Előző
Következő
új cikk

Belföld

Visszahelyezték a Hagyó-pert a fővárosba

Népszava|2013. dec 17. 10:23
[A+ A-]

Fotó: K2 PRESS

Budapest volt főpolgármester-helyettesének és 14 társának a büntetőperében a Kecskeméti Törvényszék a 2013. december 16. napján meghozott végzésében illetékessége hiányát állapította meg, és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez - közölte a Kecskeméti Törvényszék.

Mint ismert: a Kecskeméti Törvényszéket 2012-ben jelölte ki az eljárás lefolytatására az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége). Időközben a kijelölés alapját képező jogszabályi rendelkezéseket - alaptörvény-ellenességre és nemzetközi szerződésbe ütközésre hivatkozással - az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

A bíróság álláspontja szerint ennek okán jelenleg nincs olyan hatályos törvényi, illetőleg alaptörvényi rendelkezés, amelyre a Kecskeméti Törvényszék illetékességét alapítani lehetne. Ezért a bíróság az ügy áttételéről határozott. A végzéssel szemben jogorvoslatnak nincs helye - áll a közleményben. 

Politikai ügyek sora kerülhet ugyanilyen módon vissza az eredetileg illetékes bírósághoz. Erről részletesen alábbi cikkünkben olvashat: Visszaadhatják az áthelyezett ügyeket.

Íme a bíróság részletes álláspontja:
Lájkoljon minket a Facebook-on is!