Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Nem leszünk Putyin gyarmata!" – Újabb tüntetés lesz

nepszava.hu|2015. jan 7. 09:40
[A+ A-]

Gulyás Balázs és Vajda Zoltán demonstrációt hirdetett az orosz elnök várható látogatására. FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SASHA MORDOVETS

Orbán Viktor kiszolgáltatja hazánkat Putyinnak. Mi azonban azt akarjuk, hogy Magyarország európai demokrácia maradjon. Nem akarjuk, hogy a hatalom kegyeltjei gazdagodjanak, miközben milliók süllyednek szegénységbe - írta Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport vezetője és Gulyás Balázs, az internetadó-ellenes tüntetéssorozat főszervezője sajtóközleményében.

Nem akarjuk, hogy a magyar kormány átláthatatlan, évtizedekre titkosított szerződésekben adósítsa el Magyarországot, mialatt természetes és szerződéses szövetségeseinkkel egyre rosszabb az ország viszonya. A rubel összeomlása megmutatta: látszat volt csupán a putyini állam gazdasági ereje. Magyarországnak nem a putyini út jelenti a jövőt - üzente Gulyás Balázs és Vajda Zoltán a kormánynak. A tüntetések szervezői azt is leírták sajtónyilatkozatukban, hogy amennyiben Putyin nem február 9-én látogat Budapestre,  akkor a tüntetés időpontját ahhoz igazítják.

A rendezvényt tegnap bejelentettük, a rendőrségi egyeztetés után kaptunk megkereséseket másoktól, ezekre később reagálunk. Nyitottak vagyunk az együttműködésre a közös ügy érdekében. A tüntetés előtt egy héttel tartjuk a Merkel-látogás elé időzített február 1-jei demonstrációnkat (Tavasz jön - Orbán Megy - Tüntetés az európai Magyarországért) - írta Vajda Zoltán és Gulyás Ferenc sajtóközleményében.

Korábban írtuk, hogy lapunk több független forrásból úgy értesült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban - nem sokkal a német kancellár látogatása után - Magyarországra jön. Putyin legutóbb az első Gyurcsány-kormány idején, 2006 februárjában járt Magyarországon, akkor az üzleti kapcsolatok erősítése volt a cél. Orbán Viktor kormányra kerülése után fél évvel, 2010 novemberében kereste fel Putyint Moszkvában, majd 2013. februárban ismét az orosz fővárosban találkoztak. Tavaly év elején Orbán ismét Moszkvába ment, s akkor köttetett meg a paksi bővítésről szóló orosz-magyar szerződés is. Putyin idén újévi üzenetet küldött a magyar kormányfőnek, amiben az állt: "számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére".

Demonstráció a találkozó ellen
Közös demonstrációt kezdeményez Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleges magyarországi látogatása ellen a „demokratikus ellenzéki pártokkal” és a civilekkel a Párbeszéd Magyarországért (PM) - közölte Szabó Tímea. A párt társelnöke azt mondta: Orbán Viktor és kormánya azt akarja, hogy "Magyarország Putyin láncos kutyája legyen", Oroszország célja pedig az, hogy eddig nem tapasztalt mértékben bilincselje magához az országot. Szerinte ez ellen a pártoknak és a civileknek közösen kell fellépniük, ezért Karácsony Gergellyel, a PM másik társelnökével közösen levélben keresi fel az MSZP-t, az Együttet, a DK-t, az LMP-t és a Magyar Liberális Pártot, valamint a civil demonstrációk szervezőit egy közös tüntetés szervezése céljából.
Az Együtt eközben azt követelte, hogy ha Putyin tavasszal valóban Budapestre látogat, akkor a kormány vonja be a parlamenti pártokat a kormányfő és az orosz elnök találkozójának előkészítésébe. A párt arra szólította fel Orbánt, hogy a találkozón ne tegyen újabb szívességeket Putyinnak, hanem mondja fel a "Paks2-szerződést" és a hozzá kapcsolódó orosz államkölcsönről szóló megállapodást, mert ezek ellentétesek Magyarország érdekeivel. 

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!