Előző
Következő
új cikk

Tudomány

A Rajna végigúszásával gyűjt pénzt műszerre egy német kémiatanár

MTI|2014. júl 29. 11:30
[A+ A-]

A fotó illusztráció: Thinkstock

A svájci forrástól a hollandiai torkolatig végig akarja úszni a több mint ezer kilométeres Rajna folyót egy német főiskolai kémiaprofesszor, hogy pénzt gyűjtsön egy értékes műszerre. Andreas Fath hétfőn kezdte el az expedíciót a Rajna forrásánál, a 2345 méteres magasságban fekvő, jéghideg vízű Toma tónál. Ott a folyó - illetve a Rhein da Tuma nevű patak - még nemigen úszható, ezért az 52 kilométeres első szakaszon csak néhány tempót úszott a fotósok kedvéért, majd kerékpárra szállt. 

A második, keddi szakaszt már végig a vízben teljesíti majd, vastag neoprén ruhába öltözve megpróbálja valahogyan sértetlenül megtenni a 26 kilométeres távot a Svájci Grand Canyon néven ismert vidéken keresztül vadul zubogó hegyi folyóban.

A német Baden-Württemberg tartománybeli Furtwangen főiskolájának kémiaprofesszora gyakorlott extrémúszó, 1973 óta űzi a sportot. Az 1231 kilométeres folyón 25 nap alatt akar leúszni az Északi-tengeri torkolatig. Közben a vízből rendszeresen mintát vesz majd, amelyek elemzését már az expedíció során elkezdik segítői. 

"Egy sor tudományos eredményt, új ismeretet várunk, például választ arra a kérdésre, hogy a folyókban keresendő-e az óceánok úgynevezett mikroműanyag-szennyeződésének egyik forrása" - mondta a tudós extrémsportoló az expedíció honlapja szerint. Az ötlet megszületését a főiskola szűkös anyagi lehetőségei ösztönözték. A fő cél minél több ember és lehetséges szponzor figyelmének felhívása, és a pénzgyűjtés egy százezer eurós anyagelemző berendezésre a kémia tanszéknek. 

A professzor köré egy több mint harminctagú csapat szerveződött a főiskolán, a diákok egyebek mellett dokumentumfilmet készítenek a vállalkozásról, és folyamatosan tudósítanak róla a legnagyobb közösségi portálokon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!