Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megadóztatják az ingyenhőt is

Népszava|2015. jan 12. 05:11
[A+ A-]

Környezetvédelmi adót vetnének ki a környezetvédelmi rendszerre FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Idéntől környezetszennyezési díjat kell fizetni a napelemekért, illetve a szélenergiát hasznosító berendezésekért – derült ki a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSz) honlapjáról. A napelem egyébként minden részében újrahasznosítható.

A szórakoztató elektronikai cikkek közé, a “jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolja, és 114 Ft/kg környezetszennyezési díjjal sújtja a napelemeket egy néhány napja hatályos jogszabály.

A napelemek átlagélettartama 35-40 év és teljes egészében újrahasznosíthatók, hiszen szilíciumból azaz a föld ötödik leggyakoribb eleméből és alumíniumból készül - írja az MNNSz. A napelemek működésük során a széndioxid-kibocsájtást csökkentik, hiszen megújuló energiából, a nap energiájából állítják elő a villamos energiát, illetve hőt, kiváltva ezzel a hagyományos fosszilis és atomáramot, tehát semmiképpen sem nevezhetők környezetszennyezőnek.

Hazánkban évi 10 százalék a napelemes rendszerek hozama, annak ellenére, hogy az EU legmagasabb ÁFA-kulcsa terheli mind a napelemeket, mind a villamosenergiát és mégis a legalacsonyabb a villamosenergia tarifája. A drasztikus mértékű környezetvédelmi termékdíj a 35.000-55.000 Ft+ÁFA összegű napelem modulokra rakódik rá, ez tovább rontja az amúgy is hazánkban leghosszabb megtérülési időt.

Ennek az új termékdíjnak és a kiemelkedő ÁFA kulcsnak betudhatóan a határon túli vállalkozások kerülnek helyzeti előnybe, hiszen a termékdíj csak a forgalomba hozót terheli, az ÁFA pedig minden környező országban jelentősen alacsonyabb. Egyre gyakrabban telepítenek szlovák cégek hazánkban napelemes rendszereket, egyre nagyobb profittal – vélik a szakemberek.

Emellett a szélerőművek fődarabjai közül a generátor és a vezérlőegység is termékdíjköteles lett, így mostantól a szélerőművek építtetőinek is környezetszennyezési díjat kell fizetniük – igaz, mivel a kormány évek óta nem ad ki új szélerőmű-építési engedélyt, ez egyelőre csak elvi akadályt jelent.

Különös, hogy a savas, nehézfémeket is tartalmazó akkumulátorokért idéntől feleakkora – kilónként 57 forintos környezetszennyezési díjat kell fizetni.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írja, elfogadhatatlan számukra, hogy az Orbán-kormány környezetvédelmi adóval akarja drágítani a környezetkímélő napelemeket. Bejelentette, hogy törvénymódosító-javaslatot nyújtanak be a jogszabály megváltoztatásáért, a köztársasági elnököt pedig arra kérik, hogy valóban tegyen a környezetvédelemért, és akadályozza meg a napelemek megadóztatását.

Pápa Levente, az Együtt - A Korszakváltók Pártja gazdaságpolitikusa közleményében arra szólította fel Áder János köztársasági elnököt, hogy az általa idén létrehozott Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság akadályozza meg a napelemek termékdíjjal sújtását. Az ellenzéki párt elnökségi tagja ostobaságnak nevezte az "új sarc kivetését".

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja az Orbán-kormány egyik legsötétebb ötletének nevezte a napelemekre kivetett termékdíjat. A PM írásbeli kérdést tesz föl az érintett minisztereknek, hogy megtudja, mi az oka a környezetvédelem megadóztatásának, és mit kívánnak tenni a nyilvánvalóan elhibázott szabályozás korrekciója érdekében - közölte. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a napelemek után kétszer annyi környezetvédelmi termékdíjat kell majd fizetni, mint a súlyosan környezetszennyező savas akkumulátorokért.

Kreativitás az adókivetésben
Míg a szomszédos Ausztriában szinte minden második épület tetejét beborítják a napelemek, addig Magyarországon a modulok magas ára, a magas adók és a gyenge vásárlóerő miatt alig találni ilyen megoldásokat - írta az Androbit.net internetes portál.
Az új adó biztos nem növeli a polgárokban a rendszer kiépítése iránti hajlandóságot.De nem lehet a kormány büszke a NAV által üzemeltetett új, elektronikus árukövető rendszerre sem, amelyről - igaz csak átmenetileg - nem csak a saját forgalmi adataikat tudták lekérni a felhasználók a rendszerből, hanem a konkurenciáét is.
Az adatok összesített formátumúak voltak, azóta a hibát elhárították.Még kevés az igazán kreatív helyi adó, ám már lehet találni gyöngyszemeket - derül ki az Index cikkéből. Örvényesen a telekadót fizetők körét úgy határozták meg, hogy a fizetési kötelezettség csak a település egyik felére vonatkozzon - írja a lap.
A szabály szerint mentesülnek az adófizetés alól a "vasút felett található telkek". Zsombón a képviselőtestület megalkotta a "magas építmények települési adóját". Az új adónem a 20 méternél magasabb építményeket terheli - olvasható a lapban. (B.M)

Veress Jenő

Lájkoljon minket a Facebook-on is!