Előző
Következő
új cikk

Külföld

Oroszok: saját jólétüknél is fontosabbak az atomprojektek

Népszava-MTI információ|2014. jan 18. 15:27
[A+ A-]

Lesz pénz a tervezett paksi atomerőművi bővítéshez, legalábbis a futó projektek finanszírozásához talált pénzt az orosz pénzügyminiszter.

Anton Sziluanov lehetségesnek nevezte, hogy a nemzeti jóléti alapból támogassák a Roszatom állami energetikai trösztnek az orosz ipar szempontjából ígéretes beruházásait. Korábban a Magyarországnak folyósítandó 9-10 milliárd eurós hitelről azt mondta Szulianov, hogy a költségvetésben ennyi pénz nem áll rendelkezésre, de később előteremtik.

Anton Sziluanov pénzügyminisztert a 2014-es költségvetési számok várható alakulásáról faggatták a Rosszija 1-es állami televízió szombat délelőtti hírműsorában, ennek során szót ejtett a Roszatom-projektek finanszírozásáról is. "Megállapodtunk abban, hogy a Roszatom jelenleg előkészítés alatt álló beruházásainak megvalósítása is támogatható lesz a nemzeti jóléti alap eszközeiből" - mondta Sziluanov, azt fejtegetve, hogy az országon belül hová lehetne előnyösen befektetni a költségvetés tartalék alapjait.

Sziluanov nem pontosította, hogy a Roszatom milyen beruházásaira gondol, csak annyit mondott, hogy "ezek nagyon kifizetődő projektek a vállalati kapacitásaink kihasználása és a magas képzettséget igénylő munkahelyek létrehozása szempontjából. S a legfontosabb - tette hozzá -, hogy a későbbi kihasználtság évtizedekre biztosítva lesz nálunk."A miniszter elmondta azt is, hogy az Oroszországi Föderáció aranytartalékai pillanatnyilag mintegy 520 milliárd dollárt (mintegy 115 billió 440 milliárd forint) tesznek ki, a nemzeti jóléti alap eszközei pedig 3 billió rubelre (mintegy 22 billió 200 milliárd forint) tehetők.
Felidézte, hogy tavaly a költségvetés tartalékalapjainak külföldi értékpapírokba való befektetéséből az állami adósságszolgálatot másfélszer meghaladó bevételre tett szert az orosz költségvetés.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!