Előző
Következő
új cikk

Kultúra

El a kezekkel a Városligettől!

Népszava|2013. dec 4. 05:50
[A+ A-]

A Fidesz budapesti vereségének beismerése, hogy a Városligetet ki akarja szakítani a városból és állami felügyelet alá helyezni - kommentálta Horváth Csaba az MSZP alelnöke, fővárosi frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján Papcsák Ferenc (Fidesz)törvényjavaslatát, mely a Városliget kezelését 99 évre egy újonnan létrehozott állami cégnek adná, s ez a cég valósítaná meg a Múzemnegyed építkezéseit. Horváth szerint a Városliget mellett a Kossuth tér, vagy a Normafa esetében is azért kap a város helyett az állam szerepet, mert már nem bízik a Fidesz a főváros megtartásában.

Tóth Csaba országgyűlési képviselő, az MSZP zuglói elnöke a sajtótájékoztatón arra szólította fel a zuglói polgármestert, Papcsák Ferencet, hogy vonja vissza a parlamentben tegnap tárgyalni kezdett törvényjavaslatát, és ne okozzon több kárt Zuglónak.

"Papcsák Ferenc tudja, hogy a zuglóiak már nem kérnek belőle, jövőre távoznia kell a városrész éléről, ezért nyúl hozzá a családi ezüsthöz. El a kezekkel a Városligettől!" - mondta Tóth Csaba.

Horváth Csaba Tarlós István főpolgármestert felszólította, álljon ki a város érdekeiért, menjen el Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és követelje a Városliget megőrzését.Ho rváth Csaba lapunknak nyilatkozva elhibázottnak nevezte, hogy a Múzeumnegyedet a Városligetben akarja a kormány megvalósítani. "Nem engedjük körbeépíteni, és így elszigetelni a Városligetet, még akkor sem, ha ezek az épületek múzeumok lesznek." - hangsúlyozta a politikus.

Arra a kérdésünkre, hogy a szakma által is bírált, öt múzeumot befogadó Múzeumnegyed tervvel egyetért-e, s kormányváltás esetén támogatja-e azt, azt a választ kaptuk, hogy a múzeumokra szükség van, ám nem a Városligetben. A politikus szerint kormányváltás esetén a Nyugati melletti, üres telekre kerülnének az intézmények. Hozzátette, eddig egyetlen általa megkérdezett mértékadó forrás, szakértő nem állt ki a Városligeti helyszín mellett. A száz hektáros 200 éves parkot eredeti funkciójának megfelelően, városi parkként kell fejleszteni, rehabilitálni, nem úgy, hogy százával kivágjuk a fákat, és agyonépítjük - hangsúlyozta.

Horváth Csaba szerint a létrejövő cég arra is jó lesz, hogy az uniós forrásokból megvalósuló 150 milliárdos beruházás árának egy része pártközeli zsebekbe kerüljön. "Arra kérjük a Fideszt - mondta - ha lopni akarnak, azt ne a Városliget tönkretételével tegyék". Horváth Csaba egyébként megjegyezte, győzelmük esetén megszavaztatják a Budapestieket a Múzemunegyed helyszínéről.

H.P.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!