerűekre, ugyanakkor ezek nagyon vadak és lényegre törők. Leginkább Brecht világa jut eszembe a műről. Az alkotói stáb többsége ? a rendező, a díszlet-, a jelmeztervező, a zeneszerző ? Prágából érkezett, egyedül Duda Éva, a koreográfus lóg ki a sorból. Én egy nagyon jó karakterszerepet játszom, ugyanakkor a karban is benne vagyok. Utóbbi egy megfigyelő pozíciót jelent, ez hasonlít arra, ahogy a Vígszínházzal is most ismerkedek közelről.

? A nő vágya után az Egy, kettő, három és az Ibolya című egyfelvonásosokban láthatjuk decemberben, ugyancsak a Pesti Színházban, de már főszerepben.

? Molnár Ferenc, mint ahogy Szomory Dezső, Heltai Jenő és Ödön von Horváth világa is, nagyon közel áll hozzám. Az említett szerzők darabjaiban különösen jól érzem magam. Alig várom, hogy elkezdjük próbálni a két Molnár-egyfelvonásost a Pesti Színházban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!