Előző
Következő
új cikk

Külföld

A színtévesztő multimilliárdos

Népszava|2014. máj 14. 05:40
[A+ A-]

Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját 19 millióra biztosították FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAVID RAMOS

Ma ünnepli harmincadik születésnapját Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapító-vezérigazgatója. A fiatal milliárdos élete - s mellette milliárdoké világszerte - gyökeresen megváltozott meg az elmúlt évtized folyamán.

Újabb mérföldkőhöz ért a Facebook közösségi oldal. Ma tölti be ugyanis az alapító-vezérigazgató, Mark Elliott Zuckerberg harmincadik életévét. Ahogy a Daily Mail brit lap ironikusan megjegyezte, egyszerre fogja vagyonának, és a közösségi háló felhasználóinak milliárdjait számolgatva ünnepelni születésnapját.

Annyi bizonyos, hogy a Facebook forradalmi változást hozott az emberek életébe világszerte: gyökeresen megújította, állandóvá és kölcsönössé tette a felhasználók közötti kommunikációt és a kapcsolattartást. Sokan eltűnődtek azon, mivel is lehetne felköszönteni a fiatal üzletembert, akinek már most megvan mindene.

A Twitter mikroblogon többen felvetették, hogy a szintén húszas éveikben járó fiatalemberek által alapított Google elektronikai óriás kedveskedhetne egy kimondottan Zuckerberg-témájú Doodle-lel.

Ez a keresőóriás kezdőoldalán lévő logó, a doodle (magyarul firka, firkálmány) a Google emblémája, mellyel egy évfordulóról, egy személyről vagy jeles eseményről emlékezik meg.

Akárhogy is nézzük, Mark Zuckerberg és a Facebook életében különleges az idei év. A közösségi oldal éppen tíz éve, 2004. február 4-én indult, év elején ünnepelte tízedik születésnapját. Egy hónappal ezelőtt elérte az 1,28 milliárd felhasználót.

Egyre többször jelennek meg a hálózat végnapjait jósoló tanulmányok. Év elején a Princeton Egyetem kutatói használtak a járványok terjedését modellező elemzést,

amely alapján úgy becsülték, a Facebook 2017-re, azaz három év múlva elveszti felhasználóinak 80 százalékát, s hanyatlásnak indul.

Ennek alapja elsősorban az, hogy az idősebb generáció megjelenésével a fiatal korosztály kezd elvándorolni a portálról. A havi rendszerességgel a Facebookot használó felnőttek az összes felhasználó 72 százalékát teszik ki. A site vezetői azonban hangsúlyozzák ennek fontos elemét: az aktivitást.

A milleniumi (Y) generáció (az 1980 és 2000 között született személyek) a portálon szervezik programjaikat, közös eseményeiket legalább heti egyszer. Ugyanezen korosztály 62 százaléka gyakorta megosztja másokkal teendőinek részleteit.

A teljes amerikai lakosság 30 százaléka a Facebookon követi a híreket. A mindennapi életünkbe épült be a közösségi oldal, melynek elemzői úgy becslik, jövőre további 28-32 százalékkal növekszik a felhasználók száma.

Ez pedig mind Mark Zuckerbergnek köszönhető, akinek élete felfordult az elmúlt évtizedben. 1984. május 14-én látta meg a napvilágot a New York állambeli White Plain városában. Gyermekkorát a közeli faluban, Dobbs Ferryben töltötte.

Édesapja, a fogorvos Edward, édesanyja pedig Karen, aki négy gyermeke születése előtt pszichológusként dolgozott. Mark érdeklődése a számítógépek iránt igen korán kialakult: 12 évesen létrehozta a Zucknet névre hallgató csevegőprogramot.

Ezt használta apja a fogászaton az asszisztensével való kommunikációra, hogy ne kelljen átüvöltenie az egész irodán, ha szüksége van valamire, s ezt használták a családi házon belül is. Később aztán, vélhetően barátai hatására is, a számítógépes játékok fejlesztésére adta fejét.

Hogy kielégítsék fiuk informatikai tanulmányok iránt tanúsított éhségét, a család magántanárt fogadott fel David Newman személyében, aki heti egyszer járt Mark-hoz, hogy közösen dolgozzanak, tanuljanak. A New Hampshire-i felkészítő iskolán, a Phillips Exeter Akadémián a vívásban jeleskedett, csapatkapitány lett, s az irodalom terén is szép eredményeket ért el.

Még a gimnázium alatt kifejlesztette a Pandora elődjét, a Synapse programot, amely a felhasználók zenehallgatási szokásait mérte fel. Számos elektronikai óriáscég, köztük az AOL és a Microsoft is megkereste a tinédzsert, hogy felvásárolja a szoftvert, s még az érettségi előtt állást ajánlottak Marknak - ő azonban nemet mondott.

A jól ismert történet a Harvard Egyetemen kezdődött, ahol Mark tanulmányait folytatta. A kollégiumban már szoftverfejlesztőként vált ismertté. Létrehozta a CourseMatch applikációt, melynek segítségével a tanulók könnyebben választhattak az órák közül a többi felhasználó preferenciái alapján.

2003 őszén elkészült a Facebook alapját adó, tiszavirág-életű Facemash, melyen az egyetemisták az aktuális voksoláson megjelenő két kollégista lány közül kiválaszthatták, melyiküket tartják csinosabbnak.

A portál népszerűsége pillanatok alatt az egekbe szökött a campuson, amíg az iskola vezetése le nem állította a honlapot, mivel Mark illegálisan töltötte le a hallgatók igazolványképeit a Harvard szerveréről. Az élelmes Zuckerberg ezért úgy döntött, önkéntes csatlakozás útján használható közösségi portált indít el. Ez lett az eredeti nevén: "The Facebook".

A kezdetben csupán a Harvard hallgatói által használt, majd később más amerikai egyetemekre is kiterjesztett szolgáltatásra már az első napokban több százan regisztráltak. A 2004-es indulás évében megszerezte első befektetőjét, a PayPal online fizetési rendszert is alapító Peter Thiel személyében.

Következő évben már elég tőkét összegyűjtött, hogy megvásárolja 200 ezer dollárért a www.facebook.com domain nevet. Ekkor hagyták el a "the" névelőt az oldal címéből. Még ebben az évben a középiskolások felé is nyitottak, 2006-ra pedig már minden 13 évesnél idősebb (vagy magát annak való személy) regisztrálhatott a portálon.

Három évvel később, 2009 szeptemberében Mark Zuckerberg bejelentette, az előző negyedévben már több profitot hozott a vállalat, mint amennyit a kiadásra fordított. Az egyre komolyabb bevételek hatására 2012-ben, a részvényesek és elemzők félelmei ellenére a Facebook a tőzsdére lépett.

Aggodalmaikat azonban hamar lehűtötték az okostelefonokon is megjelenő hirdetések. 2013 utolsó negyedévében a reklámbevételek 53 százalékát már a mobilhirdetések hozták.

A Gemius online kutatóintézet harminc országban vizsgálta az internetezési szokásokat, s arra a következtetésre jutott, a magyarok és törökök látogatják leggyakrabban a közösségi oldalt, hazánkban 10 internetes felhasználóból 9, azaz 86 százalék használja a szolgáltatást.

Mark Zuckerberg 2012 májusában elvette egyetemi barátnőjét, Priscilla Chan-t. A szertartást kaliforniai otthonukban tartották mintegy száz családtag és barát jelenlétében. Egy évvel később a Facebook bekerült a Fortune 500 listára, amely az Egyesült Államok ötszáz legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát sorolja fel.

Ezzel Zuckerberg a maga akkori 28 életévével a legfiatalabb vezérigazgatóvá vált 499 társa mellett. Vagyonát jelenleg 26,6 milliárd dollárra becsülik.

Tíz érdekesség a fiatal üzletemberről

1. Mark Zuckerberg és felesége egy Szörnyeteg névre keresztelt magyar terelőkutyát, egy pulit tart. A fehér eb Facebook-oldalát több mint 1,8 millióan követik.
2. Azért lett a kék a domináns szín a közösségi oldalon, mert Zuckerberg piros-zöld színtévesztő.
3. Az AOL és a Microsoft már tinédzser korában próbálta megszerezni Zuckerberget, de nem állt kötélnek.
4. Zuckerberg minden nap ugyanolyan szürke Facebook-pólót visel, hogy ezzel is időt spóroljon reggel, az öltözködésnél.
5. A fiatalember azt állítja, 2009-ben azért hordott minden nap nyakkendőt, hogy bizonyítsa, komolyan gondolta, miszerint a gazdasági válság ellenére is növekedést érnek el.
6. Zuckerberg vegetáriánus, s állítja, csak akkor enne állatot, ha maga végezne vele. Kedvelt oldalai közt mégis ott szerepel egyebek közt a McDonalds is.
7. Több mint 220 ezer követője van a Twitter mikroblogon, habár az elmúlt négy évben mindössze 19 bejegyzést hozott létre, s egyet sem az elmúlt 15 hónapban.
8. 2010 októberében számos alkalmazottjával együtt ment el megnézni a Facebook alapításáról készült "Közösségi háló" című filmet, később azonban bírálta azt a róla formázott karakter miatt.
9. Szóbeszéd lett, s kisebb botrányt kavart, amikor tavaly egy 25 ezer dollárra becsült, rubint gyűrűvel kérte meg barátnője kezét, mikor ő maga 19 millió dollárra van biztosítva.
10. Ha a Facebook oldalán egy hozzászólásban, vagy beszélgetésnél beírjuk, hogy "@[4:0]" és az Enter billentyűre ütünk, Mark Zuckerberg neve jelenik meg mások számára.

Pintér Mónika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!