Előző
Következő
új cikk

Belföld

Simicska indul Veszprémért

Népszava|2014. nov 26. 05:00, frissítve: 2014. nov 26. 12:36
[A+ A-]

A szék, amit a Fidesz a legjobban félt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Simicska Lajos azt tervezi, hogy elindul a várhatóan február 22-én megrendezendő veszprémi időközi országgyűlési választáson - tudta meg a Népszava. Az uniós biztossá választott Navracsics Tibor megüresedett mandátumának azért van különös jelentősége, mert ha nem a kormánypárt jelöltje nyer a választókerületben, a Fidesz-KDNP elveszíti kétharmados többségét a parlamentben. Kezdik elveszíteni fölényes magabiztosságukat a kormánypártok. A vs.hu szerint a Fidesz elnöksége jövő heti ülésén arról tanácskozik, mit kezdjenek a kormányellenes tüntetéssorozattal, illetve a párt népszerűségvesztésével.

Aggasztó, hogy olyanok is tüntettek az internetadó ellen és a NAV-botrány miatt, akik korábban soha nem politizáltak, sőt a Fidesz szavazói közül is többen utcára mentek tiltakozni az utóbbi hetekben. Ezt a Fidesz egyik vezető politikusa jelentette ki lapunknak a parlamentben. Hozzátette, a kormánypártok "önálló gondolkodásra képes" képviselői tartanak attól, hogy ha Orbán Viktor nem tudja megnyugtatni az embereket, a februári veszprémi választást is elveszítik és akkor megtörik a kétharmad. Nem örülnek a devizahitelek piaci forintosításának, a magánnyugdíj-pénztárak újabb "einstandolásának", az adótörvényeknek, mert ezek újabb tömegeket vihetnek az utcára. Ha nő az elégedetlenség, nehéz lesz kormányozni és megjósolhatatlan, hogy mi fog történni 2018 tavaszán - fogalmazott.

A legbelsőbb klub: Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Rogán Antal és Lázár János FOTÓ: NÉPSZAVA

A legbelsőbb klub: Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Rogán Antal és Lázár János FOTÓ: NÉPSZAVA

A vs.hu szerint jövő heti ülésén a Fidesz elnöksége arról tárgyal, mit kezdjenek a kormányellenes tüntetéssorozattal, illetve a párt népszerűségvesztésével. A demonstrációkra már jobban figyelnek, mint korábban, ami azt mutatja, hogy kezdik elveszíteni fölényes magabiztosságukat a kormánypártok. Forrásaink szerint a vezető fideszesek nehezen veszik tudomásul, hogy az internetadó tervének visszavonása miatt nem ünnepelték a miniszterelnököt és sokan úgy érzik, az engedmény csak arra jó, hogy a baloldal és Amerika által tüzelt társadalmi csoportok "vérszemet kapjanak". Sértődöttek, amiért a magyarországi demonstrációkról kiemelt helyen tudósítanak a világ vezető lapjai, televíziós csatornái és elkezdték félteni a hatalmukat.

A vasárnapi újpesti választási eredményt is a tüntetések által felkorbácsolt hangulatnak tudják be. A Fidesz arra számított, hogy a meggyengült MSZP ebben a hagyományosan baloldali kerületben sem lesz képes győzni. Harrach Péter szerint "technikai hiba" történt, a KDNP frakcióvezetője lapunknak azt mondta, a szocialisták Újpesten vélhetően olyan réteget is képes volt elvinni az urnákhoz, akik eddig nem szavaztak. Más kormánypárti politikusok arról beszéltek, hogy a IV. kerületben vasárnap otthon maradtak az elégedetlen fideszes szavazók, ami veszélyes előrejelzés lehet a párt számára. Ezek az emberek ugyanis először csak otthon maradnak, azután másik pártot választanak maguknak.

Orbánékat az is foglalkoztatja, hogy sokat csökkent a Fidesz támogatottsága. A Nézőpont Intézet legfrissebb, az októberi amerikai kitiltási botrány és az internetadó tervezett bevezetése, majd visszavonása után készült kutatásából kiderült, hogy a kormánypártok népszerűsége a teljes népesség körében 32-ről 29 százalékra esett vissza. Az Ipsos szerint az október eleji 35-ről 30 százalékra csökkent a Fidesz tábora. A kormánypárt politikusai egyre idegesebbek, ezt jelzi, hogy a KDNP-s Rubovszky György a parlamenti folyosón legyilkosozta a hvg.hu riportereit, utóbb rosszullétére hivatkozott, és azt mondta, megvágták a videót.

Tüntettek a Fidesz ellen
Civilek tüntettek a XV. kerületben a helyi Fidesz "arrogáns viselkedése" miatt - értesült az atv.hu. A kerületben patthelyzet alakult ki, sem az alpolgármestereket, sem a bizottságokat nem tudták megválasztani a testületben, ahol a DK-s Hajdu László lett a polgármester. A képviselő-testületben a Fidesznek van többsége és a helyiek szerint a kormánypárt nem tudja elviselni a baloldali győzelmet.

Több fideszes tisztában van azzal, hogy anyagi ügyeikre mostantól jobban figyelnek az emberek és attól tartanak, hogy a kitiltási botrány következtében a jövőben még érzékenyebbek lesznek az effajta "stiklikre". Orbán "kegyeltjeit" ugyan senki nem meri bírálni, de akadnak, akik már sejtik, hogy nagy árat fognak fizetni azokért a dolgokért, amikről még néhány hónapja sem akartak tudomást venni.

A Fidesz népszerűségének várhatóan nem tesz majd jót Giró-Szász András most kiderült vagyona. A független politológusból a Fidesz-kormány szóvivőjévé, majd kommunikációs államtitkárává avanzsált Giró-Szász, az idén először adott le vagyonnyilatkozatot, amelyből kiderült: 840 milliót sikerült eddig összekuporgatnia. A felsorolásban szerepel többek közt 93 millió forint takarékbetétben, 47 millió befektetési jegyben, illetve egy 30 millió forintos elektromos luxusjacht is. Az államtitkárnak 750 milliós kintlévősége is van, miután eladta a számos kormányzati szerződéssel rendelkező Strategopolis Kft. nevű cégnek üzletrészét.

Ezek mellett Giró-Szász egy 120 szobás belvárosi luxusszálloda résztulajdonosa is lesz. A Dorottya utcai hotel átadást 2016 elejére tervezik - értesült az Index. A hárommilliárdos vállalkozás többségi tulajdonosa az államtitkár sógora, Serfőző Péter. A főkommunikátor a Safe Port Projekt nevű cégben lévő 20 százalékos tulajdonrészét államtitkári kinevezése után is megtartotta. Giró-Szász a portálnak elismerte, hogy a Safe Porton keresztül ő is szállodatulajdonos lesz, 10 százalékos részesedéssel. A DK tagnap arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy indítson vagyonosodási vizsgálatot Vida Ildikó NAV-elnök, valamint a kommunikációs államtitkár ellen, és "ne keresztapaként viselkedjen".

Megállítanák a korrupciót
Megalakult a Korrupcióellenes Szövetség - jelentette be a volt NAV-os Horváth András, a trafikmutyit leleplező Hadházy Ákos, az LMP-s Vágó Gábor és Vancsura István, egykori adóhatósági főosztályvezető. A korrupcióellenes szerveződés munkájában Karancsi Tibor volt rendőr, a '90-es évek olajügyeinek egyik kirobbantója is. A szervezet célja, hogy visszaszorítsák a korrupciót Magyarországon. A szervezet december 4-én délután 6 órára a Kossuth térre hirdetett demonstrációt.

Kósa Lajos új-zélandi utazása sem növelte a kormánypárt szavazótáborát. A Fidesz ügyvezető alelnökéről a napokban a Bors írta meg, hogy a költségvetési vita kellős közepén kisebb társasággal, a Csendes-óceán parti államba repült, hogy megnézze a Rolling Stones koncertjét. A fejenként egymillió forintba kerülő utazáson fiával együtt részt vett Kósa korábbi alpolgármestere, Halász János, valamint Kósa Lajos titkárnője, és a közpénzből működő Debreceni Televízió stábja is elkísérte őket. Kósa sem hétfőn, sem tegnap nem volt hajlandó elárulni, milyen volt a koncert, a Népszabadságnak írásban azt üzente: "szinte minden megjelent tudósítás hazugság vagy csúsztatás volt". A politikus végül megszólalt, a hír24-nek azt mondta, a debreceni tévéseket kísérték el Halásszal, akik a kinti magyarokról forgattak három hétig. Előadásokat is tartottak volna, de kiderült, hogy haza kell jönniük, így múlt kedden indultak és hétfőn délben értek haza. Nem a titkárnőjével, hanem a kabinetfőnökével utazott, aki Kósa szerint, a nővérét látogatta meg.

Fideszesek szerint az utazásnál kínosabb volt az ügyvezető alelnök múlt szerdai sajtótájékoztatója, ahol zavaros előadást tartott. Amikor újságírók megkérdezték, hogy az adóváltozások mennyiben fogják érinteni a lakosságot, Kósa azt közölte: "inkább az áruk, a szolgáltatások adóztatását, jövedék esetében, fémkupak esetében, amelyek termékdíjként jelentkeznek, és azok ilyen környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemléletet csökkenteni, tehát egy sor olyan adóintézkedést fogadtunk el, amelyik alapvetően nem érinti az emberek mindennapi életét". A korábban a felesége nevén lévő luxuslakás miatt is bajba került politikus a történtek miatt vélhetően nem lesz a Fidesz frakcióvezetője, ha Rogán Antal miniszterei posztot kap, pedig Kósa számít erre.

Az igazi meglepetés
Simicska Lajos azt tervezi, hogy elindul a várhatóan február 22-én megrendezendő veszprémi időközi országgyűlési választáson - tudta meg a Népszava.
Az uniós biztossá választott Navracsics Tibor megüresedett mandátumának azért van különös jelentősége, mert ha nem a kormánypárt jelöltje nyer a választókerületben, a Fidesz-KDNP elveszíti kétharmados többségét a parlamentben. Simicska több szálon is kötődik a településhez; a közeli Hárskúton 300 hektáros családi vállalkozást birtokol, nemrég információnk szerint lakóingatlant is vásárolt a városban és közismert, hogy rendszeresen megjelenik a Veszprém férfi kézilabdacsapatának meccsein.
Kerestük a kapcsolatot a vállalkozóval, akinek viszonya legalább az áprilisi parlamenti választás óta elmérgesedett a Fidesz elnökével, Orbán Viktorral, ám nem értük el.
Információnkat ugyanakkor más, megbízható forrás megerősítette. Így azonban nem tudtuk megkérdezni, hogy a Fidesz-KDNP színeiben indulna-e a korábban a nyilvánosságot kerülő Simicska. Ha tényleg elindul, azzal mindenesetre meglepetést és zavart okozhat a kormánypártok soraiban. Mai állás szerint ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy fideszes jelöltként méretné meg magát, ha tényleg úgy dönt: indul a mandátumért.

Közben Kis Miklós Zsolt miniszterelnökségi államtitkár több mint 32 millió forintos állami támogatást kapott, amit Lázár János nem tart aggályosnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Blikknek kijelentette, ez épp olyan lehetőség a földtulajdonosként is gazdasági sikereket is elért politikusnak, mint bárki másnak. Ráadásul Kis még kinevezése előtt nyerte el a támogatást. Csakhogy az államtitkár korábban is a Fideszben politizált és a lap szerint a 2010-es kormányváltás után kezdett egyre jobban menni neki. Vélhetően ez az ügy sem tesz jót a belső konfliktusokkal is küzdő kormánypártnak.

Béke van, ilyenkor ne meneteljünk - üzente a kormányfő a kormány melletti Békemenetet sürgetőknek, amit úgy tűnik nem mindenhol hallottak meg. Újabb békemenet készül "a kormányt és képviselőit ért támadások miatt a baloldali uszítások ellen" december 1-jén - ha hinni lehet a pécsi Fidesz honlapja üzenőfalának. Onnan ugyanis néhány tegnapi üzenetváltásból kiderül: a Civil Összefogás Fórum békemenetet szervez - amúgy egy pécsi kormányellenes tüntetés kapcsán -, ráadásul a Stadler Mária néven írt, CÖF-ként aláírt bejegyzés azt sürgeti a kormánynál, hogy "a baloldali provokátorokkal szemben" alkalmazza a katasztrófavédelmi törvény polgári védelmi kötelezettségről szóló pontját. Így ugyanis megakadályozható lenne "a baloldali tömörülések diákokat megcélzó uszító tevékenysége", illetve "tömegbázisuk kiszélesítése". A Hír24 oldalán egy Stadler Mária tiltakozott, hogy ő írta volna a posztot, majd a CÖF is tagadta, hogy szervezkednének. "Felhívjuk a Hír 24 olvasóinak figyelmét arra, hogy a CÖF sem Pécsett és sehol máshol nem szervez 2014. december 1-jén békemenetet" – közölték. Igaz, december 20-án egy gasztronómiai rendezvényen várható a békemenetesek megjelenése. Miközben hárított a CÖF, a pécsi Fidesz oldalán tovább folyt a szervezkedés.

Orbánt senki sem hívta Vilniusba
A litván fegyveres erők évfordulóját ünnepelni ment Vilniusba múlt vasárnap Orbán Viktor, noha a litván államfő és a kormányfő sajtótitkára is azt állítja, nem hívták meg a magyar miniszterelnököt. Orbán Viktort miniatűr Putyinnnak nevezik errefelé – számol be a hétvégi eseményről a Birzsevoj Lider tőzsdei lap Európa szekciója, s mint Putyin közép-európai barátját nem is látják szívesen.
Ezzel együtt ok nem volt az ünnepségen való részvételét ellenezni. Egyrészt azért, mert magyar helyőrség is szolgálatot teljesít a NATO kötelékein belül Litvániában, másrészt elemzők szerint Orbán Viktor így akarta nyilvánvalóvá tenni az Észak-Atlanti Katonai Szövetség melletti elkötelezettségét. Orbán Viktort annyira nem hívták meg erre az eseményre, hogy nem is szerveztek a számára semmilyen kétoldalú hivatalos találkozót.
Úgy tartják őt számon, mint aki elzárta az Ukrajnába irányuló gázcsapokat, és mint aki teljes mellszélességgel kiáll Putyin diktatórikus politikája mellett. A cikk részletesen, videóval színesítve foglalkozik az elmúlt hetek nagy tüntetéseivel és úgy fejeződik be, hogy mint 2001-ben, most is azt mondják az emberek, Orbán Viktor nélkül jobb lenne Magyarországnak.

Simicska közleményt ígért

Simicska Lajos szerdán nem válaszolt az index.hu kérdésére, hogy indul-e az időközi választáson, későbbre ígért közleményt.
Puskár Anett, a Közgép szóvivője viszont megerősítette, hogy az üzletember valóban gondolkodik azon, hogy beszálljon a Navracsics Tibor visszaadott mandátumáért folyó küzdelembe. A szóvivő szerint Simicska Lajost veszprémi barátai kérték fel az indulásra.

Fazekas Ágnes

Lájkoljon minket a Facebook-on is!