Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Leporolt üggyel támadják a Tescót

Népszava|2013. nov 22. 05:14
[A+ A-]

"Akár a büntetőeljárás újraindításását is eredményezheti a birtokunkba jutott hangfelvétel, amelyről kiderül: a Tescónál tudtak  arról, hogy nem, vagy helytelenül működik a rendkívüli munkavégzés esetén kifizetendő pótlék bérszámfejtése - írta a Magyar Nemzet egy 3 évvel ezelőtti ügy kapcsán tegnapi számának címlapján.

A kormányközeli napilap rendszeresen támadja a kereskedelmi láncot. Az állítólagos hangfelvételen a vállalat vezető beosztású munkatársai telefonos konferencián 2010-ben arról beszélgetnek egy munkaügyben tett feljelentést követően, hogy a multinacionális vállalat budaörsi központjában házkutatást tartott a rendőrség, és a Tesco egyik régiós személyzeti igazgatója kijelentette, hogy „jelen pillanatban nincs arra módja a cégnek, hogy a hét napon belüli beosztásmódosításokat ki tudja fizetni országos szinten” - írta a lap. Az állítólagos hangfelvételen még tovább fejtegetik a beszélők a bérszámfejtés hiányosságait.

A Tesco–ügytől elvonatkoztatva általánosságban elmondhatjuk, hogy ha egy büntetőeljárást megszüntettek, akkor semmi nem zárja ki azt, hogy új, releváns, eddig nem ismert bizonyíték előkerülése esetén a nyomozóhatóság újra megindítsa az eljárást ügyészi kezdeményezésre. Az már további vizsgálandó kérdés, hogy ez a feltételezett új bizonyítási eszköz valódi-e, hiteles-e, és alkalmas-e bizonyítékként történő felhasználásra - válaszolta lapunk kérdésére Magyar György ügyvéd. Hamis, vagy hamisított felvétel készítője és felhasználója büntetőjogilag is felelősségre vonható, ha bizonyítható hamis tanúzás vagy hamis vád törvényi tényállása - figyelmeztetett az ismert jogász.

A Tesco közleményben reagált a napilap cikkére. Azt írják, a cég központi irodájában sem tegnap, sem máskor nem tartott házkutatást a rendőrség, sem ők, sem az ügyészség nem folytat eljárást. A Tesco munkaidő-nyilvántartása megfelel a jogszabályoknak. A Tesco belső megbeszéléseiről nem készít hangfelvételt. Bármilyen, a jelen lévők megkérdezése nélkül készült hanganyag megléte önmagában jogszabálysértő - vélik a vállalatnál. 

Hevesi Nóra, a Tesco szóvivője lapunk megkeresésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy egy 2011. őszén lezárt ügyben miért éppen most "fújta be a szél" az állítólagos hangfelvételt a lap szerkesztőségébe.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Népszavának elmondta, az ügy nem időszerű. Ennél a történetnél sokkal égetőbb gond a Tescónál bevezetett létszámstop, illetve -leépítés. Ez ugyan egyelőre még belefér a költségcsökkentési intézkedésekbe. A vállalat és a szakszervezet közötti stratégiai megállapodás alapján viszont nem túl barátságos lépés, hiszen az üzletek alapterülete nem csökken, a munkaidő sem, meglátjuk, mit ígér a Tesco a most kezdődő bértárgyalásokon ellentételezésként - fűzte hozzá a KASZ elnöke.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!