Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Csak a Fidesz...

Népszava|2014. febr 18. 06:09
[A+ A-]

Munkába jövet három helyen futottam bele fideszes standokba, amelyekkel Papcsák - nyilván újabb esélyt érdemlő - Ferenc kampányol, s ahol az ő aktivistái gyűjtötték a támogató aláírásokat a zuglói polgármesterségről (vélhetően botrányai miatt) lemondó kormánypárti politikusnak. Az Amerikai út és a Thököly út sarkán lévő posta kapujában (!) táborozó Fidesz-aktivisták hangos röhögése még az esőben is a kis standra irányította a járókelők figyelmét.

Megtudtam minek örültek. Hiszen "csak a Fidesz" jelöltjei kezdhették meg zavartalanul tegnap az ajánló aláírások gyűjtését a választópolgároktól. Az eddigi híradások szerint legalábbis kizárólag ellenzéki jelölteknek volt problémája az ajánlóívekkel, amelyeket a választási irodák állítottak elő. Az államigazgatási apparátus ugyanis az Összefogás több jelöltjének elrontotta a gyűjtőíveit, a rosszul kitöltött, félrenyomtatott dokumentumok így nem hitelesíthetők. Még akkor sem, ha teszem azt az ellenzéki jelöltek szabályosan összegyűjtötték volna ezekre az ívekre a szükséges aláírásokat.

Persze a Fidesz jelöltjeinek sehol nem adott plusz feladatot az új rendszer. Magyarul, ha "csak a Fideszt" kell az ajánlóívekre írni, azt hibátlanul produkálják a választási irodák. Keveseket kell emlékeztetni a kormánypárt 2010-es kampányszlogenjére. "Csak a Fidesz" - harsogták akkor az óriásplakátok. S meg is tudtuk, mit jelent, amikor tényleg "csak a Fidesz" van. Csak a Fidesz érdekei számítottak az utóbbi négy évben, csak a Fidesz döntött, dönthetett a társadalom egészét érintő ügyekben, csak Orbán (hiszen ő maga a Fidesz) szava számított szentnek, akár még a családi- vagy magánéletünket érintő kérdésekben is.

S "csak a Fidesz" a felelős, a kormánypárt teljesen egyedül alkotta meg az új választási rendszert, amely minden elemében érvényesíti akaratát: az egyfordulós szisztéma, a jelöltállítás módja, az ajánlási rendszer átalakítása, a kampány újraszabása, a győztes kompenzálása, a határon túliak levélszavazása...

Sorolhatnánk, hogy milyen sok részlet kedvez még csak és kizárólag a Fidesznek. De azt is tudjuk, hogy egyedül a kormánypárt érdeke szabta meg a választás dátumát, sőt, hogy ők maguk hozták létre az új választási intézményeket, köztük a Nemzeti Választási Irodát (NVI). Csak Orbán nevezte ki (Áder János államfő javaslatára) a voksolás lebonyolításáért felelős szerv vezetőjét, ők egyedül szabták meg, hogy ki, milyen korlátok között, s nem utolsó sorban mennyi pénzből szervezheti meg a választást 2014-ben. Az NVI pedig az ajánlóívek ügyében sokadszorra mutatta meg, miként készült fel, és készítette fel a helyi irodákat.

Úgy tűnik, egyetlen tétel volt a lényeg: csak a Fidesz.

Biró Marianna, birom@nepszava.hu