Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Nem mindenki főzhet otthon pálinkát

Népszava-információ|2015. jan 15. 05:20
[A+ A-]

Ma még bevallhatja, aki eddig elfelejtette volna, hogy mint magán-pálinkafőzője van. Ezt az ősszel elfogadott jövedékiadó-törvény módosítása írja elő, amely az idén januártól egyébként is alaposan felforgatta a pálinka-szabadságharc addigi haszonélvezőinek életét.

Az uniós dörgedelmek miatt megváltoztatott szabályok szűkebb korlátok közé szorítják házi pálinkafőzést és megszüntették annak adómentességét is. A magánfőzők továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos (vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos) párlatot állíthatnak elő, és legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállításhoz kialakított desztillálóberendezésen - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében. Ám januártól már nem lehet akárki magánfőző, azon túl, hogy nagykorú az illető, saját gyümölcsössel, gyümölccsel és pálinkafőzővel is rendelkeznie kell.

A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint lett, ami elhanyagolható mértékű, viszont a bérfőzéskor már minden esetben fizetni kell. Eddig 50 liter "ingyen" volt, januártól viszont 1 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint lett a főzető terhe, ha 50 liternél több fő, akkor az azt meghaladó részre ennek a dupláját kell fizetni. A magánfőzők leginkább saját maguknak főzhetnek pálinkát, ugyanis azt kizárólag ők, családtagjaik vagy vendégeik fogyaszthatják, értékesíteni pedig csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.

A pálinkával kapcsolatos bevallásokat, az adófizetést január közepéig kell teljesíteniük a magánfőzőknek. 15 napon belül be pedig kell jelenteniük azt is, ha pálinkafőző-berendezést vettek. Idén viszont tulajdonképpen minden magánfőzőnek, akinek korábban már megvolt a legfeljebb 100 literes desztillálója, ezt a tényt január 15-én legkésőbb be kell vallania a helyi önkormányzatnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!