Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kezdődik az oltási szezon - járvány még nincs

Népszava|2013. nov 8. 05:17
[A+ A-]

Fotó: Thinkstock

A tavalyihoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésükre a rizikócsoportba tartozóknak, a védőoltás a napokban minden háziorvoshoz eljutott - közölte lapunkkal az ÁNTSZ.

A hét második felére minden kistérség háziorvosi rendelőbe elért az oltóanyag, az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel, tehát az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást.

Ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre továbbá a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére.

Influenzajárvány ugyan még nincs, az oltást azonban már most érdemes kérni a háziorvostól, a szakemberek szerint ugyanis az idei szezonban is a tavalyihoz hasonló - közepes - intenzitású járványra kell számítani, a legtöbb megbetegedés február-márciusra várható.

Az idei szezonban háromkomponensű (kétféle A- és egy B-vírus elleni) oltóanyag lesz forgalomban, amelyet ezúttal is az Omninvest gyártott.

Ismert: a Fidesz 2009-ben, a H1N1-vírus okozta járvány idején rendszeresen támadta a céget, a párt kormányra kerülését követően pedig több vizsgálat is indult az oltóanyaggyártó ellen.

Nemrég azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mint nyomozóhatóság megszüntette a 2010-ben indított nyomozásokat bűncselekmény, valamint bizonyítottság hiányában.

Az Orbán-kormány eközben mindvégig az Omninvesttől rendelte a szükséges oltóanyagokat, ahogy idén is. A térítésmentes vakcinákon kívül gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni oltóanyag is kapható.

Népszava-információ

Lájkoljon minket a Facebook-on is!