Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Bukta

Népszava|2014. okt 18. 06:09
[A+ A-]

A magyarországi korrupció mára olyan méreteket öltött, hogy azokra fel kellett figyelnie az amerikai kormánynak is. Meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnök asszonyát és néhány magas rangú munkatársát nem kívánatos személynek tekintik az Egyesült Államokban és elrendelték a beutazási tilalmukat. A lista nagyon beszédes, amely listát itt nem ismétlünk meg, hisz az érintettek azonnal helyreigazítást kértek. Egy biztos: áll a bál.

A botrány a nálunk szokásos módon került nyilvánosságra: előbb a századvéges Napi Gazdaság tett rá célzásokat, akik alighanem a cég elnökétől kaptak erre némi biztatást. Közben a külügy máris megkezdte a maszatolást, bekérették az amerikai ügyvivőt, de közben kiadtak egy közleményt arról, hogy mindkét ország érdeke, hogy "a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le. A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat". Ezen az ügyvivő képedt el, s azonnal nyilatkozott is: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként. Értsük úgy: eszük ágában sincs nyomást gyakorolni, bármilyen vizsgálatot befolyásolni.

Az ügyben megszólalók eddig nem szívesen beszéltek a valós háttérről, de annyit azért sejttettek, hogy esetleg köze lehet a nemzetközi szintre nőtt botránynak a Norvég Alappal kapcsolatos vizsgálatnak, az adószámok felfüggesztésének is. Mások azonban tudni vélik, hogy mégis létezhet az ügyben egy "amerikai szál": a Magyarországon tevékenykedő amerikai vállalatok tettek panaszt, mert állítólag bizonyos "könnyített eljárások" fejében szemérmetlen összegű kenőpénzeket kértek tőlük a kormánykörökhöz közelálló hivatalnokok. Ha nem is saját zsebbe, csókosoknak adott megbízási szerződéseken keresztül húzták volna le a sápot. Ahogyan maffia-körökben mondani szokták: ellenállhatatlan ajánlatot tehettek…

Vagy igaz, vagy nem, de a hírünk már csak ilyen. A gazdaságban széltében-hosszában beszélnek a hasonló "ajánlatok" gyakorlatáról. Nem is olyan régen a Welt 2000 Kft. tulajdonosától "kértek valamit", nem többet, csak a cége legfontosabb termékét kellett eladnia egy Fidesz-közeli vevőnek. Addig-addig győzködnék az üzletről, mire végül beadta a derekát és másnap meghalt a 47 éves, amúgy egészséges üzletember. De talán a Market építőipari vállalakozás eladása is valami ilyesmit takarhat. A részvénytársaság eddig a Wallis-tulajdonos Veres Tibor érdekeltségi körébe tartozott, most pedig Garancsi Istvánhoz került, aki a Videoton többségi tulajdonosa, a Duna Takarékszövetkezet birtokosa és Orbán Viktor közeli barátjaként ismert. Garancsi cégei kormányközeli "vállalkozások", a Wallis talán nem annyira.

Nevük nélkül nyilatkozó üzletemberek nem is csinálnak titkot abból, hogy a hatalom közeli emberek új módszereket vezettek be a vállalkozások megszerzésére, illetve a "védelmi pénzek" behajtására. Ha valamire szemet vetnek, ajánlanak érte egy szemérmetlenül alacsony árat, ha elfogadja a tulajdonos, mehet isten hírével, ha nem, jönnek a "hivatalok". A NAV, a közegészségügy, a katasztrófavédelem, a munkaügyi ellenőrzés… Valamennyien találnak valami "főbenjárót", és akkora bírságot rónak ki, hogy az illető belesántul.

Mi behúzzuk fülünket,  farkunkat, az RTL Klub Brüsszelnek szól, az amerikaiak a beutazási hivataluknak. És máris bukta van.

Somfai Péter somfaip@nepszava.hu