Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Harmincnapos film

Népszava-információ|2014. júl 8. 05:45
[A+ A-]

Pillanatkép Anders Weberg munkájából. Forrás: Facebook

Hat év múlva szeretné bemutatni egy svéd művész a világ eddigi leghosszabb filmjét: Anders Weberg egy 720 órás játékidejű, azaz harminc napon át "nézhető" film elkészítésére vállalkozott, amelynek előzetesét tegnap tette fel az internetre - 72 percben.

Az Ambiancé (Hangulat) című alkotás játékfilm-hosszúságú kedvcsinálója meditációs atmoszférájú, álomszerű, szürreális képeket láthatunk benne leginkább a természetből. Hasonló szellemben fogant kísérleti munka, mint Weberg eddig elkészített több mint 300 rövidfilmje.

Az órási performanszt Weberg 2020. december 31-én tárná a világ elé, tervei szerint az összes kontinensen, és egy időben - viszont csak egyetlen alkalommal, mert a vetítés után megsemmisítenék. Addig még további előzetesek érkeznek, szintén a 7 és a 20 jegyében: a következő trailer 2016-ban várható, annak már 7 óra 20 perces játékideje lesz, 2018-ban pedig egy hosszabb, 72 órás előzetes is jön.

A karrierösszegzőnek szánt mű bemutatóját követően Weberg végleg szakítana a mozgókép műfajával. Számos befogadhatatlan hosszúságú film született már a film születésének hajnalán is: komoly "versenyző" volt sokáig a 27 órás kínai némafilm, a The Burning of the Red Lotus Temple (A vörös lótusz templomának lángolása), de az eddigi leghosszabb A The Cure of Insomnia (Az álmatlanság gyógyírja) már 87 órás film volt 1987-ből, s egy Andy Warhol alkotás ihlette.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!