Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Az angol király meghalt

Népszava-összeállítás|2015. jan 21. 09:00
[A+ A-]

V. György, a brit birodalom királya négynapos halálküzdelem után a keddre virradó éjjel 1 óra 12 perckor meghalt. Felesége magyar származású hercegnő volt.

V. György, az angol birodalom uralkodója meghalt. Szíve az utolsó években végigszenvedett súlyos betegségében nagyon legyöngült, most már nem tudta elviselni a napokban bekövetkezett könnyebb természetű hörghurutos megbetegedést.

A hatalmas angol birodalom gyászol. Gyászolja a legalkotmányosabb érzelmű uralkodó elvesztését, akinek negyedszázados uralkodása a történelemnek egyik legkritikusabb negyedszázadát öleli fel.

Atyjának, VII. Eduardnak halála napján, 1910. május 6-án lépett az angol trónra. Uralkodásának negyedik esztendejében tört ki a világháború, amelyből Anglia nagy anyagi és vérveszteséggel ugyan, de tekintélyben megerősödve került ki. A világháború után Angliára súlyos gazdasági és politikai megpróbáltatások vártak, az okos előrelátás és a tradicionális bölcs mérséklet politikájával azonban áthidalták a bajokat és ma Anglia ismét gazdaságilag a legrendezettebb és tekintélyben is a leghatalmasabb tényezője a világpolitikának. Éppen a mostani olasz konfliktus során is ezt az erejét mutatta meg.

A válságos időkben V. György megértő uralkodónak bizonyult. Noha hatalmi szóval sohasem avatkozott be a napi politikáiba, mégis szeretetreméltó egyéniségével és finom tapintatával nem egyszer segítette át munkatársait nehéz pontokon.

Ő tette lehetővé a lordok háza tekintélyének megnyirbálását a „vétó bill"-t Az ő uralkodása alatt kapták meg az angol nők a választójogot, az ő nevéhez fűződik az ír szabad állam elismerése. Ő volt az első angol uralkodó, aki szociáldemokrata kormányt nevezett ki és amikor a választók bizalma úgy kívánta, másodszor is kinevezte a szociáldemokrata kormányt... Egyike volt azoknak a keveseknek, akik uralkodó létükre egy egész birodalom szeretetét és tiszteletét megszerezték, mégpedig pártkülönbség nélkül.

Uralkodásában mindig főként az alkotmányosság megőrzése irányította elhatározásait. Magánéletében példás családapa és egyszerű ember volt, aki legszívesebben bélyeggyűjteményével szórakozott.

1928-ban rendkívül súlyosan megbetegedett. Hónapokig nyomta az ágyat, orvosai már lemondtak életéről, a walesi herceg repülőgépen jött vissza föld körüli útjáról a betegágyához. Minden percben várták a halál bekövetkezését, de erős szervezete legyűrte a bajt és betegségét kiheverte. Ez a betegség nagyon igénybe vette szívét, de felgyógyulása után zavartalanul teljesítette uralkodói kötelességeit. 1930-ban nagy beszéddel nyitotta meg a tengeri leszerelési értekezletet; majd 1938-ban a világgazdasági értekezletet.

1935-ben az angol birodalom világraszóló ünnepséggel ünnepelte meg huszonöt éves uralkodói jubileumát. Az ünnepség fáradalmai nagyon megviselték, beteg lett, de megint felgyógyult, míg most hirtelen egy jelentéktelennek látszó hörghurut ágyba döntötte és elgyengült szíve felmondta a szolgálatot. Hetvenegy éves volt.

1893-ban nősült, Teck Mary hercegnőt vette nőül, akinek nagyanyja Rhédey Claudine grófnő volt, tehát magyar származású.

Annak ellenére, hogy az orvosi jelentések már sejttették az uralkodó halálának bekövetkezését, egész Angliát mégis váratlanul érte népszerű uralkodójának elvesztése.

Népszava 1936. január 21.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!