Előző
Következő
új cikk

Belföld

Koalícióra van szükség a társadalommal

Népszava|2013. okt 8. 05:00
[A+ A-]

Bíró-Nagy András, Harangozó Gábor és Lakner Zoltán FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Nem az üzeneteit, hanem az identitását kell újrafogalmaznia a baloldalnak - fogalmazott Lakner Zoltán a Bíró-Nagy Andrással közösen szerkesztett, "Az igazságos kormányzás felé - A jövő baloldala, a baloldal jövője" című tanulmánykötet bemutatóján.

A politológusoknak hét szerzőtársa is volt: elemzők, közgazdászok, történészek, és aktív politikusok is jegyeznek egy-egy fejezetet a kötetben. A könyvbemutató mini-konferencián, melynek a Politikatörténeti Intézet adott helyt, három tematizált beszélgetésen járták körbe a szerzőtársak azokat a közpolitikai, társadalmi és gazdasági kérdéseket, amelyek a közös útkeresés legfontosabb állomásai is voltak. Lakner, Bíró-Nagy és a szocialista Harangozó Gábor a baloldali tudásbázis válságáról és megújulásának kényszeréről, Mózer Péter szociálpszichológus, Pogátsa Zoltán és Sebők Miklós közgazdászok az állam új szerepéről és a gazdasági válság okozta kihívásokról, míg Boros Tamás elemző, Egry Gábor történész, valamint Varga Áron politológus a szimbolikus politikáról osztotta meg gondolatait.

Bíró-Nagy sorra vette azokat a dilemmákat, amelyek világszerte kihívást jelentenek a baloldali pártok számára. Úgy vélte, a baloldal 2010-ben csúcsosodott válsága Magyarországon erőteljes gondolati válság is volt. Ezen a gondolati deficiten kell változtatni, a gazdasági és társadalompolitikai problémákra ugyanis világos megoldási javaslatokkal, kiforrott programokkal kell válaszolni - fogalmazott. A szintén szerzőtárs Harangozó Gábor, az MSZP képviselője erre azzal válaszolt, hogy a 2010-es, sok szempontból retorikai válságuk nyomán a Fidesz egy társadalommegosztó politikával került hatalomra, és mára bebizonyosodott: azok a jobboldali válaszok, amelyek a válság megoldására születtek, sok esetben csak tovább fokozták azt.

A politikus egyértelművé tette: sok esetben előremutatónak tartják a megújulásról való gondolkodást, és céljuk egyértelműen a társadalommal való koalíció megteremtése. Lakner is ezt e célt emelte ki, és óvott a siránkozástól, szerinte ugyanis "azért az nem úgy van, hogy egy ország arra van ítélve, amiben éppen van". A beszélgetőtársak megállapodtak abban: új szemléletre, új közpolitikai megoldási javaslatokra van szükség, melyek minden szakpolitikai területen az igazságosabb, szolidárisabb, a felemelkedést lehetővé tévő baloldali programot jelentenek majd.

Földes György, a PTI vezetője az újkori baloldali gondolkodók generációját üdvözölte a szerzőkben, akiknek gondolatait nemcsak újszerűségük, hanem előremutató jellegük miatt is szimpatikusnak nevezte. Úgy vélte: világos lépéskényszer van, "megújulni, vagy a mennybe menni", ez az útkeresés tétje.

B.I.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!