Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kelet felé nyit Ferenc pápa

Népszava|2014. aug 12. 05:34
[A+ A-]

Dél-Koreában is nagyon népszerű Ferenc pápa FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA.

Csütörtökön érkezik Dél-Koreába Ferenc pápa. Első ízben látogat el ázsiai országba. Szöulban rendezik meg a VI. ázsiai ifjúsági találkozót, ám ez csak az egyik oka annak, miért éppen Dél-Koreát választotta úti céljául. Itt nő a legdinamikusabban a katolikus közösség, ugyanakkor az egyház itt is egy sor társadalmi kihívás előtt áll.

Egyre fontosabb terep a katolikus egyház számára az ázsiai kontinens, amelyet Ferenc pápa is az evangelizáció fontos terepének tart. Philip Jenkins, a texasi baptista Baylor Egyetem professzora már 2009-ben rámutatott az Avvenire című olasz lap hasábjain, hogy Európa elveszítheti a "kereszténység bástyája" címét, mert az afrikai, ázsiai és latin-amerikai szegények körében egyre rohamosabban terjed a hit.

Biztonságiak is a gépen
A pápát Koreába egyházi személyiségeken kívül biztonsági ügynökök, technikusok, s utazásszervezők is elkísérik. Vele utazik egy orvos, az államtitkárság dél-koreai ügyekkel foglalkozó referense, valamint egy tolmács. A pápa túlnyomórészt olaszul beszél majd, de négyszer angol nyelven fordul a hívekhez. Igen ritkán beszél angolul a nyilvánosság előtt.

Már szinte Ferenc pápa pontifikátusának tavaly márciusi megkezdésétől jelezni kívánta, mennyire a szívén viseli a koreai keresztények sorsát. Jelzésértékű volt például, hogy januárban a Vatikánban bejelentették, a februári konzisztóriumon a pápa bíborossá kreálja Andrew Jeom Szu Jung szöuli érseket. Minden korábbinál fontosabb volt azonban a Vatikán március 10-i bejelentése.

Ekkor közölték hivatalosan is Ferenc pápa koreai látogatását. Negyedszázad

múltán először látogat el katolikus egyházfő a Koreai-félszigetre. II. János Pál két ízben járt Szöulban, 1984 tavaszán és 1989 őszén. Utóbbi vizitje különösen sikeres volt: 1989. október 8-án egymillió zarándok érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus befejezése alkalmából megrendezett szentmisére.

(Ez a rekord 1995-ben dőlt meg, amikor körülbelül 5 millióan vettek részt II. János Pál fülöp-szigeteki, manilai szentmiséjén.) II. János Pállal szemben XVI. Benedek azonban egyszer sem repült Dél-Koreába.  Ferenc pápa is hatalmas tömegeket vonzhat, már csak azért is, mert a világ országai közül Dél-Koreában nő legdinamikusabban a katolikusok aránya: az utóbbi egy évtized alatt hetven százalékkal gyarapodott a katolikus közösség.

Ma már ötmillió ember, a teljes népesség tíz százaléka katolikus, s számuk a következő években is tovább nő. 2011-ben csak a szöuli egyházmegyében több mint 134 ezren keresztelkedtek meg. Korea ezzel teljességgel szembemegy a globális trenddel.

Európában például folyamatosan csökken a templomba járók száma, de drámai mértékben csökkent a brazil katolikusok aránya is az eltelt évtizedek során. (A dél-amerikai országban 1980-ben még 89 százalék vallotta magát katolikusnak, 2010-ben viszont már csak 65 százalék. Cláudio Hummes brazil kuriális bíboros, a Papi Kongregáció egykori prefektusa egy ízben aggódva jegyezte meg, "egyáltalán meddig marad katolikus ország Brazília?")

Ferenc pápa evangelizációs törekvéseiről sokat elárulhat, hogy tavaly márciusi egyházfővé választása óta - Olaszország határain kívül - Európában például egyetlen egy hivatalos lelkipásztori úton sem vesz részt. Első ilyen látogatására szeptemberben, Albániában kerül sor, majdnem másfél évvel pápaságának megkezdése után.

Ami a pápa programját illeti, Szöulon kívül ellátogat Daejonba, ahol misét mond, s fiatalokkal találkozik. Az esti órákban pedig ázsiai fiatalokkal beszélget a Solmoe-kegyhelyen. Augusztus 15-én a Szevol komp tragédiájának túlélőivel beszélget. A hajó idén, április 16-án szenvedett végzetes balesetet. A fedélzetén utazó 476 személyből mindössze 174-en élték túl a katasztrófát. Sok gyermek is életét vesztette, többeket mind a mai napig eltűntként tartanak nyilván.

Ferenc pápa augusztus 16-án boldoggá avatja Paul Jun Csi Csungot és 123 vértanútársát. Augusztus 17-én Haemiben ázsiai püspökökkel találkozik, majd szentmisét mutat be, amellyel lezárja a VI. ázsiai ifjúsági találkozót.  Augusztus 18-án, hétfőn vallási vezetőkkel folytat megbeszéléseket a szöuli érseki kúrián, később szentmisét mutat be a békéért és a kiengesztelődésért a szöuli Myeong-dong-székesegyházban.

Ez utóbbit különösen fontosnak tartják, s nemcsak a katolikusok, hiszen a Koreai-félsziget megbékéléséért imádkozik. Ne feledjük, az Észak- és Dél közötti 1953-ban véget ért háborút csak fegyverszünet zárta le, békemegállapodás nem. Észak-koreaiak azonban nem vesznek részt az eseményen.

Phenjan ugyanis elutasította a dél-koreai katolikusok kérését, hogy ők is velük együtt imádkozzanak a megbékélésért, s hallgassák a pápa szavait. Arra hivatkoztak, hogy Dél-Korea "feszültséget gerjeszt" a félszigeten, többek között az Egyesült Államokkal közösen megrendezett hadgyakorlattal.

A koreai katolikus közösség gyors növekedése, s a sikeres missziós tevékenység ellenére akadnak a Vatikán számára aggasztó társadalmi, illetve demográfiai jelenségek. A helyi egészségügyi intézet adatai szerint az egy nőre jutó szülések száma 1,2, ami a legalacsonyabb a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai közül.

2050-ben a lakosság 39,4 százaléka 65 év feletti lesz. 2100-ra ez az arány ráadásul 48,2 százalékra emelkedik. Az egyház rendre az "élet kultúrájának" fontosságát hirdeti, eddig nem nagy sikerrel. Erre utal az is, hogy az ipari országok közül Dél-Koreában a legmagasabb az öngyilkosságok aránya. Ez az alkoholizmussal és a depresszióval áll összefüggésben.

A fiatalok körében sem ritka az öngyilkosság: minden százezredik 10 és 19 év közötti fiatal önkezével vet véget életének. Az ennél idősebbeknél százezerből 34-en lesznek öngyilkosok. Arányuk az utolsó tíz évben 77 százalékkal emelkedett. Ennek oka a gazdasági válságban keresendő. 

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!