Előző
Következő
új cikk

Belföld

Sarokba szorítja a Fidesz a nevelőszülőket

Népszava|2013. okt 15. 05:14
[A+ A-]

Emmi FOTÓ: Vajda József

Akik korábban nem voltak nevelőszülők, azoknak 500, a már gyereket nevelőknek 400 órás tanfolyamot kell a jövőben elvégezniük ahhoz, hogy a család egyben maradhasson. Ezt válaszolta lapunk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A képzés napokon belül indul, és azokra a "nem hivatásos nevelőszülőkre" is vonatkozik, akik az örökbefogadáshoz szükséges jelenleg előírt 60 órás felkészítő tanfolyamon már részt vettek. Ha az előírásoknak nem tesznek eleget, a gyereket másik családba helyezik, mert ezentúl elvárás lesz, hogy a szülők "szakmai team tagjaként, szakemberként működjenek együtt". Ez érvényes azokra is, akik hozzátartozójuk, rokonuk, barátjuk gyerekét vették magukhoz.

A szaktárca válaszából az is kiderült, hogy 2017. január 1-jéig kell elvégezni a tanfolyamot. Megkérdeztük, miért az Apor Vilmos Katolikus Főiskola dolgozta ki a tananyagot, és a képzésben milyen szerepet kap a vallás. A válasz szerint a képzés világnézetileg semleges lesz, ám kizárólag ez az intézmény rendelkezik jártassággal a helyettes szülők, a nevelőszülők, a családi napközit működtetők képzésének szakmai és vizsgakövetelményeiről.

A sok konkrétum mellett furcsa "tájékozatlanság" jellemzi a képzésben, szervezésben résztvevőket. Tájékoztatást az általunk megkérdezett négy szakember nem adott, illetve nem adhatott. Érdeklődtünk a toborzással foglalkozó Ágota Alapítványnál, a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnél. Azt mindenhol elmondták, hogy sokan jelentkeztek a tanfolyamra, ám arról senki sem tudott, hogy mikor indul el a képzés, és mi lesz a tananyag.
Korábban Soltész Miklós szociális államtitkár jelentette be: 2014. január 1-jétől a nevelőszülők foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek  A kormány célja, hogy egyre kevesebb gyerek legyen intézetben, 12 éves kor alatt erre már nem is lesz lehetőség.

Csakhogy az ehhez vezető utat kevesebb mint két hónap alatt, tavaly október és december között dolgozta ki a kormány. Vannak szakemberek, akik szerint a képzés helyett magas színvonalú környezettanulmányra, és a nevelőszülőket támogató és segítő szakembergárdára lenne szükség. Az, hogy valaki elvégzi a tanfolyamot, még nem garantálja, hogy jó nevelő lesz belőle. Mások inkább azt kifogásolják, hogy a  gyermekvédelem területén túlzott szerepet kapnak az egyházi és vallási szervezetek.
A tananyag megírása az Apor Vilmos Katolikus Főiskola feladata volt. Rektora, Fülöpné Erdő Mária egy általános iskolásoknak szóló hittankönyvben azt írta, az azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolat súlyos, halálos bűn. A toborzást az abortuszellenes plakátkampányban is résztvevő Ágota Alapítvány végezte, melynek elnöke, Kothencz János 2010-ben a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választásokon. Az alapítvány egyik támogatója a KDNP-s Barankovics Alapítvány. A projektet az emberi erőforrás minisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet tartja kézben, miután 5,3 milliárd forintnyi uniós pénzt nyertek erre a célra.

Egy nevelőszülő tájékoztatása szerint nekik azt mondták, több gyereket akarnak elhelyezni náluk, esetenként "testvérsorokat" is. Magyarázatként adták azt is, hogy a képzésre azért van szükség, hogy a lisztérzékeny gyereket is el tudja látni a nevelőszülő, illetve például az angol modul elsajátítása után, ha "külföldön elveszti a gyerekekkel a babakocsit, meg tudja kérdezni a járókelőktől, hogy látták-e". A tanfolyam több hónapon át összesen 52 napot vesz igénybe, hetente egyszer kell megjelenni a szülőknek. Az országban 5200 nevelőszülő van, ám - úgy tudjuk - csak 1600 tanfolyami helyre szól a projektpénzt.

Muhari Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!