Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem eladó a Hír Tv és a Magyar Nemzet

Népszava-információ|2014. szept 12. 12:31, frissítve: 2014. szept 12. 13:10
[A+ A-]

1999-es felvétel. Forrás: Facebook

Nem jött létre kiegyezés a kormányfő és egykori kollégiumi szobatársa, a Fidesz eddigi gazdasági háttérembere között - cáfolta lapunknak a gazdasági körhöz tartozó forrás a Népszabadság információját.

Szó sincs kiegyezésről Orbán Viktor és Simicska Lajos között, továbbá nincs tervben a Fidesz gazdasági háttéremberének érdekeltségébe tartozó médiavállalkozások bárkinek, bármilyen formában való eladása. Ezzel cáfolta a Népszabadság mai információját az érintett médiaportfólióhoz - Magyar Nemzet, Hír Tv, Class FM stb. - közel álló forrásunk.

A napilap ugyanis ma arról írt: a miniszterelnök "legszűkebb környezetéből" kiszivárgott információk szerint "a kiegyezés nagy vonalakban meg is történt", és az Orbán és Simicska közötti több hónapos konfliktusban a "megbékélés ára" állítólag a Fidesz meghatározó gazdasági háttérembere médiabefolyásának feladása lenne - részben vagy egészben. Az érintett cégek tulajdonosi köréhez kötődő informátorunk szerint a Népszabadság cikkét egyfajta üzenetnek tekintik a kormányzat és egyes üzleti körök részéről. Vagyis szó sincs arról, hogy a kiegyezés létrejött volna, illetve hogy erről a felek tárgyaltak volna.

Forrásunk szerint annyi igaz a közelmúlt sajtóinformációiból, hogy az elmúlt hónapokban az állami hirdetésektől megfosztott médiavállalkozásoknak racionalizálniuk kell működésüket, azaz visszafogni kiadásaikat, például jelentős leépítéseket hajtottak és hajtanak végre. Azonban forrásunk szerint a sajtó "sokkal élesebbnek" vázolja fel az Orbán-Simicska konfliktust, mint amilyen szintű az valójában, vagyis inkább vitáról van szó, nem pedig háborúról.

A Népszabadság arról is írt, hogy Habony Árpád a miniszterelnök tanácsadója, illetve a vele jó viszonyban lévő Andy Vajna filmügyi biztos médiapiaci befektetésekre szeretne koncentrálni, és állítólag Orbán Viktor sem ellenzi új hatalmi egyensúly kialakítását médiafronton. A Népszava informátora ezt kategorikusan cáfolta, mondván, ha nem eladó a portfolió, akkor Habonyék sem jöhetnek szóba vevőként. Ezt erősíti, hogy a napokban távozott a Class FM-től Jáksó László, aki közismerten jó viszonyt ápol a tanácsadóval; Habony testvére korábban egy olyan céget - a Brand Lab Tanácsadó Kft.-t - vezetett, amelybe Jáksó szállt be. A Brand Lab készítette a Magyar Televízióval koprodukcióban a Most a Buday! című főzőműsort, de nevükhöz fűződik a Marslakók című produkció - állítólag Habony ötlete - amely nagyot bukott a köztévén. Habony és Jáksó között van egy további személyes kapocs is; Habony volt felesége, a miniszterelnök Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny korábban Jáksó barátnője volt, de Kaminski Vajnának is dolgozik.

Informátorunk szerint - a korábban felröppent hírekkel szemben - Simicskáéknak nincs közük a Népszabadság eladásához és nincs is ráhatásuk a lapra, amelyet a Vienna Capital Partners vett meg a közelmúltban. Úgy tudjuk, Orbán vetette fel többször is szűk körben, hogy az ország legolvasottabb politikai napilapját meg kellene szüntetni.   

Lájkoljon minket a Facebook-on is!