Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A milliárdosok Londonba mennek

nepszava.hu|2014. máj 12. 07:30
[A+ A-]

Roman Abramovich még befér a Top Tenbe - Fotó: Gettyiimages

Újabb rekordot mondhat magáénak London. A világon a brit metropoliszban él a legtöbb milliárdos, szám szerint 72. A Sunday Times által közzétett lista szerint ezzel alaposan megelőzte a tavalyi első helyezett Moszkvát, amelyet csupán 48 szupergazdag választott otthonául.

partján letelepedetteknek ugyanis több mint fele – a 72-ből 39-en – külföldi, vagy a legjobb esetben kettős állampolgár. Az első tízben egyetlen brit születésű van, a westminsteri herceg, éppen csak befért a Top Tenbe, pedig övé fél London. Az élen Srichhan és Gopichand Hinduja indiai testvérpár áll, ők a 11, 9 milliárdos Hinduja nemzetközi ipari konglomerátum urai, míg mögöttük  az üzbég Alisher Usmanov, aki többek között az Arsenal futball-csapatának 30%-os tulajdonosa. majd egy újabb indiai, az acélkirály Lakshmi Mittal, az acélkirály következik.

 A sorban az ukrán Len Blavatnik jön, aztán Ernesto és Kristy Bertarelli, egy svájci gyógyszerbirodalom tulajdonosai, a novég születésű, de ciprusi állampolgárságú tankhajómágnás, John Fredriksen,  majd a szintén indiai születésű testvérpár, David és Simon Reuben, akik ingatlanokban és lóversenypályákban utaznak. A 8. helyen a svéd Kirsten és Jörn Rausing, a Tetra Pak gazdái, Kirsten mellesleg versenylovairól is elhíresült. Talán a leghíresebb orosz oligarcha Roman Abramovich, a Chelsea tulajdonosa, de neki már csak a 9. hely jutott. Olyan híres nagyvállalkozók, mint Sir Richard Branson, vagy a Forma 1 nagy hatalmú ura, Bernie Ecclestone, a csúcsnak a közelébe sem jutottak: a Virgin alapítója csak a 24., míg Ecclestone-t a 30. helyen „intette le” a Sunday Times.

Mindez újabb adalék ahhoz, hogy a Föld szupergazdagjai Londont szeretik a legjobban, nemcsak a kedvező adózási feltételek miatt, hanem azért is, mert gyermekeiket a szigetországban a legjobb iskolákba és egyetemekre küldhetik, nem is szólva a brit főváros multikulturális, toleráns légköréről.  

Nagy-Britannia e vonzereje folyamatosan növekszik: a 2013-as rangsor szerint összesen 88 milliárdos élt a Csatornán túl, számuk mára elérte a 104-et. Egy évvel ezelőtt összvagyonuk 245 milliárd fontot tett ki, ma már 300 milliárdnál tartanak.

 

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!