Előző
Következő
új cikk

Belföld

Káosszal rajtolt az ajánlás

Népszava|2014. febr 17. 19:18
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Nem kezdhette meg zavartalanul az ellenzéki Összefogás összes jelöltje az ajánlások gyűjtését. Elrontott ajánlóíveket kaptak ugyanis több helyen az ellenzék jelöltjei az új jelöltállítási rendszer indulásának első napján. A Nemzeti Választási Iroda helyi ügyintézőket tett felelőssé a bakiért, amelyet igyekezett bagatellizálni. Az biztos: az idevágó jogszabály szigorú pontosságot követel az ajánlóívek hitelesítéséhez. A kormánypártot nem érintette a probléma, már bejelentette: a hét végére mindenhol meglesz a szükséges 500 aláírása.

Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsett is olyan jelölőíveket kaptak kézhez az ellenzéki Összefogás jelöltjei, amelyeken rossz sorrendben szerepeltek a jelölőszervezetek, így megkérdőjeleződött az ajánlási okmányok hitelesíthetősége. Hétfő óta gyűjthetik az április 6-i parlamenti választáson indulni kívánó jelöltek az ajánló aláírásokat: a törvény szerint ugyanis a helyi választási irodák leghamarabb a szavazást megelőző 48. napon adják át az erre a célra szolgáló íveket a jelölteknek. Hétfő reggel ezért a legtöbb jelölt útja a választási irodákba vezetett, hogy átvegyék a papírokat.

Úgy tűnik azonban, mindez csak a Fidesz-KDNP-nek ment simán, az ellenzéki Összefogás közleménye szerint ugyanis több képviselő-jelöltjük hibás ajánlóíveket kapott az előzetesen hibátlanul leadott igénylőlapok adattartalmához képest, "az egységes informatikai rendszer ellenére rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken, ezzel lehetetlenítve el az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára".

Nem mindegy, mit írunk alá
Aki az ellenzéki Összefogás pártjait támogatná az csak olyan ajánlóívet írjon alá, amelyen az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP sorrendben szerepelnek a jelölőszervezetek, s valamennyi párt neve külön meg van jelölve -  figyelmezteti a választókat egy, a legnagyobb közösségi oldalon terjedő bejegyzés. Kiemelik: ne írják alá az "Összefogás párt" nevű szervezet ajánlóíveit, mert "az a radikális jobboldali monoki polgármester pártja, aki a bajai időközin gulyást osztott a választást napján". Arra is figyelmezetnek: ne írják alá az "Együtt 2014" nevű szervezet aláíróíveit se, mert az nem Bajnai Gordon pártja. "Ha ezek a szervezetek elég aláírást kapnak, akkor a szavazólapon is gyengítik az ellenzéki összefogás pártjait".

Az ellenzéki pártok szövetsége minden körzetben az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP sorrendben kérte az ajánlóíveket, hivatalosan ebben a sorrendben szerepelnek majd a pártok az országos listán is. Nem tartották véletlennek a sorozatos bakikat, épp ezért közölték: képviselő-jelöltjeik addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak. Eközben a kormánypártok jelöltjei az érintett választókerületekben már reggeltől gyűjthették az ajánlásokat.

"Az ellenzéki Összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek és a választási szervekhez fordulnak, hogy az egységes informatikai rendszer ellenére hogyan lehetséges ilyen szervezési kudarc, amely veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson" - fogalmazott a szocialista Molnár Zsolt, az Együtt képviseletében eljáró Szigetvári Viktor, a DK-s Molnár Csaba, a PM-es Karácsony Gergely és a liberálisok nevében eljáró Boruzs András. Ám más típusú hibák is előfordultak, volt olyan fővárosi, ellenzéki jelölt, akinél csak egyetlen jelölőszervezetet, azaz pártot tartalmazott az ajánlóív, holott ő is az Összefogás közös jelöltje. Hibák egyébként összesen harminc-negyven körzetben fordultak elő.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ennek ellenére igyekezett bagatellizálni a történteket, s nemcsak azt közölték, hogy szerintük jól vizsgázott az új informatikai rendszer, hanem azt is: hétfőig 2600 egyéni jelölt összesen 320 ezer ajánló ívet igényelt az egyéni választókerületi irodáktól, melyekkel összesen 2,5 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni. "Sajnálatos módon néhány esetben - az egyéni választókerületi irodák ügyintézőinek pontatlansága miatt - az informatikai rendszerbe nem megfelelően rögzítették az ajánlóív-igénylések adatait, így előfordult, hogy az informatikai rendszerből nem megfelelő tartalommal nyomtattak ki néhány ajánlóívet: egy esetben lemaradt az ívről a közös jelölt állításában részt vevő néhány párt; néhány esetben pedig nem a pártok által megadott sorrendben szerepeltek az íven - ez utóbbinak azonban jogi jelentősége nincs.

A problémát az egyéni választókerületi választási irodák haladéktalanul orvosolták, és a délelőtti óráktól már hibátlan ajánlóívek kerülnek átadásra a pártok részére. Fontos, hogy közös jelölt esetén az ajánlóíveken a jelöltet állító valamennyi párt nevét fel kell tüntetni" - írták.

Csakhogy valójában nem adminisztrációs hibáról van szó, hiszen az idevágó jogszabályok szerint a közösen induló pártok esetében a jelölő szervezeteket az általuk meghatározott sorrendben kell feltüntetni az ajánlóíven. A sorrendnek ráadásul nemcsak az aláírások hitelesítésénél lehet jelentősége, hanem a majdani eredmény, vagy a töredékszavazatok kiszámolásánál is. Előfordulhat ugyanis, hogy a helyi választási bizottságok hirtelen olyan jogértelmezéssel állnak majd elő, amely szerint a más sorrendben feltüntetett jelölőszervezetek nem azonosak azzal, amelyek a választói felhatalmazást kérték.

DK: Budapesten már csalnak a "Kubatov-legények"
Állampolgári bejelentés alapján hívta fel a nyilvánosság figyelmét a Demokratikus Koalíció (DK), hogy a főváros VI-VII. kerületében, a Cserhát utcában a fideszes aláírásgyűjtő aktivisták úgy csengettek be a házakba, hogy azt hazudták: az önkormányzattól jöttek. "Csak akkor derül ki, hogy valójában a Fidesz emberei, amikor a gyanútlan polgárok már beengedték őket az épületbe. A DK megállapítja, hogy Orbán Viktor Kubatov-legényei máris megkezdték a választási csalást".

Egy biztos, a Fidesz-KDNP kampánykezdését nem hátráltatta semmiféle adminisztrációs hiba. Így közölték is: még ezen a héten meglesz a kormánypártok országos listája. Rogán Antal elmondta: a gyors teljesítmény ellenére a következő napokban fel akarják keresni az összes potenciális választójukat, azaz nemcsak a minimálisan szükséges 500 aláírást szeretnék összegyűjteni körzetenként.

A Fidesz frakcióvezetője a párt V. kerületi irodájában beszélt arról: hétfő délelőtt a Fidesz irodáiban mindenhol összegyűltek az aktivisták, és túlnyomó többségük már kézhez is kapta az ajánlóíveket. Az 1-es számú budapesti választókerületben, ahol Rogán is indul, összesen 800 önkéntes segíti a Fideszt, s hétfő délig a jelöléshez szükséges 500 aláírásnak már csaknem a kétharmada összegyűlt. Épp ezért nem meglepő, hogy a belvárosi polgármester jobbnak tartja az új jelöltállítási módszert a korábbi ajánlószelvényes megoldásnál, mert - mint magyarázta - most minden választónak saját magának kell kitöltenie az ívet, amiből az következik, hogy biztosan ő az, aki az ajánlást megtette, nem pedig valaki más az ő cédulájával.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!