Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Közös zenekészítés az utcán Jónás Verával

Népszava-információ|2014. aug 19. 05:50
[A+ A-]

Egy laptop, két hangfal, néhány hangszer, egy mikrofon, és mindez az utcán. Az énekes-dalszerző Jónás Vera ezúttal nem saját koncertre, hanem egy interaktív utcai stúdióra invitálja a járókelőket, hogy közös zenét készítsen velük. Ebben partnerei a Snétberger Zenei Tehetségközpont fiatal roma zenészei és az amerikai Found Sound Nation csapata.

 "Szia, játszanál nekünk valamit?" Ez a kérdés fog augusztus 23-án Balatonfüreden a Tagore sétányon kora délutántól, 24-én Pécsen a Zsolnay Negyedben, a Szamárfül Fesztiválon egész nap, 25-én Budapesten Grundon egész nap több százszor elhangozni, ugyanis a Street Studio Hungary csapata kitelepül Magyarország városainak utcáira és élő felvételt készít az arra tévedő járókelőkkel.

Az ötletgazda Jónás Vera, aki 2012 őszén az amerikai OneBeat nevű tehetségprogram keretein belül 32 a világ minden tájáról összetrombitált zenésszel dolgozott és turnézott az Egyesült Államok keleti partján.

A koncertek mellett rendszeresen állítottak fel utcai stúdiókat, melyekkel a városok lakóival készítettek közös felvételeket. Később Vera Svájcban is kipróbálta ezt a modellt, majd úgy döntött elhozza Magyarország utcáira.

A zenéléshez előképzettség nem szükséges, a mikrofon bárki kezében megfordulhat. A dalok spontán születnek, melyben ér énekelni, tapsolni, beatboxolni, hangszeren játszani, vagy bármilyen izgalmas hangot kiadni.

A Street Studio Hungary civil kezdeményezésként indult, az online közösségi finanszírozás mellett az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége és az amerikai Neutral Milk Hotel indie-rockzenekar is támogatja a projektet. Jónás Vera három éve alakított zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel tavaly ősszel teltház előtt mutatta be első, GAME című albumát a budapesti Trafóban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!