Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Az összefogás igazsága

Népszava|2013. dec 29. 17:51
[A+ A-]

Figyelem a vitát az ellenzéki összefogásról és egy régesrégi vicc jut az eszembe.

Kohn és Grün összevitatkoznak, nem tudnak dűlőre jutni. Elmennek hát a bölcs rabbihoz, hogy tegyen igazságot köztük. A bölcs rabbi előbb meghallgatja Kohnt, és utána közli: Kohn, neked van igazad. Aztán kikérdezi Grünt és kijelenti: Grün, neked van igazad. 

Mindennek tanúja a samesz, aki megjegyzi: de bölcs rabbi, nem lehet egyszerre mindkettőnek igaza!

Mire a bölcs rabbi csak ennyit felel neki a szakállát simogatva: És neked is milyen igazad van, édes fiam.

Mert természetesen lehet méricskélni az igazságokat. És mindenkinek a maga módján, és külön-külön igaza van. Van, akinek több és nyilván, akad, akinek kevesebb. Ámde az orbáni rezsim egy olyan választási rendszert erőltetett ránk, amelyben mindez nem számít. Minden, minden úgy van kitalálva, hogy a szétforgácsolt ellenzéki pártoknak sok esélyük nincs, ha mégis megpróbálják. Be lehet kerülni talán a parlamentbe, lehet ellenzékieskedni ott, aztán majd csak történik valami, ez is egy megoldás.

A másik mégis azt lenne, hogy minden szóba jöhető szervezet együtt, egy listán, közös jelöltekkel. Hogy ezek ki legyenek, nem tudom. Hogy miként lehet megegyezni, ha egyszer mindenkinek igaza van, nem tudom. Csak azt, ha nem sikerül dűlőre jutni, akkor lesz még legalább négy éve arra, hogy kigondoljuk, kinek nem volt mégsem igaza, amikor ne jött létre az összefogás.

Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell!

Dési János