Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elbocsátások a Népszabadságnál is

Népszava|2014. szept 19. 12:52
[A+ A-]

Nem csak a Magyar Nemzet, de a Népszabadság is elbocsátásokra kényszerül - értesült lapunk. Információink szerint Angyal Gábor lapszerkesztő, Inotai Edit külpolitikai rovatvezető és Várkonyi Iván gazdasági rovatvezető már biztosan távozik, közös megegyezéssel.

Összesen tizenkét munkatársától kényszerül megválni a Népszabadság - értesült a Népszava. Információink szerint Angyal Gábor lapszerkesztő, Inotai Edit külpolitikai rovatvezető és Várkonyi Iván gazdasági rovatvezető távozása már biztos, igaz, közös megegyezéssel hagyják el a lapot. A Nol.hu-tól korábban már távozott Bialkó László Gergő, aki Székesfehérváron polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson az LMP színeiben. Értesüléseink kapcsán kerestük Murányi Marcell főszerkesztőt, de nem tudtuk elérni az ügyben.

A leépítések ahhoz képest váratlanok, hogy a Népszabadság már kénytelen volt fizetéseket is csökkenteni - és még most is "egyenként hívják be a munkatársakat, és módosítják szerződéseiket" -, de nem tudni, összesen mennyit kellene még spórolnia a lapnak. 

Szintén átalakítás előtt állhat a Nol.hu, hiszen úgy tudni, a portál márciusi "reformja" kevéssé volt sikeres - a korábbi 120 ezres látogatottság csaknem felére csökkent. Továbbra is kérdés az MSZP alapítványi pénzének sorsa, miként azt sem tudni, hajlandók-e a szocialisták eladni a lapban lévő részvényeiket.

A napokban éppen a Népszabadság számolt be arról, hogy a Magyar Nemzet csaknem harminc újságírójától válik meg: köztük van Ugró Miklós, Torkos Matild, Lőcsei Gabriella, Kulcsár Anna és Ludwig Emil is. A lap gondjait már jelezte, hogy szeptember elején árat kellett emelniük a "nyomtatott lapok piacán tartósan érzékelhető egyre kedvezőtlenebb körülmények miatt", illetve a nyáron bevezetett reklámadó is jelentősen érinti nemcsak a Magyar Nemzetet, hanem a Hír TV-t, illetve a jobboldali médiabirodalom további zászlóshajóit. Információk szerint a Hír TV-nél is több elbocsátás történt az utóbbi napokban.

Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonos-főszerkesztője szolidaritását fejezte ki a Magyar Nemzettől távozó újságírók iránt, és nagyvonalú gesztusként - lapjának adott interjújában - "baráti segítséget" ajánlott, állás- és munkalehetőséget ígért számukra a Hírlapnál és az Echo Tv-nél. Szerinte azonban érthetetlen a nagy létszámú elbocsátás: kiemelte, hogy a Hírlap sosem volt nyereséges, volt, hogy kifejezetten veszteséges volt, ám tulajdonosként rendre kipótolta a hiányosságokat, így szerint pusztán gazdasági okokkal biztosan nem magyarázható a leépítés. 

Barna L. Norbert

Lájkoljon minket a Facebook-on is!