Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Kalandozás Mézike csodálatos világában

Népszava|2014. dec 19. 05:47
[A+ A-]

A szerző a könyvével FOTÓ: NÉPSZAVA

Gerzsényi Melinda Mézike okosodik című gyönyörűen illusztrált mesekönyvében a szerző határtalan utazásra hívja a gyermekeket. Az utazás motívuma visszatérő elem az irodalmi művekben, számtalan irodalmi hős tett valóságos vagy képzelt utazást a könyvek hasábjain. 

Gerzsényi Melinda elsőkötetes szerző művében, a Mézike okosodik című mesében egy aranyos, szőke kislányt indít felfedezőútra, aki kalandozása közben egyetemes bölcsességeket ismerhet meg játékos formában. A történet a „ki vagyok én?” kérdéskört járja körbe a felfedezés során olyan pozitív gondolatokat közvetítve, mint amilyen például az akarat erejének megnyilvánulása. A bájos mesét Csesznák Verka színes illusztrációi teszik élvezetesebbé.

A verses mese ötlete közel egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a 38 éves, kétgyermekes édesanya fejében, aki gondolatait úgy vetette papírra, hogy korábban még nem jelent meg nyomtatásban semmilyen alkotása. Pedig elmondása szerint mindig is újságíró szeretett volna lenni, és a tinédzserkor velejárójaként rövid történeteket, valamint érzelemkifejezés céljából egyszerű verseket is papírra vetett. Azonban míg azokat a műveket az asztalfiók nyelte el, addig a Mézike okosodik című mesekönyvet az Álomgyár Kiadó megjelentette.

A kötet bemutatóját a szerző lakóhelyén, Szentendre egyik patinás éttermében tartották nagyszámú gyermeksereg jelenlétével. A kötetbemutatón Gerzsényi Melinda elmondta, kifejezetten örül annak, hogy a közel száz vendég zömét kisgyermekek alkotják.

„Amikor gyerekeknek mondunk fontos dolgokat, abban felelősség van. A könyv egy szép körítése az élet lényegének, maga a mese pedig tanítójellegű gyereknek, szülőnek, bárkinek” – fogalmazott a szerző, aki kifejtette azt is, hogy a gyerekek őszinte szeretete és energiája hihetetlen módon fel tudja tölteni az embert.

Érdemes megjegyezni, hogy az írónőre nagy hatással voltak gyermekei is, ugyanis saját bevallása szerint számtalan hasonlóság figyelhető meg kilencéves leánya, Lili és Mézike, a mű főszereplője között. A több ezer példányban megjelent mese a kötet honlapján lévő webshopon keresztül is rendelhető, de Bookline, Libri és Alexandra könyvesboltjaiban is megvásárolható.

Mészáros Márton írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!