Előző
Következő
új cikk

X_Foci VB 2014

Lesz-e német-amerikai „szalonremi”?

nepszava.hu|2014. jún 26. 11:01
[A+ A-]

Löw: nem egyezkedünk! - Fotó: Gettyimages.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy ma délután az Egyesült Államok és Németország  békés döntetlent játsszon, és ezzel biztosítsa magának a továbbjutás a világbajnokság legjobb 16 csapata közé.

Mindkét csapatnak egyaránt 4-4 pontja van, míg a portugáloknak és a ghánaiaknak 1-1. Ez utóbbiak tehát csak akkor reménykedhetnek, ha a két élen álló közül az egyik veszít, lehetőleg nagy gólkülönbséggel, és közöttük sem lesz döntetlen, hanem legalább 3-4 góllal nyer az egyik fél. Erre elvileg van esély, főleg a ghánaiaknak, hiszen nekik -1, míg a portugáloknak -4 a gólkülönbsége, persze főleg C.Ronaldóéknak kellene nagyon kitenni magukért. És akkor a most két élen álló közül az egyik kiesne.

Csakhogy ez a veszély inkább csak az amerikaiakat fenyegetheti. A németeknek ugyanis +4 a gólkülönbsége, tehát egy 0-1, vagy 1-2 kényelmesen belefér a továbbjutásukba, még csak „szalonremit” sem kellene játszani. Az amerikaiaknál már neccesebb az ügy, hiszen csak +1-ük van, tehát ők érdekeltebbek egy döntetlenben, ami a németeknek is megfelel.

Már a mérkőzés előtti napon mind Joachim Löw, mind pedig Jürgen Klinsmann nyomatékosan leszögezte: nincs megegyezés, győzzön a jobbik. És ezen még az sem változtat, hogy a német csapat jelenlegi szövetségi kapitánya korábban éppen Klinsmann segítője volt a Nationalelf élén, és pályán kívül is nagyon jó barátok.

Ez nagyon szép lenne, ha nem kisértene a múlt: és a futballtörténelemben nem lett volna már néhány példa arra, hogy a németek miként  „ügyeskedtek” a vb-csoportkörökben. Aligha kell jobb bizonyíték, mint az 1954-es vb, amikor az NSZK tartalékcsapatával kapott egy nyolcast tőlünk, és míg mi kínlódhattunk a brazilok és Uruguay ellen, addig ők besétáltak a döntőbe. Húsz évvel később, 1974-ben a „történelmi” NDK-NSZK meccsen a „keletiek” győztek 1-0-ra és mindenki jól járt, mert  a DDR eladhatta, hogy "megleckéztették a gonosz kapitalistákat", a Bundesek viszont a könnyebb kiesős ágra kerültek, a jugoszlávok, a svédek és a lengyelek ellen, míg a rivális hollandoknak át kellett magukat vergődniük a döntőig az argentinokon, a brazilokon és az NDK-n. A végeredményt itt is ismerjük: a döntőben NSZK-Hollandia 2-1. 1982-ben már hangos botrány is volt abból, hogy a németek kikaptak 2-1-re az utolsó csoportmeccsen Algériától, és így megint elkerülték Brazíliát – végül azonban az örök mumustól, Olaszországtól kikaptak a döntőben.

Ha viszont megnézzük a mostani „ágakat”, akkor a G-csoport első két helyezettje nem tud még kalkulálni,  bárki lehet az ellenfelük, mivel a H-csoportban a 1 pontos Dél-Korea a 6 pontos Belgiummal játszik, míg a 3 pontos Algéria a szintén 1 pontos Oroszországgal. A belgák ugyan már továbbjutottak, de vereségük és algériai győzelem esetén a 2. helyre szorulhatnak, ám szerencsés esetben akár az oroszok vagy a dél-koreaiak is továbbjuthatnak. És mivel a H jelűek játszanak később, a belgák engedhetik meg maguknak leginkább, hogy további sorsukat alakítsák a délutáni eredmények fényében.

  

 

Göbölyös N. László

Lájkoljon minket a Facebook-on is!