Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elindult a Békemenet

MTI|2013. okt 23. 15:34
[A+ A-]

Elindult a Békemenet a Bem szobortól, a menet elején nemzetiszínű molinón a következő felirat olvasható: "Aki agresszív, fél. Mi nem félünk!"

Amikor az első résztvevők a Margit híd pesti hídfőjéhez ért, a menet vége a Bem tér elején tartott.
A menet elején a fő szervezők vonulnak, köztük Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Fritz Tamás, politológus, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum egyik alapítója, Széles Gábor, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa, vállalkozó, Bayer Zsolt újságíró és Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója.

Csizmadia László a Jászai Mari téren azt mondta: félmillióan vannak az előzetes becslések szerint.
Széles Gábor az MTI-nek még a menet indulása előtt azt mondta: reményei szerint legalább annyian lesznek, mint az első Békemeneten, amelyen a rendőrség a helikopteres megfigyelése alapján 400-500 ezerre becsülte a menetelők számát. Hozzátette: úgy érzi, nagyon fontos annak bizonyítása, hogy "az ország nem vált a csürhék országává".
Széles Gábor a Podmaniczky utcánál közölte, hogy a Hősök terén várakozókkal együtt már egymillióan vannak.
A Békemenettel meg kívánják mutatni, hogy a magyar többségi társadalom képes méltóságteljesen viselkedni, ellentétben a Magyar Szolidaritás Mozgalom rendezvényén történtekkel - mondta, utalva arra, hogy az hetekkel ezelőtt a mozgalom rendezvényén ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló szobrot.

A résztvevőknél több molinó is van, amelyeken a következő feliratok olvashatóak: "szeretünk Viktor", "köszönjük Viktor", "veled vagyunk Viktor", "hűek vagyunk az '56-os forradalom eszméihez, "aki Orbán Viktort bántja, minket is bánt". Egy táblán magyarul, lengyelül és angolul olvasható: "mi, magyarországi lengyelek, veletek vagyunk".
A tömegben nemzetiszínű lobogók és településfeliratok is láthatóak, köztük erdélyi településnevek, de egy Mellbourne - Ausztrália feliratú tábla is feltűnt.
A menetet egy korabeli Csepel teherautó vezeti fel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!