Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tankönyvkiadás: elindult az államosítás?

Népszava|2013. okt 8. 17:25
[A+ A-]

A finn Sanoma értékesítette tulajdonrészét a tankönypiacon meghatározó részesedéssel bíró Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadóban (NTK) - közölte a kiadóvállalat. A vevők kilétével kapcsolatos érdeklődésünkre az NTK mindössze annyit közölt: "A Sanoma az NTK-t is birtokló magyarországi tulajdonos, az NTK Oktatási Holding 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette magyar magánszemélyek érdekeltségébe tartó vállalkozások számára.

Az új tulajdonosok meghatározó képviselői a menedzsment vezető tagjai". Harri-Pekka Kaukonen, a Sanoma Corporation elnök-vezérigazgatója azonban ezt megelőzően úgy fogalmazott, az eladás "a magyarországi oktatási szektorban hosszú ideje tapasztalható kedvezőtlen feltételekkel áll kapcsolatban", részletekről azonban nem beszélt. Egyelőre az NTK is csupán annyit árult el, hogy "ismét 100 százalékos hazai tulajdonba került vissza Magyarország legjelentősebb oktatási fejlesztő műhelye", de "a vállalat továbbra is a nemzeti köznevelési rendszer megújulásához szükséges minőségi tananyagok elkészítését tekinti legfontosabb feladatának".

Mint beszámoltunk róla, egy szeptember 20.-i kormányhatározat arra kérte fel az emberi erőforrás minisztert: szeptember 30.-ig készítse elő a nem piaci alapon működő, közfeladatként ellátandó tankönyvkiadás kialakítását. Korábban az Index arról írt, hogy a kormány valószínűleg az állami tulajdonú Nemzeti Közszolgálati Tankönyvkiadó Zrt.-n keresztül szerezne nagyobb részesedést a magyar tankönyvpiacon, azonban a kormány és - a hazai piacon legnagyobbnak számító, több, mint 30 százalékos részesedéssel bíró - Sanoma korábbi tárgyalásai nem vezettek eredményre. A hírportál korábban valószínűnek tartotta a magyar tulajdonú Mozaik Kiadó megvásárlását is. Mint ismert, a tankönyvterjesztés államosítása már lezajlott, a kormány az állami tulajdonban lévő Könyvtárellátó Nonprofit Zrt.-t hozta monopolhelyzetbe.

Molnár Richárd

Lájkoljon minket a Facebook-on is!