Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Közelkép - Érzelmi tagadásban

Népszava|2014. febr 13. 05:48
[A+ A-]

Azt tudjuk már, hogy a másod- és harmadgenerációs holokauszttrauma épp olyan valóságos, mint a személyesen átélt. Gyógyítása is hasonló. De azt, hogy hogyan hatol át három generáción az elkövetők bűne, ezt a Diktátorok gyermekei, az MTV sorozata egészen közelről mutatja meg.

A jó dokumentumfilmhez természetesen szerencse is kell, hogy jókor, jó helyen legyen a krónikás. On the spot. Most, amikor Magyarország ki tudja hányadik dackorszakát éli a vészkorszak felelősségének hárításával, épp az emlékév kapcsán, ezek a filmek sokkal többet mondanak, mint máskor.

A tegnapi részben látott képsorokon egy, a család démonjaival máig küzdő asszony volt látható. Bettina Göring nem csak a dédnagybácsi emlékével viaskodik, hanem az érzelmi tagadásban ragadt felmenőivel is. Azt mondja, egy náci sosem kér bocsánatot. Ő azonban már régebben sterilizáltatta magát, hogy magja szakadjon a Göring dinasztiának.

Az alkotók nem jelennek meg a filmen, Cseke Eszter és S. Takács András csak kíséri a szereplőket, akik - talán, mert lekötik őket a hétköznapi teendőik - szokatlanul nyíltan beszélnek származásuk terheiről. Az archív felvételeken pedig látható Göring is, éppen Horthyval, a vadászkastélyában, a később földig rombolt Carinhallban.

„Szép, ahogy gyógyul a föld, szerintem ez nagyszerű” – mondja Bettina Göring a romok felett. A tagadás is része a gyász folyamatának. Hetven esztendő múltán azonban ideje lenne itthon is a fölvállalt gyászmunkának.
(Diktátorok gyermekei, m1 – az On the spot sorozat tegnapi epizódja Hermann Göring húgának unokájáról, Bettina Göringről szólt.)

Pápai Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!