Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Jogsértő rögtön rendőrt hívni

Népszava|2014. ápr 15. 05:17
[A+ A-]

Az országos tisztifőorvos szerint is jogsértő automatikusan rendőrt hívnia egy kórháznak a drogfogyasztó pácienshez - ez az adatvédelmi szabályokat sérti.

Paller Judithoz még a Társaság A Szabadságjogokért fordult panasszal egy január 24-én a mosónmagyaróvári Karolina Kórházban történt eset miatt: egy 16 éves fiú kábítószer-fogyasztás után eszméletét vesztette, a személyzet pedig rendőrt hívott. Ám nem kérték a szülők írásos engedélyét, a fiú ellen kábítószerrel való visszaélés  gyanújával eljárás indult.

Az intézmény igazgatója, Bertalan István azt mondta, náluk ez a gyakorlat, ha a drogfogyasztóknál gyorstesztjük pozitív eredményt mutat, és amúgy is a fiú szülei kérték, hogy értesítsék a rendőrséget.

Korábban az adatvédelmi ombudsman is úgy foglalt állást, ez az eljárás az orvosi titoktartás kötelezettségét sérti, másrészt elrettenti a fiatalokat attól, hogy hasonló esetben orvoshoz forduljanak. A doktor csak akkor hívhat rendőrt, ha a 18 éven aluli pácienst bántalmazták, elhanyagolták, vagy ha bűncselekmény következményeként nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!