Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Az ítélet

Népszava|2014. máj 14. 06:06
[A+ A-]

Eltekintve attól az 1956-ra tekintettel legfeljebb tragikomikusnak nevezhető apróságtól, hogy valakit olyan tettéért fognak perbe, amelyet a fideszes Alaptörvényben a nemzet történelméből kitörölt korszakban követett el, teljesen mindegy, milyen ítélet születik a Biszku Béla elleni perben. Mindegy, mert nem az ítélet, hanem maga a precendens-eljárás volt fontos a hatalom napi politikai érdekeinek, amennyiben az "egy náci - egy komcsi" logika alapján, magát középre kalibrálva, a mai baloldalt mindenképpen a tegnapi "létező szocializmus" (náluk: kommunizmus) szellemi, és amennyiben szükséges, gyakorlati örököseiként akarja felmutatni.

De: felelősségre lehet-e vonni büntetőjogilag bárkit a politikai nézeteiért, meggyőződéséért és ebből következő tetteiért? Az 1990-es rendszerváltás során kialakult konszenzus szerint (okulva a magyar politikusi tragédiákból, a többi között Batthyány Lajos és Nagy Imre példájából) nem lehet. Felelősségre lehet-e vonni valakit emberiség ellen elkövetett bűncselekményért? Megfontolandó volna Sebastian Häffner német történész véleménye a nürnbergi perről: nem emiatt, hanem azért, ami történt. Közönséges gyilkosság miatt kellett volna elítélni a náci prominenseket. A napi praxistól távollévő, áttételeken irányító vezetőkre persze nagyon nehéz konkrét gyilkosságokat rábizonyítani - a totalitárius rendszerek már csak ilyenek. Papír helyett a végrehajtóknak sokszor elég a hatalom szándéka. A Biszku-per ügyésze is csak "ideológia tűzparancsról" tudott beszélni. Biszku sem közönséges gyilkosságért, hanem felbujtóként, aljas indokból több emberen elkövetett emberölésért, háborús bűntettért kapott öt és fél évet.

Más kérdés, hogy mit kezdjen a közösség egy szellemileg-fizikailag megtört, 92 éves aggastyánnal, még ha közvetve vér tapad is a kezéhez? Legfeljebb a szimbolikus ítéletnek volna értelme, amely kielégíthetné a per ügyészét is, aki azt mondta: a bűnt igenis meg kell nevezni. Ám csupán a bűnös lett megnevezve, ami legfeljebb a közönség bosszúvágyát elégíti ki.

Sem ideológiákon, sem ideológiákkal megterhelt egyéni sorsokon nem sikerült még soha túllépni bírósági ítéletekkel. Még egy öt és fél éves börtönnel sem.

Friss Róbert frissr@nepszava.hu