Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Táncterápiával a fogyatékos emberekért

Népszava|2014. febr 28. 05:47
[A+ A-]

A Tánceánia Együttes sérült és ép résztvevőkkel kortárs táncszínházi produkciókat hoz létre FOTÓ: BODÓ CSENGE

Az ArtMan Egyesület oktatási, művészeti és terápiás programok létrehozásával és támogatásával segíti a különböző fogyatékos emberek társadalmi felzárkóztatását. Egyik legfontosabb feladatuk, hogy az aktív alkotófolyamatban olyan súlyos fogyatékkal élőket is bevonjanak, akik a sérülésük miatt minden foglalkoztatási és integrációs keretből kiszorultak. 

Az ArtMan Egyesület fő tevékenysége a különböző fogyatékkal élő emberek mozgással, tánccal és táncterápiával történő fejlesztése. A szervezet hosszú távú általános célkitűzése a társadalmi egyenlőtlenség és a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos közgondolkodás megváltoztatása. Tekintve, hogy a fogyatékos emberek alapvető életkörülményeinek biztosításához is rendkívül szűkös az anyagi és humánerőforrás, tevékenységükhöz szinte semmilyen állami támogatást nem kap az egyesület.

Az ArtMan által kidolgozott, 10 éves múltra visszatekintő módszer lehetővé teszi, hogy az alkotás folyamatában egyenrangú partnerként tudnak jelen lenni a beszédükben erősen akadályozott, fogyatékkal élő résztvevők, ép fiatalok, felnőttek és táncművészek egyaránt. A közös munka eredményeként a nézők - a tágabb közösség tagjai - a művészet közvetítésén keresztül tapasztalják meg, hogy mindenkiben, így a fogyatékkal élőkben is rejlik olyan képesség, ami a közösség számára értékes. S az egymásra hangolódás meglepően rövid idő alatt megtörténhet.

Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban a "fogyatékos színház" sőt, a kortárs táncszínházban a vegyes képességűek jelenléte évtizedek óta jelenlévő evidencia. Egyforma fontossággal tekintenek a művészi és a terápiás tevékenységre. - Tanulnak tőlünk, csatlakoznak hozzánk (hosszabb-rövidebb időre) színészek, zeneművészek, táncművészek, pszichológusok, fejlesztő pedagógusok. Van olyan csoporttagunk, akinek a "fénypontot" a heti a foglalkozás jelenti, sőt, az egyetlen kiszakadást az intézményből, vagy otthonról - mondta Farkas Dorka testtudati és mozgásművészeti csoportvezető.

Az egyesület kiemelten támogatja a vegyes képességű tagokból álló Tánceánia Együttest, melyben sérült és ép résztvevők egyenrangú partnerekként kortárs táncszínházi produkciókat hoznak létre. Az együttes az elmúlt tíz évben egyedülálló érdemeket szerzett abban, hogy a mozgás- és táncterápia, valamint az előadó művészet kortárs irányzatainak gyakorlatait és Magyarországon eddig ismeretlen mozgásfejlődési iskolák tapasztalatait fogyatékosok számára adaptálja. A munka hátterét heti rendszerességű próbafolyamat biztosítja.

A Tánceánia együttes munkájába bekapcsolódnak olyan művészeti vagy terápiás pályára készülő fiatalok is, akik a tapasztalatokat felhasználják és továbbfejlesztik saját tanulmányaik és munkájuk során.

Az eddigi munkánkon alapuló - ,,Hátrányos helyzetű, főként fogyatékos emberek mozgásművészeti és testtudati rekreációja - módszer kidolgozása után elindítottuk a mozgásművészeti és testtudati csoportvezetők és asszisztensek képzését - mondja Gyulavári Ágnes tánc- és mozgásterapeuta, pszichológus. - Heten kaptak tanúsítványt 2013 nyarán. Két végzett tanítványunk már egy-egy előadást is rendezett: az autista csoporttal készült Lélekperceket a 10. Nemzetközi Autizmus Kongresszus megnyitóján mutatattuk be a Budapesti Kongresszusi Központban, a másik, az értelmileg akadályozottakkal készített Határvidékek a Bethlen Téri Színházban debütált.

A tapasztalatok adaptálása jelenleg több fogyatékos csoportban zajlik. Az Árpád-házi Szent Margit értelmileg akadályozott embereket ellátó intézmény gondozottjai számára több éve vezetünk csoportot. Részt vettek nyilvános bemutatónkon is, például a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az AURA Autistákat Támogató K. E. felkérésére sok éve zajlik csoportfolyamat autista fiatalok részvételével. 2012 óta vakok és látássérültek számára - a Világ-Tér-Kép Egyesülettel együttműködve - lehetőség van kéthetente rekreációs foglalkozásokon való részvételre.

Módszerüket 2012-től szervezett keretek között adják tovább, így még nagyobb számban érhetnek el alkotni vágyókat, és nézőket egyaránt. Olyan fontos társadalmi felelősségvállalással bíró szervezetek, intézmények keresik a kapcsolódást velük, mint például az Aura, a Világ-tér-Kép Egyesület, az ELTE Bárczi G. Gyógypedagógiai Kar, az Éno, a SILÓ Önálló Élet Otthon Piliscsaba.

Működésük érdekében az elmúlt évben elkezdtek nyitni a for profit szféra felé; most dolgozzák ki stresszkezelő és egészségmegőrző programjukat, melyeket főként cégek számára ajánlanak, továbbá olyan támogatókat és együttműködő partnereket keresnek, akik bevonnák őket társadalmi felelősségvállalás programjukba.

M.Kovács Ágnes

Lájkoljon minket a Facebook-on is!