Előző
Következő
új cikk

Tudomány

De mi az a bintorung?

nepszava.hu|2014. ápr 18. 13:36
[A+ A-]

Bintorung Fotó: Nyíregyházi Állatpark / Facebook.

Igen csak meglepődött Állatparkunk gondozója, mikor az egyedül élő binturong mellett az egyik reggel 2 aprócska szőrös kölyköt talált - tudatja az örömhírt Facebook-oldalán a Nyíregyházi Állatpark. A bejegyzés hozzáteszi hogy az esemény bár első hallásra furcsának tűnhet, van magyarázat.

Az ivarérett nőstény állat előző tartóhelyén – a Párizsi Állatkertben - csapatban élt, és a Nyíregyházi Állatparkba 2013 decemberében már vemhesen érkezett. A mama ráadásul egyike annak a mintegy száz emlősfajnak, amelyre az embrionális diapauza jellemző (azaz az embrió fejlődése egy időre megáll). A párizsi kollégák is meglepődtek a hír hallatán, de büszkén elvállalták a keresztszülőséget.

A binturong (Arctictis binturong ) Délkelet-Ázsia és a hozzá tartozó szigetek egy részének sűrű trópusi és szubtrópusi erdeiben honos éjszakai életmódú cibetmacskaféle. Külleme s teli talpas mackós járása miatt régebben nyestmedvének is nevezeték, és olykor ma is medvemacskának hívják. Az egyetlen olyan óvilági emlős, amelynek teljesen fejlett fogó farka van, s a kitűnő mászó tudománnyal rendelkező állat, azt ötödik „kézként” használja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!