Előző
Következő
új cikk

Külföld

Antiszemita terror, merénylet Brüsszelben

Népszava|2014. máj 26. 05:30
[A+ A-]

Belgiumban országszerte fokozták tegnap a biztonsági készültséget a szombati merénylet után, és a vasárnapi választások előtt. Szombaton délután négy óra előtt pár perccel egy Audi típusú személygépkocsi érkezett a brüsszeli Sablon negyedbe, a sofőr leparkolt, majd vaktában lövöldözni kezdett a zsidó múzeumnál, majd elhajtott, utasa viszont sajtóhírek szerint gyalogosan távozott a helyszínről.

Három ember, köztük két izraeli állampolgár életét vesztette. Ugyan egy negyedik halálos áldozatról is szóltak jelentések, az információt cáfolta az AFP-nek Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere, aki közölte: az illető “még él, de állapota kritikus”.

A Le Soir belga lap információi szerint a St. Pierre kórház intenzív osztályán ápolják. Rajtuk kívül 11 ember sebesült meg, többeket a támadás okozta sokk miatt kellett ápolni. A jelek szerint antiszemita terrortámadás történt, amelynek kapcsán magányos elkövető után folyik a hajsza, lapzártánkig nem sikerült kézre keríteni a támadót.

A La Derniére Heure honlapján ugyan szombaton azt írta, elfogták az elkövetőt, a gyanúsított tegnap vádemelés nélkül távozhatott. Az ügyészség szerint a férfi a merénylővel egy időben hajtott el a helyszínről, szemtanúként még számítanak rá.

A háromnapos jazzfesztivált a támadást követően azonnal felfüggesztették. A tömegnek köszönhetően rengeteg a szemtanú, helyi sajtójelentések szerint az Audi rendszámát is feljegyezték.

A lövöldözésnél a helyszínen tartózkodott Didier Reynders belga külügyminiszter is, aki Twitter-bejegyzésében azt írta: a lövések hangjára azonnal földre vetette magát, s látta, ahogy hozzá hasonlóan számos test lapul a téren. A közelben volt Joelle Milquet belügyminiszter is, aki pár perccel Reynders után ért a támadás helyszínére.

Ez az első eset, hogy ilyen súlyos antiszemita támadás történik Belgiumban a második világháború befejezése óta. “A merénylet egy gyűlöletet szító légkör eredménye” - fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Szerinte a megoldás a terrorizmus elleni könyörtelen harc folytatásában, s a képmutatás helyett az igazság hirdetésében áll. Netanjahu üdvözölte a háromnapos szentföldi látogatáson tartózkodó Ferenc pápa antiszemitizmus elleni határozott állásfoglalását.

Elio Di Rupo, belga kormányfő részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, s támogatásáról biztosította őket. Megszólalt Viviane Teitelbaum parlamenti képviselő is, aki közölte, a 2000-es években egyre több fenyegetés és megfélemlítés érte a zsidó közösséget Belgiumban, s jelezte, többször felhívta erre a tendenciára a hatóságok figyelmét, eredménytelenül.

Az antiszemitizmus elleni liga pedig közölte, a szimbolikus helyen elkövetett brüsszeli támadás célja, hogy “félelmet keltsen, s újjáélessze az antiszemitizmust Belgiumban, és Európában”. Belgiumban 42 ezer fős zsidó közösség él, többségük azonban nem Brüsszelben, hanem a "gyémántvárosnak" is nevezett Antwerpenben.

Megfigyelők a brüsszeli merényletet a két évvel ezelőtti francia támadássorozathoz hasonlították. Mohammed Merah 2012. március 11. és 15. között hét embert gyilkolt meg: a francia hadsereg három színes bőrű katonáját Montauban, majd két óvodás és egy kisiskolás gyereket, illetve egy fiatal rabbit a toulouse-i zsidó iskolánál. A magányos iszlamista merénylőt végül tűzharc során lőtte le a francia rendőrség mesterlövésze.

P.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!