Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Agrármilliárdosok: Csányi, Bige, Leisztinger, Mészáros Lőrinc

Népszava|2014. máj 9. 08:31
[A+ A-]

A leggazdagabb magyarok idei összeállításban új névként szerepel a mezőgazdaságban is érdekelt Mészáros Lőrinc, akit Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának tartanak.

Csányi Sándor, Bige László és Leisztinger Tamás - a napi.hu legújabb százas listája szerint továbbra is ők azok a leggazdagabb magyarok, akiknek közük van az agrárgazdasághoz is. Az összeállítás szerint a legvagyonosabbak csaknem egyharmada hozható összefüggésbe az agráriummal, az első két helyen álló Csányi és Bige ráadásul tavaly óta egymás kifejezett konkurenseinek tekinthető az agrárpiacon. Feltűnő, hogy a baromfiipar szinte valamennyi "régi motorosa" befért a százas listára.

Végképp megdőlni látszik az az érverés, amely szerint nem jövedelmezők az agrárgazdasági tevékenységek - írja a napi.hu-nak a száz leggazdagabb magyar névsorát tartalmazó 2014-es összeállítása alapján az Agrárszektor.hu. A listából kitűnik, hogy 31 többszörös milliárdos is összefüggésbe hozható az agráriummal, így tehát a leggazdagabbnak tartott magyarok csaknem egyharmadának van egyértelműen kimutatható, jelentősebb agrárgazdasági kötődése.

Nem meglepetés, hogy a névsort az idén is Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató vezeti 150 milliárd forintos becsült vagyonnal, akinek agrárérdekeltségeit a ma már tizenegy cégből álló Bonafarm csoport fogja össze. A második most is Bige László, a Bige Holding tulajdonosa, aki az összeállítás szerint 145 milliárdos vagyont mondhat magáénak. A legnagyobbak küzdelmében agrárszempontból Leisztinger Tamás foglalja el a harmadik helyet, aki 79,5 milliárd forintra taksált vagyonával a teljes milliárdos lista nyolcadik helyén szerepel.

Az Orbán Viktor bizalmasának számító felcsúti Mészáros Lőrinc a legismertebb azok közül, akik tisztán mezőgazdasági alaptevékenységből szerezték vagyonuk jelentős részét - írja az Agrárszektor.hu. Az építőiparban is érdekelt Mészáros Lőrinc vagyongyarapodásához jelentősen hozzájárult, hogy ezerhektáros nagyságrendben jutott földterületekhez az állami földpályázatokon. A felcsúti vállalkozó összességében 7,7 milliárdra taksált vagyonnal a 85. helyet birtokolja a százas listán.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!