Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

A rablógyilkos főhadnagy két községben öt embert fölakasztott

Népszava-összeállítás|2015. jan 15. 09:00
[A+ A-]

Prónay-különítmény „főúsztatójának" különös kedvtelése volt, hogy a keze közé kerülő áldozatokat megkínozza.

A brutális kegyetlenséggel meggyilkolt hentesmester tragédiája olyan fölháborodást keltett országszerte, hogy a rendőrséghez napról-napra érkeznek bejelentések az elvetemült rablógyilkosok ellen. A kitűnő szakértelemmel és hihetetlen precizitással földarabolt holttest — amint megírtuk —, még sok munkát ad a rendőrségnek, mert egész bizonyosnak tartják, hogy Lédererék Kodelka hentesmester meggyilkolása előtt más áldozatokkal is hasonlóan végeztek. A főkapitányságon többek között jelentkezett Zsigmondy Gyula volt rendőrkapitány, aki a Boros-gyilkosság ügyében mondott el fontos dolgokat. A volt rendőrkapitány a következőket diktálta jegyzőkönyvbe:

- Régi barátja volt Boros István bútorgyári munkavezetőnek, akit annak idején Budafokon holtan találtak a. Dunában egy cölöphöz kötve. Zsigmondy minden nap találkozott a belvárosi Schreff-féle kocsmában Borossal, aki nagyon szerette a nőket és majdnem minden találkozásiul szó esett a nőkről. Egy alkalommal Boros István a következőket mondta:

— Néhány nappal ezelőtt Budán megismerkedtem egy nagyon csínos, szőke asszonnyal, egy katonatiszt feleségével. Az asszonyka Budán lakik és csak attól félek, hogy a férje, aki katonatiszt, akadálya lesz a kalandunknak.

Boros akkori kijelentésének nem tulajdonítottam fontosságot — mondta a volt rendőrkapitány. — Három héttel később Boros Istvánt meggyilkolták és csak pár nappal később találtak rá a Dunában. Akkoriban nem tartottam olyan fontosnak ezt a dolgot hogy a hatóság tudomására hoztam volna. Most azonban, hogy napfényre került, Lédererék borzalmas gyilkossága, az a gondolatom támadt, hogy meggyilkolt barátomnak a szőke asszonyra való kijelentése Léderernére illik.

A rendőrség természetesen e bejelentés ügyében is megindította a nyomozást. Ezenkívül detektívek utaznak Pozsonyba, Bécsbe, továbbá Stájerországba, hogy Lédererék előéletét pontosan megállapítsák.

Aki utoljára beszélt Borossal.

Szerdán délután megjelent a főkapitányságon Nagy Lajos cukrász, aki a Kecskeméti bejelentést tette:

1922-ben Boros István bútorgyári igazgató eltűnését megelőző napon éjszaka 12 órakor ment haza a Bástya utcába. A Bástya utca és Királyi Pál utca sarkán levő Favorit kávéház előtt találkozott Borossal, akit látásból ismert Boros éppen akkor egy egyfogatú bérkocsissal tárgyalt, akivel Budára egy Margithíd melletti utcába akarta vitetni magát. A kocsis nem tudta, hogy hol van a Boros által megnevezett utca és a kocsis őt Nagy Lajost kérdezte meg. Akkor nem tulajdonított a dolognak fontosságot de most Léderer Gusztáv rémtettét olvasta, eszébe jutott, hogy a kocsis a Tölgyfa utca iránt érdeklődött. Akkor még látta, hogy az egyfogatú bérkocsi Borossal elhajtott

A Főhadnagy-hóhér

Keddi és szerdai lapunkban már részletesen megírtuk, hogy a gyilkos főhadnagy a fehér ellenforradalom idején tanulta meg a hóhérmesterséget. Az eddigi megállapítások szerint a Prónay-különítmény „főusztatója", Léderer Gusztáv Dunaföldváron sajátkezűen akasztotta föl a Korona-szálló tulajdonosát Kovács Józsefet, pár nappal később pedig egy Stein nevű kereskedőt. Dunaföldvárról Kecelre ment, ahol három akasztásban vett részt, A „főusztató"-nak, Léderer Gusztáv főhadnagynak különös kedvtelése volt, hogy a keze közé kerülő áldozatokat megkínozza.

Rendszerint ő vallatta ki az eléje került embereket és lelki gyönyörűsége telt ezeknek az ártatlan embereknek a szenvedéseiben.

Ezek az adatok valószínűvé teszik azt a föltevést is, hogy Léderer Gusztáv főhadnagy, a Duna—Tisza között történő gyilkosságokban és rablásokban is részt vett.

A rendőrség politikai osztályára folyton érkéznek bejelentések, amelyeket kivizsgálnak Bizonyos azonban, hogy Léderer Gusztávnak a haja szála sem fog meggörbülni „a nemzeti fölbuzdulás" idején elkövetett rémségei miatt. Sőt talán ismét meggátolják a rendőrséget abban, hogy ezekben az ügyekben lefolytassa nyomozást.

Népszava 1925. január 15.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!